Γιώργος Σκούρας: Οι υπερβολικοί φόροι παράγουν… παρανομία

O Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου μιλά στην ΥΧ

Ξανά πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου ο Γιώργος Σκούρας

Ελάχιστες εβδομάδες πριν από τον τρύγο, η «ΥΧ» εγκαινιάζει έναν διάλογο για το κρασί, από το αμπέλι έως το ποτήρι. Πρώτος μας «καλεσμένος» ο Γιώργος Σκούρας, ακριβώς γιατί συνδυάζει δύο σημαντικές όσο και ενδιαφέρουσες ιδιότητες: είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και οινοποιός στην περιοχή της Νεμέας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Το ραντεβού μας ήταν δύσκολο να «κλείσει» λόγω εποχής, καθώς οι δουλειές πριν από τον τρύγο είναι πολλές, ενώ πυκνές είναι και οι επισκέψεις ξένων δημοσιογράφων. Τελικά, τα καταφέραμε και επειδή ένας διάλογος έχει νόημα μόνο αν τεθούν τα ερωτήματα, ξεκινήσαμε ευθύς αμέσως!

  • Έχει γεμίσει ο τόπος «Νεμέα». Σε ταβέρνες και σε κέντρα εστίασης όλοι πωλούν Αγιωργίτικο και πάντα από τη Νεμέα…

Απαγορεύεται να πωλείται «Νεμέα» χύμα και όποιος το κάνει είναι παράνομος. Από εκεί και πέρα, το χύμα κρασί που διακινείται από την περιοχή της Νεμέας είναι σαν ακόμα ένα κόκκινο κρασί από τη συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας. Ξέρετε, όμως και το χύμα κρασί απαγορεύεται. Το κρασί πρέπει να διακινείται σε περιέκτες όπως ορίζεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε ασκούς, οι οποίοι οφείλουν να αναγράφουν τι είναι αυτό το κρασί το οποίο περιέχουν.

  • Γνωρίζετε, φυσικά, ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Εγώ έχω δει «Νεμέα» –ή κρασί που εμφανίζεται ως τέτοιο– να πωλείται χύμα.

Και εγώ έχω δει, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε εμείς την παρανομία.

  • Σας πλήττει, όμως…

Έχουμε ένα κράτος που δεν κάνει καθόλου καλά τη δουλειά του, δεν φροντίζει τον έλεγχο στα τελικά σημεία πώλησης. Ο μόνος έλεγχος που γίνεται είναι μόνο μέσα στους χώρους παραγωγής, σε εμάς δηλαδή και σε όσους είναι γνωστοί. Από εκεί και πέρα, χάνεται η μπάλα. Βέβαια, παρανομία υπάρχει εκεί που υπάρχει ανοχή για την παράνομη εμπορική πράξη. Στη λαϊκή, για παράδειγμα, θα αγοράσετε ενδεχομένως Αγιωργίτικο από τη Νεμέα χύμα, σε σούπερ μάρκετ δεν θα αγοράσετε ποτέ.

  • Πάντως, χύμα κρασί θα βρούμε και στην ταβέρνα ακόμα και σε «καλό» εστιατόριο…

Υπάρχει νόμος του ελληνικού κράτους που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να αναγράφουν στον κατάλογό τους το είδος του κρασιού, την προέλευση και τον παραγωγό. Κανένας δεν το κάνει και δεν γίνεται τίποτα παρά τα διαβήματα που έχουμε κάνει.

  • Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει;

Όποιος θέλει να παρανομήσει, μπορεί να το κάνει. Ιδιαίτερα τώρα με την αύξηση των φόρων η παρανομία θα αυξηθεί. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ΦΠΑ και ο Ειδικός φόρος Κατανάλωσης είναι πιο ακριβά ακόμα και από το ίδιο το κρασί που πουλιέται. Οι υπερβολικοί φόροι παράγουν μεγαλύτερη παρανομία και λαθρεμπόριο. Και όσοι κάνουν τα πράγματα όπως πρέπει απλώς αισθάνονται βλάκες.

Υπάρχουν μάγκες που θα πάρουν τα σταφύλια χωρίς τιμολόγια

  • Διακινείται πρώτη ύλη χωρίς παρασταστικά;

Ήδη, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν μάγκες που κυκλοφορούν μέσα στους αμπελώνες και λένε στους παραγωγούς ότι θα πάρουν τα σταφύλια τους χωρίς τιμολόγια. Εμείς έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν θα έχουμε σταφύλια να κάνουμε τη δουλειά μας. Γιατί οι παραγωγοί με τόσο αυξημένη φορολογία θα ψάξουν να βρουν πώς θα δώσουν τα σταφύλια τους «μαύρα».

  • Η Νεμέα θα μπορούσε να είναι Τοσκάνη, αλλά δεν έχει καθόλου υποδομές για να υποστηρίξει τουρισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η Νεμέα έμεινε πίσω τουριστικά, γιατί υπήρχαν γύρω πολλές τουριστικές περιοχές, όπως το Ναύπλιο, και όλοι απλώς περνούσαν από την περιοχή των σταφυλιών. Όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία. Έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Η Νεμέα έχει επισκέψιμα οινοποιεία, αρχίζουν να υπάρχουν και κάποια εστιατόρια, να ενοικιάζονται δωμάτια. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάπτυξης, αλλά παίρνει τον χρόνο του και αυτό.

  • Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μείζον πρόβλημα της συγκεκριμένης οινικής περιοχής;

Το νοικοκύρεμα της αξιοπιστίας της Νεμέας. Χρειάζεται ελέγχους και χρειάζεται να προχωρήσει και άλλο στην οργάνωση και την εικόνα της. Για μένα η Νεμέα, όπου για αιώνες καλλιεργούνται αμπέλια, είναι ένα δώρο θεού στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στη Τάνια Γεωργιοπούλου