Σπ.Λιβανός: Πιο αυστηροί έλεγχοι στην αγορά – Εκτάκτως οι πληρωμές για τον παγετό – Πρόταση για εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα

Τρεις διατάξεις που αποτελούν μια ακόμα συνέχεια στο πλαίσιο των θεσμικών παρεμβάσεων που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γύρω από το ζήτημα των διατροφικών ελέγχων, έφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός.

«Στόχος», όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «είναι η προστασία της ταυτότητας, της ποιότητας των προϊόντων μας, αλλά και η υγεία των καταναλωτών, καθώς και η προστασία του αγροτικού εισοδήματος».

Οι διατάξεις συμπεριελήφθησαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων το οποίο υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με 266 ψήφους, «γεγονός που δείχνει τη διακομματική συναίνεση που υπάρχει γύρω από το ζήτημα της αυστηροποίησης των ελέγχων στην αγορά» όπως υπογράμμισε.

Οι εν λόγω διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα συντονισμού και διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ και του ΕΦΕΤ, ενώ καθιερώνονται επίσης οι ηλεκτρονικές καταγγελίες.

Με τις δύο πρώτες διατάξεις ορίζονται οι αρχές οργάνωσης, εποπτείας και συντονισμού, εφαρμογής και διαχείρισης των υπηρεσιών ελέγχου. Μέσω αυτών, γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς υπουργείου να αντιμετωπιστεί το θέμα των αλληλοεπικαλύψεων και συναρμοδιοτήτων, κάτι που αφ’ ενός επιβραδύνει τους ελέγχους, αφ’ ετέρου δε συσσωρεύει διοικητικό βάρος, γραφειοκρατία και στις ελεγκτικές αρχές, αλλά και στις εταιρείες.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η αποτελεσματικότερη διενέργεια των ελέγχων και η ταχεία επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στον τομέα του τροφίμου γενικότερα, είναι προτεραιότητα για εμάς», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λιβανός.

Το ενιαίο σύστημα καταγγελιών

Με την τρίτη διάταξη θεσμοθετείται ένα ενιαίο σύστημα καταγγελιών σε ό,τι αφορά το φάσμα αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα καταγράφει, θα αξιολογεί, θα εξετάζει τις καταγγελίες. Θα αποτελείται από τους προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων, ενώ θα συμμετάσχουν υπάλληλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις υπηρεσίες που άπτονται της καταγγελίας.

Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή, το υπουργείο θέτει ενιαίο σύστημα καταγγελιών για ζητήματα αρμοδιότητας του, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο μετά την περίπτωση της νοθευμένης φέτας στη Γερμανία, όσο και λόγω της αυξημένης επαγρύπνησης που πρέπει να υπάρχει εν όψει του Πάσχα.

Η προτεινόμενη διάταξη θέτει το γενικό πλαίσιο για την άμεση και ορθολογική διαχείριση των καταγγελιών, χωρίς χρονοτριβές αλλά και χωρίς σπατάλη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, για την αξιολόγησή τους, προκειμένου να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα και οι ενέργειες με τρόπο δίκαιο, ορθολογικό και αποτελεσματικό.

«Έτσι, θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ουσιαστικής επικοινωνίας με τον πολίτη αλλά και με την επιχείρηση, διασφαλίζοντας το δικαίωμά των πολιτών να λαμβάνουν έγκαιρα απαντήσεις μετά από αντικειμενική αξιολόγηση των καταγγελιών τους» υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται διαφάνεια στη διαδικασία αξιολόγησης και διεκπεραίωσης των καταγγελιών, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης την πορεία της καταγγελίας του, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί έγκαιρα να παίρνει την απάντηση και αυτός και η καταγγελλόμενη Υπηρεσία».

Σπ. Λιβανός: Οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για τον παγετό με βάση τα δεδομένα της ειδικής καταστροφής, εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ

Εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ, αλλά με βάση τα δεδομένα της μεγάλης φυσικής καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί από τους διαδοχικούς και πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα παγετούς, θα αποζημιωθούν οι αγρότες, τόνισε από τη Νεμέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.

Τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί για την απώλεια του εισοδήματός τους, αφού, βεβαίως, προηγουμένως, διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών, το οποίο θα γίνει εμφανές κατά την καρποφορία.

Οι δηλώσεις του κ. Λιβανού έχουν ως εξής:

«Ο παγετός που έπληξε και τη Νεμέα και την Κορινθία αλλά και μεγάλα τμήματα της Βορείου Ελλάδας, και ένα κομμάτι της Θεσσαλίας ήταν πρωτόγνωρος. Ήταν απανωτοί παγετοί, πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και στις προηγούμενες φυσικές καταστροφές, δείχνει απόλυτη ευαισθησία και συμπαράσταση. Είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση και την εξέλιξή της. Όπως είπε κι εκείνος ήδη οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν αυξηθεί. Έχουμε προσλάβει όλους όσους μπορούσαμε για να έχουμε μια καλή εποπτεία σε όλα τα χωράφια τα οποία έχουν πρόβλημα. Τον επόμενο μήνα που θα έχουν καρπίσει τα δένδρα μας και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα, θα γίνει αποτίμηση.

