Σχέδιο δράσης για την ενεργειακή μετάβαση της αλιείας θα προτείνει η Κομισιόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας

Κόστος λιπασμάτων και μείωση των φυτοφαρμάκων ψηλά στην ατζέντα

Το υψηλό κόστος εισροών, με τα λιπάσματα για τους παραγωγούς και τα καύσιμα για τους αλιείς, αλλά και σημαντικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας πρόκειται να συζητηθούν την αύριο Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί των κρατών-μελών έχουν κληθεί να τοποθετηθούν δημόσια για την πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά τα λιπάσματα, όπως δημοσιεύτηκε στις 9/11, με την Ισπανία να έχει ζητήσει να παρέμβει, αναλύοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων που συνιστούν τη βάση για την επισιτιστική ασφάλεια.

Αλιεία

Μετά από αρκετό καιρό, στην ατζέντα των υπουργών μπαίνει και το υψηλό κόστος, το οποίο έχουν επωμιστεί οι Ευρωπαίοι αλιείς. Η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει στους υπουργούς τις προτάσεις της σχετικά, παραδεχόμενη τις οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί ο κλάδος κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ο κλάδος αναμένεται να παρουσιάσει για το έτος 2022 καθαρές ζημίες ύψους 483 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει με πρωτοβουλία της να καθορίσει συγκεκριμένες δράσεις που θα συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση των κλάδων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας έως το 2050. Πρόκειται για δράσεις που στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, στην υιοθέτηση καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη χρήση τεχνολογικών μέσων κ.ά.

Η Επιτροπή παραδέχεται ότι τα παραπάνω μέτρα έχουν μακροπρόθεσμο προσανατολισμό και για αυτό θα προτείνει στα κράτη-μέλη να ληφθούν πρωτοβουλίες που μπορούν πιο γρήγορα να ανακουφίσουν τους αλιείς, όπως η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Περιβάλλον και γεωργία

Κατά τη διάρκεια, όμως, του ερχόμενου Συμβουλίου, οι υπουργοί έχουν κληθεί να συζητήσουν την πρόοδο της εφαρμογής της νέας δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030 και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις δράσεις που αναλαμβάνονται σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις γεωργικές πτυχές του κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης. Υπενθυμίζουμε ότι ο προτεινόμενος κανονισμός συνιστά, μεταξύ άλλων, τη μείωση της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030.