«Στιγμάτισε» τη σεζόν στη φράουλα ο κορωνοϊός

των Μαρίας Αντωνίου, Νικολέτας Τζώρτζη

Με θετικό πρόσημο, όπως φαίνεται, κλείνουν οι εξαγωγές φράουλας τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με πέρυσι, που σημειώθηκε ρεκόρ όγκων. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020 εξήχθησαν 32.330 τόνοι, έναντι των 28.209 περσινών, και η αξία τους ανήλθε στα 41,6 εκατ. ευρώ, έναντι των 34,8 πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit-Hellas.

Ωστόσο, τα «χτυπήματα» σε ζήτηση και τιμή που σημειώθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, βρήκαν την παραγωγή στο απόγειό της, οδηγώντας στα σκουπίδια ποσότητες και προκαλώντας οικονομική ζημιά στους καλλιεργητές, η οποία δεν μπόρεσε να καλυφθεί το επόμενο διάστημα, όπως υποστηρίζουν. Η τιμή διάθεσης στα μέσα Μάρτη έπεσε ακόμα και στα 50-90 λεπτά/κιλό, δηλαδή κάτω από το ένα ευρώ, το οποίο θα πρέπει να υπερβαίνει για να μη θεωρείται ζημιογόνος καλλιέργεια, επισημαίνουν οι ίδιοι.

«Δεν καλύφθηκε η ζημιά, αφού χάθηκε το απόγειο της παραγωγής»

Δυστυχώς, ο κορωνοϊός και η κατάρρευση των εξαγωγικών αγορών χτύπησαν τον Μάρτιο, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στους καλλιεργητές, αλλά και αμφιβολίες παραμονής στην καλλιέργεια, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τακτικό, παραγωγό και εξαγωγέα στην Ηλεία. «Χάσαμε το “πικ” της φράουλας κι αυτό μας στοίχισε πολύ» εξήγησε, αναφέροντας ότι με την ανέλπιστα καλή πορεία του καρπουζιού κατά την ίδια περίοδο, «δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σκεφτούν να το επεκτείνουν και να μην ξανακαλλιεργήσουν φράουλα».

Όπως εξήγησε, η παραγωγή της φράουλας κλιμακώνεται το διάστημα Νοεμβρίου-Ιουνίου ως εξής: Τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο παράγονται 1.000 κιλά προϊόντος, 500 κιλά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, τον Μάρτιο 2,5 τόνοι και την υπόλοιπη περίοδο 2 τόνοι/στρέμμα.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τη φράουλα στην εγχώρια αγορά, γιατί δεν υπάρχει πλέον ζήτηση στο εξωτερικό (έχουν βγει οι φράουλες της Βόρειας Ευρώπης) ακόμα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να γλυκάνουμε τη χασούρα λόγω του κορωνοϊού», ανέφερε ο παραγωγός και εξαγωγέας, Νίκος Κυριαζής.

«Κοιλιά» με το ξέσπασμα της πανδημίας

Από τα σκαμπανευάσματα κατά τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης του κορωνοϊού, κυριότερη ήταν η καθίζηση που παρατηρήθηκε στις ποσότητες και τις ποικιλίες που προορίζονταν για πρώην ανατολικές χώρες και Ρωσία, μέσω τριγωνικής εμπορίας στην τελευταία, σύμφωνα με τον Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο του Incofruit-Hellas. Αυτό, λόγω του ότι αυτές οι ποσότητες διαπραγματεύονται με βάση το ρούβλι, το οποίο και κατέρρευσε από άποψη ισοτιμίας, εξήγησε. «Ζήτηση και κατανάλωση για τις δυτικές καταναλωτικές αγορές ήταν αυξημένες και με διάρκεια» υποστήριξε, αντισταθμίζοντας κατά κάποιον τρόπο τις απώλειες προς ανατολικά κράτη, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία, «που πέρυσι είχαν κάνει άλμα απορρόφησης στις ποσότητες ελληνικής φράουλας». Παράλληλα, χαμηλότερες τιμές που συμπαρασύρουν και τη γενική μέση τιμή χαρακτήρισαν τη διακίνηση ατυποποίητων ποσοτήτων προς γειτονικές Βαλκανικές χώρες. Με την «ευκαιρία» της πανδημίας, Ελλάδα και ΕΕ θα πρέπει να θέσουν εκ νέου το ζήτημα άρσης του ρωσικού εμπάργκο για τα φρούτα, ανέφερε, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής και αναθεώρησης των ποικιλιών αναπροσαρμοζόμενων στις απαιτήσεις των δυτικών αγορών, όπου το προϊόν διασφαλίζει και καλύτερες τιμές.