Σοφία Κατσίκα: Η 18χρονη από την Ποταμιά που εκσυγχρονίζει την οικογενειακή της εκμετάλλευση

Oρεξη και επιθυμία για γνώση είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της Σοφίας Κατσίκα, της 18χρονης από την Ποταμιά Λάρισας που από μικρή ηλικία μεν, συνειδητοποιημένα δε, επέλεξε τον αγροτικό τομέα ως το μελλοντικό της επάγγελμα.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την επιλογή της μας εξηγεί τον λόγο που επέλεξε να εκπαιδευτεί στον κλάδο της Διαχείρισης Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων του Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αλλά και τον λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι η εκπαίδευση σήμερα είναι αναγκαία για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με το αγροτικό επάγγελμα.

«Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια που ασχολείται τόσο με τη φυτική όσο και τη ζωική παραγωγή. Από πολύ μικρή θυμάμαι τον παππού μου και τον πατέρα μου να με παίρνουν στην εκμετάλλευση, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο μια ιδιαίτερη αδυναμία για τα ζώα, αλλά και για το αγροτικό επάγγελμα ευρύτερα. Ήξερα, λοιπόν, ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω και για αυτό αναζήτησα τη συγκεκριμένη σχολή», αναφέρει στην «ΥΧ» η Σοφία.

Η ίδια, παρά την επιτυχημένη της εισαγωγή στο νεοσύστατο γεωπονικό πανεπιστημιακό τμήμα της Λάρισας, κατάλαβε ότι το αντικείμενο της Διαχείρισης Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων, ήταν καλύτερη επιλογή για εκείνη, ώστε να πετύχει τους στόχους που είχε ήδη θέσει. Καταφέρνοντας να λάβει υποτροφία για τη φοίτησή της στο Ι.ΙΕΚ, η Σοφία επισημαίνει ότι «το να πάω στη σχολή αυτή ήταν για μένα η καλύτερη επιλογή.

Η οικογένειά μου έχει δημιουργήσει μία αρκετά δυναμική εκμετάλλευση, ωστόσο στόχος μου είναι να την πάω σε ένα άλλο επίπεδο μέσω του εκσυγχρονισμού της. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας τόσο μόνη μου όσο και μέσα από τη σχολή, έχω καταλάβει ότι τα συστήματα αυτοματισμού για τις ανάγκες τροφής και νερού των ζώων, αλλά και άλλες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν την εκμετάλλευσή μου να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα, να μειώσω το κόστος παραγωγής, αλλά και τα ζώα μου να έχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου, ήθελα να βρω μια σχολή που θα ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό το αντικείμενο».

Εξέλιξη της γνώσης

Από την αρχή της φοίτησης, η Σοφία έχει έρθει σε επαφή τόσο με θεωρητικές όσο και πρακτικές γνώσεις, καθώς τα εργαστήρια και η επαφή με τα ζώα και το χωράφι είναι συχνή. «Παρακολουθούμε μαθήματα αγροτικής οικονομίας, ζωικής παραγωγής, λιπασματολογία, ενώ μαθαίνουμε με πρακτικό τρόπο για τα αγροτικά μηχανήματα, χρησιμοποιώντας τα», επισημαίνει η Σοφία, τονίζοντας ότι «η επιλογή μου να εκπαιδευτώ προήλθε από την επιθυμία μου να εξειδικευτώ σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και να μάθω για καινούργια συστήματα και πρακτικές εκτροφής και καλλιέργειας. Οι προηγούμενες γενιές μπορούν να μας μεταδώσουν την εμπειρία τους και να μας μάθουν πράγματα μέχρι ένα σημείο, τα οποία τα γνωρίζουν πλέον οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι. Χρειάζεται να λάβουμε γνώσεις για τις καινούργιες τεχνολογίες και τις νέες πρακτικές».

Η Σοφία, ωστόσο, δεν απολαμβάνει μόνο τα μαθήματα, που όπως λέει η ίδια έχουν απίστευτο ενδιαφέρον, αλλά και τη διαμονή της στις εγκαταστάσεις του Ι.ΙΕΚ, που παρέχονται στους σπουδαστές. «Παρακολουθώ τα μαθήματα με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ έχω αναπτύξει φιλίες και με τους υπόλοιπους σπουδαστές της σχολής κατά τη διαμονή μου στο campus της σχολής».