Σκόρδο: Ξεκίνησε η φύτευση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο

Ανάμεικτη γεύση αφήνει η φετινή χρονιά

Έφυγε γρήγορα φέτος το σκόρδο

Με διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή διαμορφώνεται η φετινή σεζόν για το σκόρδο, το οποίο σε κάθε περίπτωση διατηρεί τη δυναμική του ως καλλιέργεια που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Θετικό το πρόσημο στο τέλος της μέρας στη Ν. Βύσσα

Με χαμηλότερες τιμές από πέρσι, αλλά πολύ καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, που στο τέλος της μέρας εκτιμάται ότι θα αφήσουν ένα υψηλότερο εισόδημα στους παραγωγούς, κινείται αυτήν την περίοδο το ονομαστό σκόρδο της Νέας Βύσσας, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής. Η συγκομιδή του Ιουνίου, από τα 3.000 στρέμματα που φυτεύτηκαν, απέδωσε κατά μέσο όρο 1.300 κιλά/στρέμμα, όταν πέρσι ήταν περίπου στο μισό, ενώ η τιμή διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στα 1,6 ευρώ το κιλό, έναντι 1,8-2 ευρώ πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκόρδου της περιοχής, Τάσου Γιακμολίδη.

«Υπάρχει ζήτηση για το ελληνικό σκόρδο και συγκεκριμένα για σκόρδο Βύσσας, που διαγράφει μια καλή εμπορική ροή», επιβεβαιώνει ο κ. Γιακμολίδης, σημειώνοντας ότι «για αυτόν τον λόγο δεν έχουμε ακόμα μεγάλες εισαγωγές. Ίσως μπήκαν κάποιες μικρές ποσότητες, που δεν απειλούν την κατανάλωση ή την τιμή για το ελληνικό σκόρδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο υπάρχει ελληνικό σκόρδο –και φέτος εκτιμώ ότι θα έχουμε να καλύψουμε την αγορά μέχρι τον Φλεβάρη-Μάρτη– τα εισαγόμενα δεν έχουν… μεγάλη τύχη, γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το ελληνικό. Το πολύ-πολύ να μείνει ακάλυπτο ένα δίμηνο, κατά τον Απρίλη-Μάη». Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της διακινείται στην εγχώρια αγορά, καθώς, έτσι κι αλλιώς, δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, ενώ ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 10%-15%, εξάγεται από τον συνεταιρισμό σε Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία και Γερμανία, είτε μέσω αλυσίδων σούπερ μάρκετ, είτε απευθείας σε Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και αναζητούν το ελληνικό σκόρδο.

Διαβάστε ακόμη: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει όποιος επιθυµεί να στραφεί στην καλλιέργεια σκόρδου

Η φύτευση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ξεκίνησε στις αρχές Οκτώβρη και ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα στρέμματα, καθώς, στο χωριό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, λίγο-πολύ η καλλιέργεια «έχει φτάσει στο ζενίθ». Το υψηλό κόστος καλλιέργειας (1.000-1.100 ευρώ/στρέμμα), δεν ενθαρρύνει να πάρουν επιπλέον ρίσκο οι καλλιεργητές.

Διατηρεί θετική τροχιά το σκόρδο Τρίπολης

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρεται από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Λιθοβουνίου, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του σκόρδου Τρίπολης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίου, Γιώργο Κωτσιόπουλο, στα έξι χωριά της περιοχής, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 300 στρέμματα με σκόρδο, η φετινή παραγωγή, που συγκομίστηκε τον Ιούνιο, έχει ήδη απορροφηθεί από την αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Οι δε αποδόσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στα 15.000 κεφάλια/στρέμμα, ενώ οι καλές έφτασαν τα 18.000 κεφάλια. Και φέτος παρατηρήθηκε πρόβλημα με τον βοτρύτη και το σάπισμα κατά την περίοδο του σχηματισμού του κεφαλιού του σκόρδου, γεγονός στο οποίο οφείλονται οι συγκεκριμένες μικρότερες του κανονικού αποδόσεις. Αυτό, όμως, δεν αλλοίωσε την τάση της ενδυνάμωσης της καλλιέργειας, που και πέρσι και φέτος παρουσιάζει αυξητική τάση. Αυτόν τον καιρό, τα σκόρδα της περιοχής πιάνουν τα 20-23 λεπτά το ένα (έναντι 30 λεπτών που έφτασαν πέρσι), έχοντας ξεκινήσει από τα 18-20 λεπτά το καλοκαίρι. «Μπορεί η τιμή φέτος να είναι κατά τι χαμηλότερη, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει μια καλή τιμή, τηρουμένων των αναλογιών προς άλλες καλλιέργειες, όπως, π.χ., την πατάτα», εξηγεί ο Γιώργος Κωτσιόπουλος, συμπληρώνοντας ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενισχύουν την αυξητική τάση που παρατηρείται στην καλλιέργεια. Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται και από την αύξηση κατά 20%-30% των σπόρων που διακινήθηκαν μέσα από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η Ένωση». Τέλος, ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε με αισιοδοξία στην προσπάθεια του συνεταιρισμού να βάλει δοκιμαστικά κάποια στρέμματα με βιολογική καλλιέργεια, που, όπως μας είπε, «έχει μεγάλη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από αγορές του εξωτερικού».

Προβληματισμός στον Πλατύκαμπο

Μικροποσότητες έχουν απομείνει από τη φετινή παραγωγή στον Πλατύκαμπο Λάρισας, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος έχει απορροφηθεί από την αγορά. Τα στρέμματα είναι πάνω-κάτω στα περσινά επίπεδα, με μικρή απόκλιση προς τα πάνω. Αυξημένα ήταν και στις φυτεύσεις του 2016, όταν οι παραγωγοί, ενθαρρυμένοι από τις καλές τιμές, έβαλαν περισσότερα σκόρδα και η καλλιέργεια αυξήθηκε κατά περίπου 200-300 στρέμματα, φτάνοντας συνολικά τα 1.500.

Τη φετινή χρονιά τη χαρακτηρίζουν «μέτρια έως καλή» σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις (15.000-17.000 τεμάχια/στρέμμα), αλλά «μέτρια με τάσεις προς τα κάτω» όσον αφορά το εισόδημα που αφήνει τελικά στον παραγωγό, συνεκτιμώντας την παραγωγή με την τιμή που διαμορφώθηκε. Όπως μας είπε ο Άρης Λιακούλης, παραγωγός σκόρδου στον Πλατύκαμπο, η τιμή της Α’ κατηγορίας που έφυγε μέσα στο καλοκαίρι κυμάνθηκε ως επί το πλείστον μεταξύ 14 και 16 λεπτών το τεμάχιο στον παραγωγό, και αυτήν την περίοδο οι έμποροι δίνουν 15-18 λεπτά, ενώ πέρσι έπιασαν τα 24 λεπτά το τεμάχιο. Ο ίδιος αποδίδει την πτώση της τιμής στην αύξηση των στρεμμάτων, αλλά και στο γεγονός ότι «από χρόνο σε χρόνο είναι πιο αδύναμη η διαπραγματευτική θέση του παραγωγού».