Αποστόλου: 500.000 ευρώ για προβολή/προώθηση της μαστίχας, που επλήγη από την πυρκαγιά (upd)

«Στάχτη» τα μαστιχόδεντρα στη Χίο

Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, που επλήγη από την πυρκαγιά, αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πρακτορείο, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Στις δηλώσεις του στο Πρακτορείο, ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας τις ανταγωνιστικές δυνατότητες της μαστιχοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα στην παγκόσμια αγορά, σημειώνει ότι θα δοθεί βάρος σε αυτή, «δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την εξασφάλιση του εισοδήματος στο νησί».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι δρομολογείται η πληρωμή ενός ποσού ύψους 500.000 χιλ. ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες τρεις έως πέντε μέρες, καθώς και η χρηματοδότηση μίας επένδυσης που αφορά αποθήκες και ψυγεία της ένωσης μαστιχοπαραγωγών, γύρω στα 500.000 ευρώ, «για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που βοηθάει την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα της μαστίχας».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος μετέβη σήμερα στη Χίο, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά και είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσει την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρακτορείο, πρόκειται για μία μεγάλη πυρκαγιά που «χτύπησε» ξανά μία περιοχή που είχε πληγεί και το 2012. Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για μία τραγική κατάσταση, καθότι, όπως είπε, σε μία έκταση -περίπου 25.000 με 30.000 στρέμματα- έχει εξαφανιστεί κάθε ίχνος βλάστησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, επλήγη, κυρίως, η μαστιχοκαλλιέργεια της περιοχής και άλλα είδη της φυτικής παραγωγής. «Από τη δική μας πλευρά, λοιπόν, ενημερώσαμε τους κατοίκους για τις κινήσεις που θα κάνουμε άμεσα και έχουν σχέση με την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στην απώλεια εισοδήματος» διευκρινίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, γι’ αυτά, θα ληφθούν άμεσα μέτρα, εφόσον καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφού ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις.

«Από εκεί και πέρα», υπογραμμίζει, «το ζήτημα της απώλειας εισοδήματος του φυτικού κεφαλαίου θα το δούμε μέσα από διαδικασίες που θα στοιχειοθετούν ένα αίτημα που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είτε θα χρηματοδοτηθεί, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα είτε μέσω κρατικών ενισχύσεων. Δεύτερο θέμα που δώσαμε ιδιαίτερο βάρος είναι οι πληγείσες περιοχές, κυρίως, όσον αφορά το κομμάτι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου πρέπει να ληφθούν απαραίτητα μέτρα, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί τα ξημερώματα της Δευτέρας 25/7.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ. Οι άνεμοι κόπασαν το βράδυ, όμως η φωτιά εξακολουθεί να καίει ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της, με τις νυχτερινές ώρες να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η φωτιά μαίνεται σε Βέσσα και Ελάτα, ενώ μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν καεί περίπου 35.000 μαστιχόδεντρα. Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές στον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση, στο Καμπί, στην περιοχή από Βέσσα προς Αρμόλια και στα Αρμόλια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση πριν πέσει το σκοτάδι.

Οι πληγείσσες περιοχές είχαν εκκενωθεί από νωρίς, καθώς απειλούνταν από τις φλόγες, ενώ ο καπνός τις είχε «πνίξει» με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στους κατοίκους να παραμείνουν εκεί.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος είπε ότι σε όσα χωριά έχει ήδη επισκεφθεί, το 70% των μαστιχοκαλλιεργειών έχουν καταστραφεί -περίπου 12 τόνοι μαστίχας.

Ο Δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Βουρνούς, μίλησε νωρίτερα στο ΣΚΑΪ αναφέροντας ότι «οι φλόγες πέρασαν γύρω από διάφορους οικισμούς», προσθέτοντας ότι έχουν καεί και σπίτια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή σε Ελάτα, Βέσσα και Λιθί ξεπερνάει το 90%.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.

Μάχη για την τελική κατάσβεση

Στη μάχη ελέγχου του πύρινου μετώπου έπεσαν με το πρώτο φως της ημέρας εναέριες κι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα 2 canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί επιχειρώντας συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.

Τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν στο νησί μας και 21 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Χίου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές και η πυροσβεστική δύναμη ενισχυμένη σημαντικά θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Επίσκεψη Αποστόλου στη Χίο

Για καταστροφή στον φυτικό πλούτο του νησιού, τέσσερα χρόνια μετά τις ζημιές που υπέστει το νησί από τις αντίστοιχες φωτιές του 2012, έκανε λόγο στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου, δεσμευόμενος ότι θα προκύψουν κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο συμπεράσματα τέτοια, που να ανοίγουν τον δρόμο σύντομα τόσο για αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς όσο και σε εκείνους που απώλεσαν ακόμη και ζωϊκό κεφάλαιο. 

“Να φανταστεί κανείς ότι πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε το Μουσείο Μαστίχας τιμώντας ουσιαστικά το δώρο της χιακής γης. Από χτες βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή που έχει επηρεάσει το σύνολο της μαστιχοκαλλιέργειας στις περιοχές από όπου πέρασε η φωτιά. Πριν προλάβει ο τόπος να ανακουφιστεί από τις φωτιές του 2012, βρέθηκε στο ίδιο σημείο”, τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα προκύψουν άμεσα η καταγραφή των ζημιών και το σχέδιο αντιμετώπισής τους. 

Αναφορικά με την μάχη για την φωτιά που μαίνεται σε κάποια τελευταία μικρά μέτωπα, ο υπουργός τόνισε ότι η εικόνα που του μεταφέρθηκε είναι καλύτερη, όπως ευνοϊκότερες είναι και οι καιρικές συνθήκες. “Θέλω να πιστεύω ότι σε λίγες ώρες θα έχουμε τελειώσει”, υποστήριξε. 

Ανακοίνωση ΠΕΝΑ

Στο πλευρό των μαστιχοπαραγωγών που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές  πυρκαγιές στο νησί της Χίου, βρίσκεται η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον του τοπικού οικοσυστήματος, αλλά και των παραγωγών που ασχολούνται με την παραγωγή μαστίχας.

Ήδη η διοίκηση της Π.Ε.Ν.Α. βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους της Ένωσης Νέων Αγροτών Χίου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες που χρειάζονται με σκοπό να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι εκτάσεις που έγιναν στάχτη.  

«Οι νέοι αγρότες της Χίου που ασχολούνται με την καλλιέργεια των μαστιχόδεντρων, μετά την καταστροφή που υπέστησαν, θα πρέπει να στηριχθούν άμεσα από την Πολιτεία, ώστε να μην εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους. Η Π.Ε.Ν.Α. μόλις έγινε γνωστό το μέγεθος της καταστροφής άρχισε να συντονίζει τις δράσεις της, προκειμένου να διεκδικήσει την άμεση αποζημίωση των δικαιούχων αγροτών. Παράλληλα θα απευθυνθεί και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καθώς η μαστίχα είναι ένα σημαντικό και μοναδικό προϊόν της χώρας μας και πρέπει πάσει θυσία να προστατευθεί», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α. Νίκος Παυλονάσιος.

Ε. Βόζενμπεργκ: “Να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη Χίο”

Το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά, που είναι σε εξέλιξη στη Χίο, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα μαστιχόδεντρων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπρόσθετα μέσα για την στήριξη των ελλήνων μαστιχοπαραγωγών, δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Χίου, καθώς μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, σε δασική έκταση στη νότια πλευρά του νησιού. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου: Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, ενώ σημαντικές ζημιές σε μαστιχόδεντρα έχουν καταγραφεί και στα χωριά Ολύμποι, Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα στη Βέσσα και τον Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καλλιέργεια της μαστίχας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, ενώ η πυρκαγιά ενδέχεται να δημιουργήσει καίριο πρόβλημα στο τοπικό οικοσύστημα αλλά και σε δεκάδες οικογένειες, που ασχολούνται με την παραγωγή μαστίχας, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας, δεδομένου ότι το Ταμείο αυτό παρέχει οικονομική βοήθεια στα Κράτη Μέλη για περιφέρειες που έχουν πληγεί από μεγάλου μεγέθους φυσικές καταστροφές; Μέχρι πότε μπορούν να αιτηθούν οι ελληνικές αρχές την άμεση ενεργοποίηση του εν λόγω Ταμείου;
  2. Ποια άλλα μέσα διαθέτει η Επιτροπή, προκειμένου να στηρίξει του Έλληνες μαστιχοπαραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του;».

Πηγή: politischios.gr