Με στήριγμα το μέτρο της νιτρορύπανσης κάνει… σχέδια η στέβια

Για όσους έχουν παρακολουθήσει από την αρχή τις προσπάθειες ανάπτυξης και εδραίωσης της καλλιέργειας στέβιας στη χώρα μας σίγουρα γνωρίζουν ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των παραγωγών είναι η στήριξη της παραγωγής τους από την πολιτεία. Από το 2014, που δηλώθηκαν τα πρώτα 755 στρέμματα στο ΟΣΔΕ, μέχρι και σήμερα (σ.σ. οι εκτάσεις κυμαίνονται στα 1.000 στρέμματα) η προοπτικής στήριξης έμενε στο επίπεδο των υποσχέσεων. Η πρώτη ίσως ουσιαστική αναφορά έγινε μέσω της «ΥΧ» από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη, ο οποίος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης της στέβιας σε κάποιο από τα προγράμματα του ΠΑΑ 2014-2020.

«Για την αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης, θέλω να διαβεβαιώσω τους παραγωγούς ότι διερευνάται εκτενώς η δυνατότητα ένταξης καλλιεργειών, όπως για παράδειγμα η στέβια, στη δράση μετά το 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης. Για το θέμα μάς μίλησε ο πρόεδρος του Stevia Hellas Coop, Λεωνίδας Ζέρβας, πρώην πρόεδρος καπνοπαραγωγών Ελλάδας. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas ιδρύθηκε το 2011 από μια ομάδα πρώην καπνοπαραγωγών, στην Κεντρική Ελλάδα, με τον πυρήνα της να εδρεύει στη Λαμία. Είναι ο πρώτος συνεταιρισμός πανευρωπαϊκά, που καλλιεργεί στέβια και παράγει τελικό προϊόν από 100% ελληνική στέβια. «Η καλλιέργεια έχει αυξηθεί και σήμερα καλλιεργούμε περίπου 600 στρέμματα. Η προοπτική ένταξης της καλλιέργειας στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, το οποίο θα δώσει ώθηση στην καλλιέργεια. Στον συνεταιρισμό συμμετέχουν περίπου 200 παραγωγοί», επισημαίνει ο κ. Ζέρβας.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η συγκομιδή γίνεται σε δύο στάδια. Η πρώτη ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η δεύτερη γίνεται τον Σεπτέμβριο. Φέτος, πήγαμε καλά παρά κάποια προβλήματα που είχαμε από τους παγετούς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι αποδόσεις δεν είναι σταθερές, καθώς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να φτάσει τα 200 κιλά το στρέμμα».

Σχέδια κάνει η στέβια µε στήριγµα τη νιτρορύπανση
Σχέδια κάνει η στέβια µε στήριγµα τη νιτρορύπανση

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Κουλοσούσας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, τονίζει στην «ΥΧ» ότι «έχω πληροφορηθεί και εγώ την προοπτική ένταξης της καλλιέργειας στο μέτρο της νιτρορύπανσης και θεωρώ ότι αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της καλλιέργειας είναι και η δημιουργία μονάδας μεταποίησης εντός των ελληνικών συνόρων. Ο συνεταιρισμός μας έχει ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια, η οποία πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους». Όπως μετέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Γεώργιος Κουλοσούσας, ήδη για το τελικό προϊόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, ο οποίος υλοποιεί με αργά και σταθερά βήματα ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αξιοποίηση της στέβιας, είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται –σε πρώτο στάδιο– στη χονδρική αγορά. Απώτερος σκοπός είναι η παραγωγή της μονάδας να υποστηρίξει, σε επόμενο χρόνο, και τη μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα απευθύνονται στη λιανική.

Σύγχρονη ανάγκη

Από πού ξεκινάει, όμως, η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής αυτού του φυτού και από πού πηγάζει η αισιοδοξία για μελλοντική αλματώδη αύξηση στη χρήση των προϊόντων του; Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες φαίνεται να αναζητούν και να αποζητούν υγιεινά, κατευθείαν από τη φύση, προϊόντα, τα οποία με μικρή θερμιδική αξία θα τους αποδώσουν την απαραίτητη ενέργεια της ημέρας. Αυτή η λογική κερδίζει, πλέον, όλο και περισσότερους και τα προϊόντα από μικρές φάρμες, συνεταιρισμούς και χωριά φαίνεται να έχουν μεγάλη ζήτηση. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πληθώρα e-shops, αλλά και βιολογικών καταστημάτων που ανθούν μέσα στην κρίση.

Το φυτό

Για όσους δεν γνωρίζουν, η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό, το οποίο ευδοκιμεί σε θερμά και υγρά κλίματα. Καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Παραγουάη, ενώ πλέον οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές σε όλον τον κόσμο. To εν λόγω φυτό, σε καθαρή μορφή πούδρας, μπορεί να είναι και 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, ενώ δεν έχει καθόλου θερμίδες. Τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν το πλέον φυσικό προϊόν, χωρίς τις παρενέργειες της επεξεργασμένης και τόσο επιβλαβούς ζάχαρης, ενώ είναι κατάλληλο ακόμη και για διαβητικούς, αφού δεν μεταβάλλει τον γλυκαιμικό δείκτη. Αν και στην Αμερική είναι εγκεκριμένη εδώ και δεκαετίες, η ΕΕ ενέκρινε τη χρήση γλυκοζιτών στέβιας το 2011, ενώ χρηματοδότησε πολλές έρευνες σχετικά με τη χρήση της και τις ιδιότητές της.