Σταυρανθή: Οι καλές τιμές ενισχύουν το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις

Σε μείζον ζήτημα ανάγεται η έλλειψη εργατών γης

Με καλές τιμές και μια μέση παραγωγή συνεχίζεται η συλλογή των σταυρανθών σε κουνουπίδι, μπρόκολο και λάχανο. Προς το παρόν, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις εργασίες συλλογής, όπως επίσης και των φυτεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για τις νοτιότερες περιοχές και θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου για τις βορειότερες και ψυχρότερες.

Από την άλλη μεριά, σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η συλλογή των κηπευτικών, η οποία παρουσιάζει σημαντικές απαιτήσεις σε αριθμό εργατών γης. Η επικρατούσα κατάσταση προκαλεί πονοκέφαλο στους παραγωγούς, διότι υπό τις τωρινές συνθήκες δεν μπορούν να προβούν σε προγραμματισμό για τις επόμενες καλλιέργειές τους.

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Τοπαλίδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης «ΑΡΔΑΣ» στον Έβρο, η συλλογή του μπρόκολου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και οι παραγωγοί ετοιμάζονται για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου. Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση, ο κ. Τοπαλίδης υποστηρίζει ότι προβλέπεται αύξηση των καλλιεργούμενων στεμμάτων κατά 15% με 20% για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. «Λόγω των συνεργασιών που έχουμε, αλλά και την καλή ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουμε τις εκτάσεις παραγωγής μόνο με μπρόκολο», σημειώνει.

Αναφερόμενος σε θέματα της καλλιέργειας, υποστηρίζει ότι οι τελευταίες αποδόσεις ήταν μέτριες, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διαδικασία της φύτευσης, αλλά και έπειτα από την ολοκλήρωσή της. Όπως είπε, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 1.150 έως 1.200 κιλά ανά στρέμμα, όταν μια καλή χρονιά μπορούν να φτάσουν και τα 1.500 έως 1.600 κιλά. «Από αυτά, το 90% κατευθύνεται στα σούπερ μάρκετ και το υπόλοιπο ποσοστό πάει στις λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η καλλιέργεια αυτή δίνει τη δυνατότητα στα περίπου δώδεκα ενεργά μέλη του συνεταιρισμού να διαχειρίζονται μεσοσταθμικά από 50 έως 250 στρέμματα. Σε εκείνο, όμως, που αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη των εργατών γης, που μας δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στη διαχείριση των καλλιεργειών μας», καταλήγει.

Σταθερές οι τιμές

Ο Θόδωρος Κωνσταντινίδης, παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών από τον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης, ο οποίος καλλιεργεί και τα τρία είδη των σταυρανθών, ανέφερε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην περιοχή του είναι οι μειωμένες ποσότητες αρδεύσιμου νερού, με αποτέλεσμα να καλύπτουν τις καλλιεργητικές τους ανάγκες με μεγάλη δυσκολία. Παρουσιάζοντας την εικόνα της τρέχουσας κατάσταση στον χώρο, υποστήριξε ότι «οι τιμές βρίσκονται σε καλά επίπεδα για το κουνουπίδι και το μπρόκολο, που κινείται κοντά στο 1 ευρώ, αλλά και το λάχανο, που κυμαίνεται πάνω από τα 20 λεπτά».

Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι οι παραγωγοί που θα φυτεύσουν την επόμενη περίοδο θα είναι λίγοι.

Δεν θέλουν να ρισκάρουν οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τον Κώστα Λουκίσσα από τα Λουκίσσια Εύβοιας, το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και η έλλειψη εργατών γης αποτελούν αρνητικά βαρίδια για το σύνολο των καλλιεργητών, όσον αφορά τον σχεδιασμό της παραγωγής ενόψει του επόμενου διαστήματος.
«Η καλλιέργεια των κηπευτικών απαιτεί σημαντικό εργατικό δυναμικό και σχεδιασμό παραγωγής. Το κόστος των εισροών είναι μεγάλο, για τον λόγο αυτόν οι παραγωγοί δεν θέλουν να ρισκάρουν», επισήμανε.

Ο ίδιος πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της αγοράς στο σύνολο του χρόνου, λόγω των σύγχρονων τεχνικών που εφαρμόζουν οι παραγωγοί στην καλλιέργεια, αλλά και των υβριδίων που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντική η ζήτηση για τα σπορόφυτα

Οι τιμές των παραπάνω προϊόντων, έτσι όπως εξελίσσονται όλο αυτό το διάστημα, ενισχύουν το ενδιαφέρον τον παραγωγών για την καλλιέργεια των σταυρανθών. «Αυτή την περίοδο, το λάχανο κινείται πάνω από 30 λεπτά το κιλό, το κουνουπίδι στο 1,20 ευρώ και το μπρόκολο πάνω από το 1,5 ευρώ, όταν κατά τη χειμερινή περίοδο είχε φτάσει πάνω από τα 2 ευρώ», αναφέρει ο Μιχάλης Κούτρας και δηλώνει ότι οι φυτεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, και ο ίδιος προστίθεται στις φωνές των παραγωγών που δηλώνουν προβληματισμένοι σε ό,τι αφορά τις σημαντικές ελλείψεις που έχουν ανακύψει στα εργατικά χέρια. «Η κατάσταση αυτή αλλάζει τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής μας, με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και κατ’ επέκταση μικρότερες ποσότητες να κατευθύνονται προς την αγορά».