Στέργιος Δαμουρσλής: Εξαγωγή μυδιών στην Ιταλία… αλά ελληνικά και εκπαιδευτικά

Στόχος η καθετοποίηση της μονάδας

«Είναι ώρα για δουλειά», αναφέρει στην «ΥΧ», γεμάτος όρεξη να εφαρμόσει όσα έμαθε ο 23χρονος Στέργιος Δαμουρσλής, τελειόφοιτος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College.

Με ένα καλά μελετημένο πλάνο σπουδών, ο Στέργιος πραγματοποίησε τα κατάλληλα βήματα για να αναλάβει και να εξελίξει την επιχείρηση της οικογένειάς του στον Νομό Θεσσαλονίκης, η οποία επικεντρώνεται στην καλλιέργεια οστρακοειδών, με κύριο προϊόν τα μύδια και με εξαγωγικό χαρακτήρα. «Η αγάπη μου για τη θάλασσα και τα τρόφιμα με οδήγησε αρχικά στο λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και στην Τεχνολογία Τροφίμων και έπειτα αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο κολέγιο της σχολής ακολουθώντας και πάλι την ίδια κατεύθυνση, αποκτώντας μεγαλύτερη εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο», εξηγεί ο Στέργιος.

Ο ίδιος, έχοντας μυηθεί στην καλλιέργεια των μυδιών από μικρή ηλικία και γνωρίζοντας αρκετά καλά το προϊόν και τις διεργασίες που απαιτούνται, επιθυμεί να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης, αλλά και να ασχοληθεί με τον τομέα της μεταποίησης των μυδιών. Όπως εξηγεί ο Στέργιος, «η επιχείρησή μας μετρά 20 χρόνια ζωής και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξαγωγής μυδιών στην Ελλάδα. Το σύνολο της παραγωγής μας εξάγεται στην Ιταλία ως νωπό προϊόν». Ο Στέργιος, θέλοντας να δώσει ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία στο προϊόν, προσανατολίζεται στη μεταποίησή του. «Θεωρώ ότι η μεταποίηση στον αγροτικό τομέα σχετίζεται άμεσα με την οικονομία, έχοντας μεγάλο αντίκτυπο στα ελληνικά προϊόντα, έτσι ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία.

Ο λόγος, λοιπόν, που αποφάσισα να ακολουθήσω την κατεύθυνση της τεχνολογίας τροφίμων είναι για να περάσω και στο κομμάτι της μεταποίησης», τονίζει ο 23χρονος σπουδαστής.

Μεταποίηση μυδιών

Μαθήματα όπως η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η βιοχημεία, που παρακολουθεί στο κολέγιο, μπορούν να του δώσουν τις κατάλληλες βάσεις για να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του. Όπως εξηγεί, «η όλη διαδικασία για να φύγει το προϊόν πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, καθώς τα μύδια έχουν διάρκεια ζωής έξι ημέρες.

Η πιο απλή μεταποίηση που θα μπορούσε να γίνει είναι η κατάψυξη, έτσι ώστε να διατίθενται στην αγορά κατεψυγμένα. Ένα επόμενο βήμα μεταποίησης είναι τα μαγειρεμένα, έτσι ώστε να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και να τα αγοράσει ο καταναλωτής. Το προϊόν αυτό θα μπορούσε να απευθύνεται στις πιο βόρειες χώρες, διότι δεν είναι εύκολο να τα βρουν φρέσκα. Μέσω των μαθημάτων που παρακολουθώ λαμβάνω όλες εκείνες τις γνώσεις που θα με βοηθήσουν να πραγματοποιήσω τα παραπάνω».

Καταλήγοντας, εξηγεί ότι μετά και την ολοκλήρωση των σπουδών του θα είναι σε θέση να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στην επιχείρηση.