Ο Σπ. Λιβανός μιλά στην «ΥΧ» για πληρωμές, Συνδεδεμένες και προκηρύξεις

Με τις ημέρες της μεγάλης πληρωμής να πλησιάζουν και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης να απασχολούν δεκάδες χιλιάδες αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, απάντησε στα ερωτήματα της «ΥΧ». Όπως ο ίδιος δήλωσε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαβεβαιώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «ότι η πληρωμή θα στεφθεί με επιτυχία και ότι θα υλοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα». Επιπλέον, ο κ. Λιβανός απάντησε για το καθεστώς των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων από το 2023, παρουσίασε όλες τις προκηρύξεις που πρόκειται να ενεργοποιηθούν και εξήγησε τι ισχύει για τον νόμο για τις αθέμιτες πρακτικές.

Συνέντευξη στους Νίκο Λάππα, Γεωργία Μπόχτη

Διαφοροποιηθήκατε από την πρόταση των συμβούλων για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, ενώ μέχρι πρότινος είχατε συνταχθεί υπέρ του περιορισμού των ενισχύσεων σε οκτώ και του συνολικού προϋπολογισμού του μέτρου. Τι μεσολάβησε;

Προσωπικός μου στόχος για το σύνολο του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ είναι να διατηρεί και να ενισχύει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσα στη Λαμία την πρόταση να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, με παράλληλη ενίσχυση των ζωοτροφών, των ψυχανθών και της κτηνοτροφίας.

Ουδέποτε συντάχθηκα προσωπικά με κάποια πρόταση. Η θέση που διατύπωσα εξαρχής ήταν μία: Υπέρ του διαλόγου. Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούσαν πρόταση των συμβούλων. Έγινε διάλογος και η απαιτούμενη ζύμωση με την κοινωνία. Πρέπει να ξέρετε ότι ο διάλογος που κάνουμε δεν είναι προσχηματικός, ούτε γίνεται για το θεαθήναι. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μου ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μέσω δημοκρατικού διαλόγου.

Οι σύμβουλοι, λοιπόν, διαμόρφωσαν μια πρόταση, την οποία δημοκρατικά θέσαμε σε διάλογο. Αφουγκραζόμενοι το πνεύμα και τις παρατηρήσεις της κοινωνίας, αλλά και υλοποιώντας εν τοις πράγμασι την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, δεδομένων και των πρωτοφανών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, επιλέξαμε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες Συνδεδεμένες με παράλληλη ενίσχυση -όπως σας είπα- ψυχανθών, ζωοτροφών και κτηνοτροφίας.

Η δική μας πρόταση στηρίζεται και στα υφιστάμενα τεχνοκρατικά δεδομένα, αλλά και στην ανάγκη να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, όμως, αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις όσων έχουν θεσμικό ρόλο, όπως των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των μέσων ενημέρωσης, που είναι σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Προτάσεις τεκμηριωμένες όμως, όχι μπαλωθιές στον αέρα.

Πολλά ΚΥΔ δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον όγκο εργασιών που αφορά τις διορθώσεις των δηλώσεων των παραγωγών, μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα προλάβει ο Οργανισμός να πληρώσει πριν από τα Χριστούγεννα; Θα επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε κατά την προκαταβολή της Βασικής;

Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιεί όλες τις αναγκαίες διορθώσεις, ώστε σε συνεργασία με τα ΚΥΔ, και τους ίδιους τους αγρότες, να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσίως, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει παράσχει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις ότι η πληρωμή θα στεφθεί με επιτυχία και ότι θα υλοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Κανένας παραγωγός δεν θα χάσει αυτά που δικαιούται.

Τι προκηρύξεις να αναμένουν στο επόμενο δίμηνο οι αγρότες;

Όσα μέτρα και να λάβουμε, όση διάθεση και να έχουμε για να αναβαθμίσουμε τη θέση του πρωτογενούς τομέα ως βασικού πυλώνα της οικονομίας μας, τίποτα δεν μπορούμε να επιτύχουμε και όλη η καλή διάθεση θα μείνει «κούφια», αν οι προθέσεις δεν συνοδεύονται με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις κατάλληλες υποδομές που θα διευκολύνουν το έργο τους.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε κυρίως τους νέους παραγωγούς με κατεύθυνση τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας. Να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη επιχειρηματική ευκαιρία και οι νέοι μας να ασχολούνται με αυτό από επιλογή, όχι από ανάγκη επιβίωσης.