Οι αναγγελίες θα προχωρήσουν και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημά του. Επειδή αυτή είναι μια μεγάλη καταστροφή που ξεφεύγει από τις συνήθεις, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς – παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται η χώρα- θα μπορέσουμε να απλώσουμε και πάλι το δίκτυ προστασίας προς όλους τους παραγωγούς μας».

Ερώτηση: Με βάση τα δεδομένα οι καλλιεργητές θα αποζημιωθούν το 2022. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει; Έχετε μέριμνα;

«Το παλιό καθεστώς των καθυστερήσεων είδαμε και στις μεγάλες καταστροφές του «Ιανού», ότι κάμφθηκε. Δηλαδή οι πληρωμές έγιναν άμεσα. Έγιναν πολύ πιο πριν από τη στιγμή που περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Η καταστροφή αυτή που είναι επίσης πολύ μεγάλη, θα γίνει με παράλληλο τρόπο. Δηλαδή δεν θα περιμένουν τις καθυστερημένες πληρωμές που έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν από τον ΕΛΓΑ, όπως σας είπα πριν, αφού γίνουν όλες οι αποτιμήσεις και αφού βρεθεί η φόρμουλα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

Από την άλλη θίγετε ένα ζήτημα για το πώς λειτουργεί ο ΕΛΓΑ. Εκεί λοιπόν δουλεύουμε και είναι προτεραιότητά μου από την στιγμή που πήγα στο ΥΠΑΑΤ, να δούμε πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σύγχρονο πλαίσιο. Έχουμε ήδη ζητήσει και περιμένουμε από την Παγκόσμια Τράπεζα μια μελέτη η οποία θα αποτιμήσει τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής στο κομμάτι της παραγωγής και άρα των ασφαλίσεων, έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη αλλά υπάρχει μια μελέτη και αποτύπωση της πραγματικότητας.

Η ηγεσία του ΕΛΓΑ αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων του όταν τους επισκέφθηκα, θέλουν να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Είναι όμως μια δύσκολη άσκηση και μια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσουμε όχι με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ -για να καθησυχάσουμε τους παραγωγούς- αλλά με βάση τα δεδομένα της ειδικής φυσικής καταστροφής που θα είναι η ανταποδοτικότητα άμεση».

Σπ. Λιβανός από τη Νεμέα: Το ΥΠΑΑΤ ετοιμάζει πρόταση προς το Υπ. Παιδείας για την εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα

Στην ενημερωτική συνάντηση στην σχολή του ΕΠΑ.Σ. Νεμέας, ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, βουλευτής Κορινθίας κ. Χρήστος Δήμας, η βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ κ. Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής ενότητας Κορινθίας Αναστάσιος Γκιόλης, ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κωνσταντίνος Φρούσιος, Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο Αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Καρκώνης, ο Πρόεδρος Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας κ. Ηλίας Μάζος και ο Πρόεδρος της ΕΠΑΣ Νεμέας κ. Στέφανος Λιβέρης.

Στο πλαίσιο του ενημερωτικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει το ΥΠΑΑΤ για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε για τα δεδομένα και τις ανάγκες στην περιοχή της Νεμέας, ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση στη σημαντική αυτή περιοχή για την οινοποιία σε συνεργασία με παραγωγούς και τοπικούς παράγοντες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός : «Το ΥΠΑΑΤ προετοιμάζει πρόταση για να ανοίξει διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας στην κατεύθυνση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να γίνουν γρήγορα οι υπάρχουσες σχολές πιο παραγωγικές και πιο χρήσιμες, καλύπτοντας έτσι ένα κενό εκπαίδευσης που υπάρχει στη χώρα».

«Υπάρχει ακόμη σκέψη», τόνισε ο υπουργός, «να δημιουργηθούν μεταλυκειακά προγράμματα τα οποία να συνδέονται με την τοπική παραγωγή και να έχουν σχέση με την τοπική οικονομία».

Η σχολή ΕΠΑ.Σ. της Νεμέας με ειδικότητα “Αμπελουργίας – Οινοτεχνίας ” βρίσκεται σε αγροτεμάχιο έκτασης 10.820,84τ.μ. και στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα στη μεγαλύτερη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ερυθρού οίνου της χώρας.

Οι σπουδαστές παρακολουθούν ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών. Στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων γίνονται από τους μαθητές οι απαραίτητες καλλιεργητικές επεμβάσεις στον αμπελώνα, η οινοποίηση της παραγωγής του, όλες οι μεταζυμωτικές κατεργασίες του παραγόμενου οίνου καθώς και η εμφιάλωσή του. Οι απόφοιτοι ενδιαφέρονται κυρίως να συνεχίσουν και να αναπτύξουν οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για το αντικείμενο της οινοτεχνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥπΑΑΤ