Με τις καιρικές συνθήκες απέναντί τους οι επιχειρήσεις σποροφύτων προσπαθούν να αντιληφθούν τις προθέσεις των παραγωγών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ήδη, ένας αριθμός παραγωγών έχει δώσει τις παραγγελίες του για τη σπορά των φυτών του καρπουζιού, του αγγουριού, της ντομάτας, του κολοκυθιού κ.ά., ενώ έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες εμβολιασμού των φυτών πάνω σε υποκείμενα.

Από τη δεκαετία του ’80 τα εμβολιασμένα φυτά κυριαρχούν και αποτελούν μια λύση στο πρόβλημα των ασθενειών που αντιμετωπίζουν τα φυτά, καθώς η εμβολιαστική μέθοδος έχει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των προσβολών από ασθένειες των κηπευτικών. Ταυτόχρονα με αυτές τις εξελίξεις, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή σποροφύτων συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του χώρου, για την τρέχουσα περίοδο θα υπάρξουν οι ίδιες φυσιολογικές διακυμάνσεις στις παραγόμενες ποσότητες χωρίς μεγάλες διαφορές από τις περσινές και ο καιρός θα επηρεάσει τις εξελίξεις στον κλάδο αυτόν.

Ο Γιώργος Μπίλλης από την περιοχή της Λάρισας περιγράφει με σαφήνεια την κατάσταση στον χώρο των σποροφύτων: «Είμαστε στο ξεκίνημα της νέας αυτής περιόδου και έχουμε ολοκληρώσει ένα μέρος των παραγγελιών για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Όμως, σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες, που εκεί είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών που παράγουμε, η σπορά θα ξεκινήσει προς τα τέλη του μήνα. Η βιομηχανική ντομάτα αναμένεται να έχει μία μικρή αύξηση για τη φετινή περίοδο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα φυτά, θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά».

Επισημαίνοντας τις κακές καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα που προκαλούν στον προγραμματισμό της σποράς, ο Σωτήρης Καμούτσης, υπεύθυνος γεωπόνος της Καμούτσης Pland από την Αλίαρτο Βοιωτίας, καταθέτει τη δική του άποψη για την πορεία των σποροφύτων αυτή την εποχή: «Προσπαθούμε μέσα στη νέα καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε να κάνουμε έναν ορθολογικό προγραμματισμό, αλλά δυστυχώς οι εναλλαγές του καιρού τροποποιούν τον αρχικό μας σχεδιασμό. Η ζήτηση των κηπευτικών είναι ανεβασμένη την καλοκαιρινή περίοδο λόγω του τουρισμού, αλλά αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό. Η αδυναμία μας στην αντιμετώπιση εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών στην καλλιέργεια της ντομάτας, καθώς και τα μέτρα φορολόγησης των αγροτών συμβάλλουν στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και κατ’ επέκταση των δραστηριοτήτων μας».

Η εξωστρέφεια μπορεί να δώσει λύση

sporofitaΓια οριακές διακυμάνσεις των παραγγελιών σποροφύτων, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, κάνει λόγο ο Μιχάλης Κούτρας, παραγωγός από τη Χαλκίδα. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, «ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών μου είναι οι παραγωγοί λαϊκών αγορών. Αυτοί κατ’ επέκταση διατηρούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά τις παραγγελίες σε σπορόφυτα που παράγω, λόγω της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων τους από τους καταναλωτές». Μια άλλη αγορά που παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον είναι και αυτή των ερασιτεχνών παραγωγών. Όπως ο ίδιος τονίζει, «λόγω της κρίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών έχει στραφεί στην παραγωγή κηπευτικών για δική τους χρήση. Οι ερασιτέχνες αυτού του είδους αγοράζουν φυτά από τα καταστήματα γεωργικών ειδών, που στο σύνολό τους προμηθεύονται από τους παραγωγούς σποροφύτων. Σίγουρα, όμως, μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να δώσει ώθηση και ανάπτυξη στον τόπο μας. Αν δεν προχωρήσουμε στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και, κυρίως, των κηπευτικών μας, τη στιγμή που έχουμε τεράστιες δυνατότητες, η κατάσταση αυτή θα παραμείνει ίδια και το επόμενο διάστημα. Πρακτικές αυτού του είδους απαιτούν συλλογικές δράσεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική αλυσίδα».

Μείωση των καλλιεργειών ντομάτας λόγω της tuta absoluta

Από τον χώρο του πολλαπλασιαστικού υλικού και ειδικά των υβριδίων, ο γεωπόνος Βασίλης Μάλλης, από την εταιρεία Fytro, μεταφέρει τη δική του εικόνα: «Ξεκίνησε η σπορά των κηπευτικών για τη νέα χρονιά από τις εταιρείες σποροφύτων. Εμείς, ως εταιρεία, που κινούμαστε χρόνια στον χώρο αυτόν, βλέπουμε μια στασιμότητα. Σε ό,τι αφορά την ντομάτα, και κυρίως την υπαίθρια, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η tuta absoluta, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργειών. Σε ό,τι αφορά το καρπούζι, θα υπάρξει μια μείωση στα μεγάλα μεγέθη, ενώ στα μικρότερα, όπως και στα άσπερμα, θα έχουμε μια μικρή αύξηση. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι, επίσης, η πιπεριά και η μελιτζάνα».

Ο τομέας των σποροφύτων απαιτεί σύγχρονο θερμοκηπιακό και τεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία του, ενώ η επιπλέον εξειδίκευση και η γνώση σχετική με το αντικείμενο είναι απαραίτητες. Στόχος αυτής της πρακτικής είναι η ανάπτυξη υγειών φυτών στο αρχικό στάδιο της ζωής τους, ώστε να συμβάλουν στην πρωίμιση και στην απόδοση της παραγωγής. Οι σπόροι βλαστάνουν και αναπτύσσονται σε πλαστικούς δίσκους μέσα σε εδαφικά μείγματα, τα οποία αποτελούνται από τύρφη, περλίτη, βερμικουλίτη και άλλα. Ο χρόνος παραμονής του φυτού μέσα στο σπορείο κυμαίνεται από 35 έως 45 ημέρες, ανάλογα με το είδος. Στη συνέχεια, μεταφυτεύεται σε θερμοκήπια ή στην ύπαιθρο, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.