Στην Αμπελουργική Ζώνη ΠΟΠ Νεμέας ετοιμάζονται για την κλιματική αλλαγή

Μια ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα, με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών και των οινοποιητικών επιχειρήσεων για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μειωθούν τα όποια προβλήματα υπάρξουν στο μέλλον.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος, «το θέμα της ημερίδας ήταν η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Νεμέα, η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της, αλλά και οι τρόποι άμβλυνσης, με στόχο να ενημερωθούν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε μια κοινή πορεία απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος».
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, «το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι έχει επιταχυνθεί η αλλαγή στο κλίμα. Το δεύτερο αφορά την περιοχή της Νεμέας, όπου καταγράφεται μια συνεχής επιδείνωση στην επάρκεια νερού. Κάθε χρόνο έχουμε λιγότερες βροχοπτώσεις, μεγάλες διαφορές της θερμοκρασίας από μέρα σε νύχτα και κάποιες μέρες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κάποια στιγμή, φτάσαμε στη Νεμέα και στους 44 βαθμούς και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τα σταφύλια». Προσθέτει, μάλιστα, ως τρίτο συμπέρασμα ότι «κανείς δεν μπορεί μέσα από μία μεμονωμένη προσπάθεια να πει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα με το νερό. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, μέσα από ομάδες παραγωγών ή άλλα σχήματα».
Μετεωρολογικοί σταθμοί
Ο Διονύσιος Καλύβας, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, με θέμα «Γεωχωρική ψηφιακή παρακολούθηση της Ζώνης ΠΟΠ Νεμέας υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και τα πέντε χρόνια λειτουργίας των 15 μετεωρολογικών σταθμών», σημειώνει: «Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε συλλέξει δεδομένα για όλα τα αγροτεμάχια της περιοχής μέσα από ένα πρόγραμμα ψηφιακής παρακολούθησης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ‘‘Ερευνώ- Καινοτομώ’’. Αυτό, πλέον, έληξε, οπότε ζητάμε λύση για τη συνέχεια. Αυτό που έμεινε από τη δράση αυτή είναι μία μεγάλη γεωχωρική υποδομή με δεδομένα που αφορούν το κλίμα και η δυνατότητα παρακολούθησης του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο, ώστε να έχουν όλες αυτές τις πληροφορίες οι παραγωγοί και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται».
Σε ό,τι αφορά τις διαπιστώσεις, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια λεπτομερής εδαφολογική χαρτογράφηση και, φυσικά, ένα δίκτυο παρακολούθησης με ψηφιακές τεχνολογίες. Για τη συνέχιση του προγράμματος, όλα δείχνουν ότι, από τη στιγμή που έληξε, την οικονομική στήριξη θα την αναλάβει κάποιος από τους φορείς, ο δήμος ή ο συνεταιρισμός.
Τέλος, ο κ. Καλύβας τονίζει ότι «τώρα έχει γίνει κατανοητή η ανάγκη λειτουργίας του συστήματος και εμείς έχουμε ως στόχο τη μεταφορά της πληροφορίας σε κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να έχουμε θετικό πρακτικό αποτέλεσμα».