Σταυρανθή: Οι θερμοκρασίες έφεραν πρωίμιση της παραγωγής στις νότιες περιοχές
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των σταυρανθών για αυτή την περίοδο, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας όπου υπάρχει παραγωγή. Ο κύριος προγραμματισμός των φυτεύσεων, όπως επίσης και της συλλογής, έγινε με στόχο να καλυφθεί κυρίως η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων.
Οι καιρικές συνθήκες, όμως, που επικράτησαν κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας άλλαξαν σημαντικά τον σχεδιασμό, με αποτέλεσμα η παραγωγή να έρθει νωρίτερα. Στον αντίποδα, στις βορειοανατολικές περιοχές, όπου το ψύχος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες, ανεστάλη η ομαλή ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή.
Στην περιοχή του Άρδα ποταμού στον Έβρο καλλιεργούνται σημαντικές εκτάσεις με μπρόκολο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης (ΑΣΚΓΕ) «ΑΡΔΑΣ». Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Τάσος Τοπαλίδης, «οι χαμηλές θερμοκρασίες, που κινήθηκαν κάτω από τους -3 βαθμούς Κελσίου, ανέστειλαν την ανάπτυξη των φυτών του μπρόκολου, με αποτέλεσμα η διαδικασία της συλλογής να γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς, μέχρις ότου αυτά φτάσουν σε πλήρες στάδιο».
«Ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με μπρόκολο, η οποία ξεπερνά ακόμα και το 30% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο»Τάσος Τοπαλίδης, πρόεδρος του ΑΣΚΓΕ «ΑΡΔΑΣ»
Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα στις αποδόσεις, αλλά βγάζει εκτός προγραμματισμού τη συλλογή της παραγωγής. Αναφέρει, ακόμη, ότι «το προϊόν που παράγεται στην περιοχή ενθαρρύνει και άλλους καλλιεργητές, κυρίως τους νεότερους, να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία».
Συνεργασία με παραγωγούς σκόρδου στην Ορεστιάδα
Όπως είναι γνωστό, στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με σκόρδο. Ο κ. Τοπαλίδης υποστηρίζει ότι «η εναλλαγή των καλλιεργειών από μπρόκολο σε σκόρδο και αντίστροφα βοηθά και τις δύο καλλιέργειες, τόσο σε θέματα φυτοπροστασίας όσο και σε θρέψη. Ήδη, στην ομάδα μας, έχουν ενταχθεί παραγωγοί σκόρδου από τη Νέα Βύσσα, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών».
Κλείνοντας, ισχυρίζεται ότι «ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με μπρόκολο, η οποία ξεπερνά ακόμα και το 30% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο».
Κάτω από τα 35 λεπτά το λάχανο στη Χαλκίδα
Οι υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο δείχνουν να πλήττουν κυρίως τους παραγωγούς λάχανου, συγκριτικά με εκείνους που καλλιέργησαν κουνουπίδι και μπρόκολο. Το λάχανο φαίνεται να κινείται σε χαμηλές τιμές, ενώ μπρόκολο και κουνουπίδι παρουσιάζουν ανοδική πορεία, ακόμα και πριν από την κύρια περίοδο των Χριστουγέννων, όταν στην αγορά κυκλοφορούν όλα τα είδη.
Ο Γιάννης Μπαρίτας, παραγωγός από το Βασιλικό Χαλκίδας, υποστηρίζει ότι η τιμή του λάχανου έχει πέσει κάτω από τα 35 λεπτά. Αναφέρει, επίσης, ότι το κουνουπίδι κινείται από 0,80 έως 1 ευρώ το κιλό, ενώ το μπρόκολο παραμένει σταθερό γύρω στο 1 με 1,5 ευρώ το κιλό. Όπως τονίζει, «ο σχεδιασμός της παραγωγής επικεντρώνεται κυρίως στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν πρωιμίζουν τις παραγωγές και αλλάζουν τον αρχικό προγραμματισμό».
Αναφέρει ακόμα ότι, πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες σταυρανθών, το ενδιαφέρον από τους νέους αγρότες για την καλλιέργεια αυτών παραμένει σταθερό. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι η έλλειψη εργατών και η άρδευση των καλλιεργειών. Η υπεράντληση των νερών έχει προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αλάτων, απαιτώντας καλύτερη διαχείριση και δημιουργία αρδευτικών υποδομών», περιγράφει.
Κλείνοντας, επισημαίνει ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις επέδρασαν θετικά στις καλλιέργειες, καθώς η περιοχή έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και ήταν διψασμένη.
Κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατών γης δημιουργούν προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία
Υποτονική χαρακτηρίζει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ο Θόδωρος Κωνσταντίνου, παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών από την περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Όπως υποστηρίζει, «το κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατών γης επιδρούν αρνητικά στην εξέλιξη της καλλιέργειας των σταυρανθών στην περιοχή». Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και για την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης θα καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή. Αναφερόμενος στην εξέλιξη της καλλιέργειας των σταυρανθών, ο κ. Κωνσταντίνου εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών της περιοχής. «Θα μπορούσαμε, ως Κεντρική Μακεδονία, να καλύψουμε αξιόλογες αγορές του εξωτερικού. Οι συνθήκες τόσο σε υποδομές όσο και σε περιβάλλον βοηθούν να μπούμε σε μια λογική εξωστρέφειας, αλλά η απουσία σύγχρονης συλλογικής οργάνωσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αυτόν τον τομέα. Εξαιτίας αυτού, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε», καταλήγει ο ίδιος.
Ολοκλήρωσαν νωρίτερα τον κύκλο οι όψιμες ποικιλίες στη Θήβα
Για συλλογή 30 ημέρες νωρίτερα από τη συνήθη περίοδο στην περιοχή της Θήβας κάνει λόγο ο τοπικός παραγωγός Κωνσταντίνος Λουκίσσας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο αρχικός σχεδιασμός βγήκε εκτός προγράμματος, αλλά η επάρκεια της αγοράς, κυρίως τις ημέρες των γιορτών, θα κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
«Οι αποδόσεις των καλλιεργειών δείχνουν να είναι καλές και όλοι περιμένουμε την περίοδο των γιορτών για να πουλήσουμε την παραγωγή μας», σημειώνει. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών για αυτή την περίοδο, υποστηρίζει ότι το κουνουπίδι και το μπρόκολο παρουσιάζουν άνοδο σε σύγκριση με το λάχανο, το οποίο κινείται σε χαμηλά επίπεδα και κοντά στα 30 λεπτά το κιλό.