SOS εκπέμπει το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος στην Καρδίτσα

Χρήζει ενίσχυσης προσωπικού και κτηριακού εξοπλισμού

Ανάλογη με την πεσμένη ψυχολογία των βαμβακοπαραγωγών είναι και αυτή του προϊσταμένου του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος (ΕΚΒ) Καρδίτσας, Μοχάμεντ Νταράουσε, λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η εκκοκκιστική περίοδος κι αυτό γιατί το Κέντρο αντιμετωπίζει βασικά λειτουργικά προβλήματα.

Παρόλο που το ΕΚΒΚ είναι στην Ελλάδα μοναδικό στο είδος του και οι δράσεις του έχουν την καθολική αποδοχή της κρατικής διοίκησης, των επιχειρηματιών και των παραγωγών του κλάδου της βαμβακοπαραγωγής, τα τελευταία χρόνια δεν είχε την απαιτούμενη υποστήριξη από την πολιτεία για την ομαλή λειτουργία, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδιασμού του, που είναι η ισχυροποίηση του εθνικού μας προϊόντος.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Μοχάμεντ Νταράουσε, «οι κτηριακές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου χειμώνα που θέτουν σε κίνδυνο το εργαστήριο και το προσωπικό, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη ικανού αριθμού εξειδικευμένου, αλλά και βοηθητικού προσωπικού, ανάλογου των πολλών ευθυνών και υποχρεώσεων που έχουν ανατεθεί από την κεντρική διοίκηση στο ΕΚΒΚ.

Πέρυσι, από το βάρος του χιονιού έπεσε η οροφή και από θαύμα δεν είχαμε τραυματίες ή ζημιές σε μηχανήματα αξίας χιλιάδων ευρώ». Ο ίδιος προσθέτει: «Σήμερα απασχολούμε δύο γεωπόνους, δύο διοικητικούς και δύο υπαλλήλους που μας προσφέρει η Διεπαγγελματική Βάμβακος. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε άλλους δύο γεωπόνους και έναν τεχνικό, αφού τα χρέη του τα εκτελώ… εγώ! Κι όλα αυτά τη στιγμή που το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος τρέχει τρία προγράμματα της ΔΟΒ και ένα των εκκοκκιστών, ενώ υλοποιεί και ένα δικό του αυτοχρηματοδοτούμενο».

Ο κ. Νταράουσε δεν αισιοδοξεί για τις προσλήψεις, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά δεν χάνει το κουράγιο του. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα παρουσίασε στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας για τις αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας βάμβακος, βοηθώντας εκκοκκιστές και παραγωγούς να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Πολύ σύντομα αυτά τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, αφού ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και θα υπάρξει η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, ενώ στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία της βαμβακοκαλλλιέργειας.