Σπανάκι: Ο καιρός βοηθά την ποιότητα του προϊόντος

σε λίγες ημέρες και οι τελευταίες σπορές του σπανακιού

Παράλληλα με τη συλλογή, ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες και οι τελευταίες σπορές του σπανακιού, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν το επιτρέψει ο καιρός, η συλλογή θα γίνει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Περιοχές όπως τα Μέγαρα, η Βοιωτία, η Κεντρική Μακεδονία και η Εύβοια, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες παραγωγής σπανακιού. Σύμφωνα με τον παραγωγό Γιάννη Χριστοδούλου, από την περιοχή του Ορχομενού Βοιωτίας, η συλλογή αυτήν τη στιγμή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

«Η διακίνηση και η εμπορία του προϊόντος που παράγουμε γίνεται μέσω της λαχαναγοράς. Το προϊόν είναι ευαίσθητο και απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση. Οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 70 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Μέχρι και σήμερα, στην περιοχή μας δεν έχουμε καταφέρει να σχηματίσουμε μία ομάδα παραγωγών διακίνησης και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής και στην τιμή πώλησης».

Εξίσου ομαλά, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης, εξελίσσεται η συλλογή στη δική του περιοχή.

«Στην παρούσα φάση, ο καιρός είναι ευνοϊκός για το σπανάκι και ευχόμαστε να συνεχιστεί το υπόλοιπο διάστημα. Μπορεί η ζήτηση να είναι μειωμένη, στην αγορά όμως η μέση τιμή για τους παραγωγούς μας είναι καλή και φτάνει τα 65 λεπτά το κιλό. Διατηρούμε τις ίδιες καλλιεργούμενες εκτάσεις όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να έχουμε μεγάλες μεταβολές. Ο Συνεταιρισμός μας καλλιεργεί και άλλα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι ο άνηθος, ο μαϊντανός, το σέλινο, το σέσκουλο κ.ά. Πρέπει όμως να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον σε ποικιλίες και υβρίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε να παρουσιάζουν εκείνα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που θέλουμε στην ποιότητα, στην ανθεκτικότητα στις ασθένειες και φυσικά στην ελκυστική παρουσία τους στις αγορές. Αυτό, όμως, προϋποθέτει επιστημονική έρευνα, ώστε να καταλήξουμε και εμείς σε τι θα πρέπει να καλλιεργούμε στον τόπο μας. Η τεχνολογία εξελίσσεται και εμείς δεν πρέπει να είμαστε ουραγοί των εξελίξεων. Μέσα από το συσκευαστήριο που έχουμε προωθούμε το σπανάκι, όπως επίσης και άλλα προϊόντα μας, σε βιομηχανίες πίτας και τυποποίησης σαλάτας».

Στα χαρτιά οι 60 ημέρες

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εμπορίας του προϊόντος και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των 60 ημερών, έτσι όπως αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Παπαβασίλης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός: «Οι 60 ημέρες είναι στα χαρτιά και δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν μπορώ να καταλάβω αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τεθεί σε εφαρμογή ή απλά έχουν έναν διακοσμητικό ρόλο».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής, κάνοντας μία έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα προς το ΥΠΑΑΤ: «Πάγιο αίτημα του συνεταιρισμού μας, και φαντάζομαι μιας σημαντικής μερίδας Ελλήνων αγροτών, είναι ο έλεγχος των τιμών στα φυτοφάρμακα. Ζητάμε να γίνει μία έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε τις τιμές των φυτοφαρμάκων και σε άλλες χώρες, δηλαδή πόσο τα αγοράζουν οι παραγωγοί εκεί. Οι ίδιες τιμές πρέπει να υπάρχουν και εδώ».