Solar Energy Land: «Aνοδική η τάση στην ενοικίαση γης, ευκαιρία για επενδύσεις σε ΑΠΕ η Ελλάδα»

Συνέντευξη στον Αντώνη Ανδρονικάκη

Ο φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συνιδρυτής της Solar Energy Land, Θάνος Χριστοδούλου, μίλησε στην «ΥΧ» για τη δημιουργία της νέας, ελληνικής startup, που δραστηριοποιείται στην αγορά ηλιακής ενέργειας.

Στόχος της, να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τη γη τους, αλλά και τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αγορά των ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε, το διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη Νότια Ελλάδα, όπου και υπάρχουν ευκαιρίες για ενοικίαση γης με ανοδική τάση στις τιμές.

Πώς δημιουργήθηκε η Solar Energy Land και ποια είναι τα στελέχη της;

Η επιχείρησή μας ιδρύθηκε τον Μάιο του 2020. Συνιδρυτές της startup είναι οι σύμβουλοι φωτοβολταϊκών έργων, Θάνος Χριστοδούλου και Tommaso Camera, ενώ μέλος της είναι ο σύμβουλος φωτοβολταϊκών έργων, Γιώργος Τατάκης.

Σύντομα θα προστεθεί και τέταρτος συνεργάτης. Δημιουργήσαμε την εταιρεία εν μέρει και λόγω προσωπικών αναγκών, καθώς αναζητούσαμε και οι ίδιοι αγροτεμάχια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Καθώς δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στον χώρο των ΑΠΕ εδώ και αρκετά χρόνια, η εμπειρία μας έδειξε ότι υπάρχει ένα κενό στην πληροφόρηση των επενδυτών που αναζητούν γη.

Έτσι, δημιουργήσαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα ανεβαίνουν τα χαρακτηριστικά της διαθέσιμης γης, διευκολύνοντας τόσο τους επενδυτές, όσο και τους κατόχους της γης.

Κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις φωτοβολταϊκών;

Στην Ελλάδα διαθέτουμε μία από τις υψηλότερες ηλιοφάνειες στην Ευρώπη. Ακόμα και να μιλήσουμε με τα δεδομένα της οριακής τιμής του συστήματος, που σημαίνει ότι θα πάμε σε μια τιμή πώλησης που θα εξισώνεται με άλλες πηγές ενέργειας, και πάλι μιλάμε για μια πολύ προσοδοφόρα επένδυση ως προς τον βαθμό απόδοσής της. Το γεγονός ότι ξεκίνησαν πάλι οι αδειοδοτήσεις την τελευταία διετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών, που πλέον κινούνται αρκετά και σε επίπεδο αγοράς αδειών, καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολο να αναπτύξεις ένα έργο από το μηδέν.

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία κ.ά. Εκτός όμως από το έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αρκετοί είναι και οι εγχώριοι ιδιώτες που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μια επένδυση στις ΑΠΕ για πρώτη φορά.

Πώς εξελίσσεται η τάση των τιμών στα ενοικιαστήρια γης αυτή την περίοδο;

Έχοντας στη διάθεσή μας μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων, όπου έχουν καταχωρηθεί εκατοντάδες αγροτεμάχια, μπορούμε να πούμε ότι η τιμή που «παίζει» στην αγορά είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ/στρέμμα. Το τελευταίο εξάμηνο έχει παρατηρηθεί μια ανοδική τάση, καθώς, όπως γνωρίζετε, υπάρχει η προοπτική για ανάπτυξη μικρών έργων έως 400 kW (κιλοβάτ) στη Νότια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και σε άλλα διασυνδεδεμένα νησιά. Οι εν λόγω περιοχές χαρακτηρίζονται από υψηλή ακτινοβολία και αποδόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούμε μια αυξητική τάση στα ενοίκια, που μπορεί να φτάνουν τα 350 ή και τα 400 ευρώ/στρέμμα ετησίως.

Αντίθετα, έχει μειωθεί πολύ το ενδιαφέρον σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Στερεάς, λόγω κορεσμού του διαθέσιμου δικτύου. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα μας, έξι στρέμματα γης είναι επαρκή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 400 kW.

Πλέον δύσκολα θα κάνει κάποιος μια επένδυση 100 ή 200 κιλοβάτ, επομένως το μεγάλο ενδιαφέρον αφορά τα λεγόμενα «400άρια».Υπάρχουν αρκετοί αγρότες, επαγγελματίες και ετεροεπαγγελματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αξιοποιήσουν τη γης τους μέσω των ΑΠΕ, καθώς τα εν λόγω αγροτεμάχια χαρακτηρίζονται συνήθως από χαμηλή παραγωγικότητα και δεν είναι προσοδοφόρα για τους ιδιοκτήτες τους.