Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Σιτοπαραγωγοί: Η σεζόν 2022-2023 ήταν η πιο επιβαρυμένη σε κόστος λιπασμάτων

31/07/2023
4' διάβασμα
sitoparagogoi-i-sezon-2022-2023-itan-i-pio-epivarymeni-se-kostos-lipasmaton-298180

Στα τέλη Ιουνίου (29/06/23), η γαλλική Oργάνωση Παραγωγών Σιτηρών, «Association générale des producteurs de blé» ή εν συντομία AGPB, δημοσίευσε, για λογαριασμό των αγροτικών οργανώσεων COPA – COGECA μια ανάλυση σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης της αγοράς λιπασμάτων, στους Γάλλους παραγωγούς σιτηρών και ενεργειακών καλλιεργειών. Σύμφωνα με την παρουσίαση της AGPB, η παραγωγή του 2023 ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά της κρίσης, δηλαδή συγκριτικά με την παραγωγή του Μαΐου/Ιουνίου 2022. Αναφορά γίνεται και στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα λιπάσματα, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση της ανάλυσης και μάλιστα με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

AGPB: «Εκτίναξη των τιμών λιπασμάτων τη σεζόν 2022-2023»

Το γεγονός ότι οι παραγωγοί σιτηρών αγόρασαν την πλειονότητα των λιπασμάτων τους από το καλοκαίρι του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν δηλαδή οι τιμές βρίσκονταν στο ζενίθ, σε συνδυασμό με το δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη συγκομιδή του 2023 οι τιμές παραγωγού ήταν πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, προβάλλουν τα μέλη της οργάνωσης ως βασικό επιχείρημα για να δείξουν ότι η συγκυρία καθιστά τις εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες οικονομικά, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η «ΥΧ» στις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους (Φύλλο 392), οι τιμές στα σύνθετα λιπάσματα που αγοράστηκαν από τους Έλληνες παραγωγούς από το φθινόπωρο του 2022 έως και τον Μάιο του 2023 ήταν σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ιδιαίτερα στα σύνθετα λιπάσματα. Σε ό,τι αφορά τα αζωτούχα λιπάσματα, οι Γάλλοι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι τιμές χονδρικής για την ουρία και τη νιτρική αμμωνία ήταν, όταν αγοράστηκαν το 2022, 2,9 φορές και 3,9 φορές αντίστοιχα υψηλότερες, σε σύγκριση με το 2020. Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο που καταγράφει πρόσφατη έτερη έρευνα για τους Βρετανούς αγρότες, σύμφωνα με την οποία, το 2023 ο τζίρος που δαπάνησαν οι παραγωγοί σε λιπάσματα ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το 2020 έφτανε μόλις το 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η «ΥΧ» τον Μάιο του 2023, οι Έλληνες παραγωγοί σιτηρών κλήθηκαν κατά τους μήνες που είχαν προηγηθεί να πληρώσουν παραπάνω από τα διπλά χρήματα για να προμηθευτούν δημοφιλείς τύπους αζωτούχων λιπασμάτων, σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πάντως και ένα θετικό γεγονός που αποτελεί πολύ πρόσφατη εξέλιξη για τους Έλληνες αγρότες: Ότι η τιμή παραγωγού του σκληρού σίτου της σεζόν 2023 παρουσιάζει ανοδική τάση, εξέλιξη την οποία δεν περίμεναν οι παραγωγοί προηγουμένως.

Oι Γάλλοι της AGPB σχολιάζουν, επίσης, ότι η αναστολή επιβολής δασμών στα λιπάσματα δεν βοήθησε ουσιαστικά, γιατί αφενός εφαρμόστηκε μόνο στην ουρία και όχι σε όλα τα αζωτούχα λιπάσματα, αφετέρου το μέτρο καθυστέρησε να τεθεί σε ισχύ.

Παρατηρητήριο Τιμών: Σε τροχιά μειώσεων αμμωνία, φώσφορος, κάλιο

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της ΕΕ, τον Ιούνιο του 2023 η τιμή του αζώτου έπεσε κάτω από το όριο των 350 ευρώ/τόνο, με την αμμωνία να πλησιάζει το ίδιο όριο. Πτωτικά και, μάλιστα, με ταχείς ρυθμούς κινούνται επίσης οι τιμές σε φώσφορο και κάλιο. Ωστόσο, μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόσο απέχουμε ακόμα από τα προ κρίσης επίπεδα.