Το σκόρδο Πλατυκάμπου ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

✱ Επίκειται συμφωνία με την ιαπωνική εταιρεία WAKUNAGA ✱ Εστάλησαν δείγματα και στην Αυστραλία

Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας, μετά την απόφαση της ιαπωνικής εταιρείας WAKUNAGA να συνεργαστεί με τον τοπικό συνεταιρισμό και να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή. Είχε προηγηθεί δειγματοληψία και έρευνα των Ιαπώνων για τη χρήση του σκόρδου Πλατυκάμπου σε φαρμακευτικά σκευάσματα (συμπληρώματα), με την πρόσφατη απάντησή τους να είναι θετική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «αναμένουμε πλέον με ενδιαφέρον τη σύναψη συμφωνίας με τους Ιάπωνες, προκειμένου να γνωρίζουμε, πριν από τη σπορά που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου για την ακριβή ποσότητα που θα χρειαστούν. Όλα δείχνουν ότι ανοίγει μία νέα σελίδα για το τοπικό μας προϊόν.

Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, καθώς οι Ιάπωνες σκέφτονται να κατασκευάσουν μέχρι και εργοστάσιο στην περιοχή (και όχι στη Γερμανία, όπως προγραμμάτιζαν), προκειμένου να μειώσουν και το μεταφορικό κόστος. Η εταιρεία διαθέτει ήδη εργοστάσιο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενώ για την Ευρώπη σχεδίαζε να κατασκευάσει εργοστάσιο στη Γερμανία. Μόλις διαπίστωσε τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου Πλατυκάμπου αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά τη δημιουργία του στην περιοχή μας», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Κουκούτσης.

Να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός αριθμεί 110 μέλη, οι οποίοι καλλιεργούν σκόρδο σε 1.500 στρέμματα με μέσο όρο παραγωγής 1 τόνο το στρέμμα. Επιπλέον, ο συνεταιρισμός ανοίγει τα φτερά του και προς την Αυστραλία. Σε λίγες μέρες, θα στείλει ένα μικρό δείγμα (5,5 τόνοι) σκόρδου σε αλυσίδα διατροφής που εδρεύει στην Αδελαΐδα, με την προσδοκία ότι η απάντηση των Αυστραλών θα είναι εξίσου θετική.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουκούτση, «οι παραπάνω εξελίξεις συνιστούν μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, όχι μόνο για τον συνεταιρισμό, αλλά συνολικά για όλους τους παραγωγούς σκόρδου στην περιοχή. Η διοίκηση του συνεταιρισμού στοχεύει να επενδύσει στη δημιουργία ενός συσκευαστηρίου, ώστε η συγκέντρωση και η τυποποίηση του σκόρδου να γίνεται με μηχανήματα και όχι χειρωνακτικά, όπως μέχρι τώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα χτυπήσουμε την πόρτα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να βρεθεί τρόπος ένταξής μας σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Επίσης, ο γνωστός συνεταιριστής ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα και όσους πίστεψαν στο σκόρδο Πλατυκάμπου, δηλώνοντας ότι «πιστεύουμε βαθιά μέσα μας ότι η κοινή προσπάθεια συνεταιρισμού, πανεπιστημίου και τοπικών φορέων μπορεί και θα αποφέρει καρπούς».