Σπανάκι: Σύμμαχος ο καιρός, εμφανείς οι αδυναμίες στην εμπορία

Με επαναλαμβανόμενες σπορές κατά διαστήματα, οι παραγωγοί σπανακιού προχωρούν την καλλιέργεια του φυτού. Οι θερμοκρασίες αυτής της εποχής ευνοούν την ανάπτυξή του και ο κύκλος του ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Παπαβασίλης, μέλος του Συνεταιρισμού Κηπευτικών Μεγάρων, «η τιμή παραγωγού κυμαινόταν στα 70 λεπτά το κιλό και αυτή την εβδομάδα μειώθηκε στα 50 λεπτά».

Ο συνεταιρισμός προσπαθεί να παράγει προϊόντα σε μία έκταση πάνω από 3.000 στρέμματα, ωστόσο το κόστος είναι αρκετά μεγάλο για την παραγωγή τους. Η έλλειψη δραστικών ουσιών λόγω της έγκρισης χρήσης ως φυτοπροστατευτικών δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους παραγωγούς. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κ. Παπαβασίλης, απαιτείται άμεση λύση αυτού του προβλήματος από την πλευρά της πολιτείας. Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων, ο ίδιος δήλωσε ότι αυτές κυμαίνονται από 1.300 έως 1.400 κιλά το στρέμμα.

Για μία απρόβλεπτη καλλιέργεια με μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, κάνει λόγο ο Παναγιώτης Κόττας, παραγωγός κηπευτικών από τον Ορχομενό Βοιωτίας. «Η απουσία μιας οργανωμένης ομάδας από παραγωγούς της περιοχής που θα διέθετε με πιο αποτελεσματικό τρόπο το προϊόν είναι εμφανής. Για τον λόγο αυτόν, ορισμένοι παραγωγοί σιγά-σιγά εγκαταλείπουν το σπανάκι και στρέφονται σε σταθερές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι».

Για αθρόες εισαγωγές σπανακιού από το εξωτερικό και, κυρίως, από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, κάνει αναφορά ο Κώστας Λουκίσας, γεωπόνος και παραγωγός φυλλωδών λαχανικών από τα Λουκίσια Εύβοιας. «Κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες σπανακιού κάθε μορφής, είτε κατεψυγμένο είτε φρέσκο, εισάγονται από άλλες χώρες. Η τεχνολογία και στον τομέα του σπανακιού έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στις χώρες αυτές και η Ελλάδα συγκριτικά έχει μείνει πίσω». Αναφερόμενος στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος, ο κ. Λουκίσας κάνει λόγο για ένα ξεπερασμένο μοντέλο που δεν έχει καμία σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σταθερές οι εκτάσεις σπανακιού μηχανοσυλλογής από τον ΘΕΣγη

Μπορεί το νωπό σπανάκι να αντιμετωπίζει προβλήματα στη διάθεση λόγω της ισχνής οργάνωσης των παραγωγών, ωστόσο ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη μέσα από τη συμβολαιακή σχέση με τη βιομηχανία δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε τα μέλη του συνεταιρισμού να έχουν καλύτερες απολαβές από αυτό το συλλογικό μοντέλο διαχείρισης του προϊόντος.

Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, στο σύνολο η καλλιέργεια έχει εκμηχανιστεί και για τον λόγο αυτόν αφήνει περιθώρια κέρδους για τον παραγωγό. «Με 16 λεπτά το κιλό και αποδόσεις από 1.800 κιλά έως 2 τόνους το στρέμμα σπανακιού αφήνει στον παραγωγό ένα αξιοπρεπές εισόδημα». Στην περιοχή, καλλιεργούνται πάνω από 1.500 στρέμματα με συνεχείς σπορές σε τακτά διαστήματα, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.