Σχεδιάζεται συσκευή που θα αποβάλλει τα θειώδη από το κρασί

Η έκθεση στα συγκεκριμένα συντηρητικά μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες

krasi-theiodi-sintiritika

Η προσθήκη θειωδών αλάτων στο κρασί είναι μια προσφιλής οινοποιητική πρακτική για τη διατήρηση της φρεσκάδας και την ενίσχυση της γεύσης του κρασιού, η οποία χρονολογείται από τις απαρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Παρ’ όλα αυτά, η ευπάθεια αρκετών ανθρώπων στα συγκεκριμένα συντηρητικά ωθεί τη σχολή μηχανικών του Πανεπιστημίου του Κάνσας στο εγχείρημα σχεδιασμού και εμπορίας μιας εύχρηστης και χαμηλού κόστους συσκευής, η οποία θα φιλτράρει έως και 99% των θειωδών από το κρασί, καθώς αυτό χύνεται από το μπουκάλι στο ποτήρι του καταναλωτή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η έκθεση σε θειώδη μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους με δυσανεξία σε αυτά στο να βιώσουν συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος, εμφάνιση εξανθημάτων, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα, άτομα με άσθμα φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Λόγω αυτών των ανησυχιών, από το 1988, οι οίνοι που πωλούνται στις ΗΠΑ και περιέχουν περισσότερα από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (10 ppm) θειωδών αλάτων, απαιτείται να συμπεριλαμβάνουν στην ετικέτα τους τη φράση «περιέχει θειώδη».

Η σχολή σκοπεύει να φτιάξει έναν προσροφητή, ο οποίος θα τοποθετείται στην κορυφή της φιάλης, αφαιρώντας τα θειώδη από το κρασί τη στιγμή που εκείνο θα ρίχνεται στο ποτήρι.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Mark Shiflett, ο οποίος ηγείται της έρευνας, ήδη σχεδιάζεται ένα υλικό που θα λειτουργεί σαν μαγνήτης για τα θειώδη, βοηθώντας στην αφαίρεσή τους χωρίς να επηρεάζονται τα άλλα συστατικά του κρασιού, και κατ’ επέκταση η ποιότητά του.