Μια startup συνδέει μελισσοκόμους και παραγωγούς στην Ελλάδα

Στόχος η επικονίαση των μελισσών και η αύξηση της παραγωγής

beeweb

Μία συνεργασία με διπλό όφελος, τόσο για τον μελισσοκόμο όσο και για τον παραγωγό, δημιουργεί μία startup από τη Σερβία σε χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η πλατφόρμα BeeWeb φέρνει κοντά μελισσοκόμους και παραγωγούς της ίδιας χώρας, ώστε να βελτιωθεί η επικονίαση των φυτών και παράλληλα η απόδοση των μελισσών και των καλλιεργειών. Ο Djordje Djokic, συνιδρυτής της εταιρείας, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «ένας μελισσοκόμος μπορεί να βρει μέσω της πλατφόρμας έναν παραγωγό, που θα δεχτεί να μεταφερθούν στην εκμετάλλευσή του τα μελίσσια. Από την πλευρά του, ο παραγωγός μπορεί να αναζητήσει μελίσσια προς ενοικίαση για την επικονίαση των καλλιεργειών του. Απώτερος στόχος της πλατφόρμας είναι να παραχθούν περισσότερα προϊόντα και να προστατευθούν οι μέλισσες».

Προειδοποίηση ψεκασμού

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες δραστηριότητες, μέσω των οποίων μπορούν να επωφεληθούν οι μελισσοκόμοι και οι παραγωγοί. «Οι μελισσοκόμοι μπορούν να κρατούν στοιχεία για τις κυψέλες τους σχετικά με το κόστος, τα έσοδα, τις θεραπείες και την τροφή των μελισσών. Οι αγρότες μπορούν να στείλουν προειδοποιήσεις στους μελισσοκόμους που βρίσκονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων σχετικά με το πότε θα ψεκάσουν, ώστε να μπορέσουν έγκαιρα να προστατεύσουν τα μελίσσια τους».

Λειτουργία

Για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να συνδεθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους θα πρέπει να δημιουργήσει ο καθένας ένα προφίλ στην πλατφόρμα. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να εισάγει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κυψελών αλλά και την επιθυμητή καλλιέργεια στην οποία προτιμά να μεταφερθούν τα μελίσσια του. Οι αγρότες πρέπει να καταχωρήσουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια τους, όπως στρέμματα και περιοχή.

Γιατί δημιουργήθηκε το BeeWeb;

Η βοήθεια κυρίως των νέων μελισσοκόμων για την εύρεση των κατάλληλων καλλιεργειών επικονίασης, η αύξηση των προϊόντων και η μείωση του αφανισμού των μελισσών είναι οι λόγοι δημιουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Όπως τονίζει ο Djordje Djokic, «ο απώτερος σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους μελισσοκόμους να συμβάλουν στην προστασία των μελισσών, καθώς χωρίς αυτές θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα ως ανθρωπότητα στο μέλλον. Οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι θα πρέπει, λοιπόν, να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση».

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, στην αγγλική γλώσσα προς το παρόν, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρχει διαθέσιμη και στα ελληνικά. Ο Djordje Djokic καταλήγει λέγοντας πως «θα ήταν πολύ θετικό να αυξηθεί η συμμετοχή από την Ελλάδα και οι μελισσοκόμοι και παραγωγοί να δοκιμάσουν την πλατφόρμα ώστε να στείλουν πληροφορίες και κριτικές σχετικά με τη λειτουργία της».