Τα προγράμματα που τρέχουν ή πρόκειται άμεσα να εξαγγελθούν είναι τα εξής:

1. Νέοι Αγρότες: 420 εκατ. ευρώ

2. Σχέδια Βελτίωσης: 180 εκατ. ευρώ

3. Αγροτική Οδοποιία: 43 εκατ. ευρώ

4. Γεωργικοί Σύμβουλοι: 80 εκατ. ευρώ

5. Βιολογική Γεωργία: 490 εκατ. ευρώ

6. Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή: 41 εκατ. ευρώ

7. Απονιτροποίηση: 150 εκατ. ευρώ

8. Μέτρο 16 «Συνεργασία – Καινοτομία»: 65 εκατ. ευρώ

9. Δάσωση Γεωργικών Γαιών: 90 εκατ. ευρώ

10. Ευζωία Ζώων: 45 εκατ. ευρώ

11. Αλιευτικά Καταφύγια μέχρι 31/12/2021

12. Μεγάλα Εγγειοβελτιωτικά Έργα με ΣΔΙΤ μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος «Ύδωρ 2.0»: 1,6 δισ. ευρώ με προοπτική 25ετίας τα 4,2 δισ. ευρώ

13. Δημόσια Εγγειοβελτιωτικά Έργα μικρά κάτω από 2,2 εκατ. ευρώ συνολικού Π/Υ 40 εκατ. ευρώ

14. ΤΕΑΑ Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης: 480 εκατ. ευρώ

15. Εργαλείο μικροπιστώσεων (έως 25.000 ευρώ) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα Ελλάδος: 21 εκατ. ευρώ

16. ΕΠΑλΘ 2014-2020 (οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2023): 525 εκατ. ευρώ

17. ΠΑΛΥΘ 2021-2027: 510 εκατ. ευρώ

18. Πρόσθετοι πόροι εξισωτικής αποζημίωσης για προστασία παραγωγών σε ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές: 460 εκατ. ευρώ

19. Ταμείο Αλληλοβοήθειας – Πιλοτική εφαρμογή μέτρου διαχείρισης κινδύνων: 9,5 εκατ. ευρώ

Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.

Ποια προϊόντα προστατεύονται από τον νόμο για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές;

Όλα τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα οποία παρατίθενται στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Αυτά αναλυτικά προσδιορίζονται από τις κοινοτικές υποδιαιρέσεις της «Συνδυασμένης ονοματολογίας» (ΣΟ) του Καν. (ΕΟΚ) 2658/87.

Επίσης, προστατεύονται τα προϊόντα που παράγονται από επαγγελματίες αγρότες και στη συνέχεια μεταποιούνται εντός της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της ιδιωτικής τους κατοικίας, για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα με τη χρήση προϊόντων που περιλαμβάνονται στο παραπάνω παράρτημα.

Ποια πληρώνονται σε 30 μέρες και ποια σε 60 μέρες;

Σε 30 μέρες πληρώνονται όλα τα ανωτέρω γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα οποία καθίστανται ακατάλληλα προς πώληση μέσα σε 30 μέρες από τότε που είτε συγκομίστηκαν, είτε παράχθηκαν, είτε μεταποιήθηκαν. Γι’ αυτό ο νόμος τα ορίζει ως αλλοιώσιμα. Όλα τα υπόλοιπα ανωτέρω γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα πληρώνονται σε 60 μέρες.

Για παράδειγμα, το αποφλοιωμένο ρύζι ανήκει στο κεφάλαιο 10 της ΣΛΕΕ και έχει κωδικό συνδυασμένης ονοματολογίας 1006 20. Συνεπώς, επειδή διατηρείται περισσότερο από 30 ημέρες, θα πρέπει να πληρωθεί, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, σε 60 μέρες.