Στήριξη Κυρ. Μητσοτάκη σε εξωστρεφείς – καινοτόμες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού από τη Μαγνησία

Μία περιοδεία με πολλούς συμβολισμούς για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών στη Μαγνησία, καθώς επισκέφτηκε την τυροκομική επιχείρηση Greek Family Farm στον Αλμυρό, η οποία, αν και οικογενειακή, διακρίνεται για την εξωστρέφεια και τα «πράσινα» χαρακτηριστικά της.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το θερμοκήπιο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στέλνοντας το μήνυμα της στήριξης των ιδρυμάτων που επενδύουν στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία.

Τελευταίο σταθμό της περιοδείας του αποτέλεσε το μουσείο της Κάρλας στα Κανάλια, όπου παρευρέθηκε στην υπογραφή σύμβασης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, και τον ανάδοχο του έργου επέκτασης των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Κάρλας κατά 26 χιλιόμετρα, όπου ανέδειξε την κυβερνητική βούληση για την ενίσχυση της αρδευτικής δυνατότητας του θεσσαλικού κάμπου, μέσα από μεγάλα έργα υποδομής.

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει επιχειρήσεις, οι οποίες επενδύουν τα κέρδη τους στην ανάπτυξη των κύκλων εργασιών και διακρίνονται για την καλή σχέση που διατηρούν με παραγωγούς, τους οποίους θεωρούν συνεργάτες τους, αλλά και με το προσωπικό, εξασφαλίζοντας άριστες συνθήκες εργασίας.

Μία τέτοια επιχείρηση είναι η Greek Family Farm του Αντρέα Τσαγγάρη, η οποία εξάγει περίπου το 98% της παραγωγής της, έχοντας αγοραστές σε τέσσερις ηπείρους, ενώ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του Hochland Group, κορυφαίου ευρωπαϊκού ομίλου στην αγορά τυριού.

Μετατρέπει όλα τα υποπροϊόντα σε βιοαέριο, σε λίπασμα για τους αγρούς της εταιρείας και παράγει καθαρή ενέργεια από μία σημαντική επένδυση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, δυναμικότητας 1 MW. Από την κτηνοτροφική αυτή μονάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διάθεση πρόσθετων πόρων, ύψους 171 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας και άλλων 70 εκατ. για τη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη προστασίας της ελληνικότητας της φέτας και στους ελέγχους που διεξάγει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση.

Γεωπονική Σχολή

Από το θερμοκήπιο του ΠΘ ενημερώθηκε από τον πρύτανη, Ζήση Μαμούρη, και τον καθηγητή Γεωπονίας, Νίκο Κατσούλα, για τις καινοτόμες τεχνικές και τεχνολογίες αειφορικής παραγωγής με τις οποίες γίνεται εφικτή η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει παρόμοιο θερμοκηπιακό πάρκο στην Ελλάδα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στοχεύουν στην εξοικονόμηση νερού, λιπασμάτων και ενέργειας. Παράλληλα, πολλές από τις λειτουργίες του πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας. Οι ντομάτες και τα αγγούρια που καλλιεργούνται προσφέρονται στο κοινωνικό παντοπωλείο, καθώς και σε άλλες δράσεις κοινωνικού σκοπού.

Η Κάρλα και ο Αχελώος

Τέλος, από τη λίμνη Κάρλα, όπου υπεγράφη σύμβαση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, και τον ανάδοχο του έργου, για έργα ύψους 16 εκατ. ευρώ που θα επεκτείνουν το αρδευτικό δίκτυο στον θεσσαλικό κάμπο, καλύπτοντας τις ανάγκες επιπλέον 26.000 στρεμμάτων καλλιεργειών στις περιοχές του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις που γίνονται στον αγροτικό τομέα.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός, «από τη στιγμή που η τιμή της ενέργειας έχει εκτιναχθεί, εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθούμε με επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, τα τελευταία δέκα χρόνια, σε ενισχύσεις του 1 δισ. ευρώ και πάνω. Από τη λίμνη Κάρλα ποτίζονται 26.000 στρέμματα δωρεάν πλέον.

Υπάρχουν αγρότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και του πολέμου, με τις αυξήσεις». Στην επισήμανση του πρωθυπουργού, «συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό», ο κ. Αγοραστός άδραξε την ευκαιρία και αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, με τον κ. Μητσοτάκη να του απαντά «ένα ένα… όλα στην ώρα τους».

Έτσι διαψεύστηκαν όσοι προσδοκούσαν πρωθυπουργικές εξαγγελίες, τουλάχιστον για το υδροηλεκτρικό έργο από το φράγμα της Συκιάς στον Αχελώο, τώρα που αναζητούμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια ως χώρα.