Τύρναβος: Συστήνουν Ομάδα Παραγωγών και αξιοποιούν το γάλα οι κτηνοτρόφοι

Νέα εποχή για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου, καθώς στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε η κατάθεση φακέλου για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ το αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση ομάδας παραγωγών. Ακόμη, θα κατατεθεί φάκελος για τη Λιβαδοπονική Οικονομική Ανάπτυξη σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου, ώστε να συνταχθούν διαχειριστικά σχέδια βοσκής και τα λιβάδια του δήμου να γίνουν σημείο αναφοράς και οικονομικής ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου αριθμεί περίπου 200 μέλη, ενώ έκαστος διατηρεί περίπου 1.000 ζώα, καθιστώντας τον Σύλλογο έναν από τους μεγαλύτερους πανελλαδικά στη ζωική παραγωγή.

Από Σεπτέμβριο οι εξελίξεις

«Βάλαμε το λιθαράκι, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, το θετικό είναι ότι η απόφαση για να αλλάξουμε πορεία είναι ομόφωνη και κοινά αποδεκτή», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αργ. Μπαϊρακτάρης, ενώ ο τεχνικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Θ. Κούντριας, αναλύει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων. «Επειδή οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι του Τυρναβίτικου Συλλόγου είναι μετακινούμενοι στα βουνά των Γρεβενών, οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν από Σεπτέμβριο. Για εμάς, όμως, το καλοκαίρι θα είναι χρόνος εποικοδομητικής εργασίας.

Ήδη, συζητάμε με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για το πώς θα γίνει ΠΟΠ το αιγοπρόβειο γάλα της επαρχίας, το οποίο έχει τις προϋποθέσεις, βάσει αναλύσεων με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, να αναδειχθεί σε Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης». Σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, «θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία του Συλλόγου με πανεπιστήμια της χώρας σε θέματα ανάπτυξης, υγείας των ζώων και αιγοπροβατοτεχνίας».

Ελπίδες για τη Βιολογική

Η συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να εντάξουν το κρέας στα γεύματα που δίνονται σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να υπάρξει απορρόφηση των ποσοτήτων και να δημιουργηθούν συνθήκες για καλύτερες τιμές του προϊόντος.

Στη συνέλευση, τέλος, συζητήθηκε το νέο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί κτηνοτρόφοι τόσο του Τυρνάβου, όσο και της Μαγνησίας, οι οποίοι αρχικά απορρίφθηκαν, αλλά με τη νέα προκήρυξη κατάφεραν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.