Συλλαλητήριο μηλοπαραγωγών στην Αγιά, πανελλαδική αγροτική σύσκεψη την Κυριακή στη Νίκαια

Μπορεί το ΥΠΑΑΤ να ανακοίνωσε, μία μέρα πριν από το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Nομού Λάρισας, οικονομική ενίσχυση –μέσω de minimis– στους καλλιεργητές μήλου 300 ευρώ το στρέμμα για τη στήριξή τους, ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε πυροσβεστικά, καθώς η συμμετοχή των αγροτών στη διαμαρτυρία της Τρίτης ήταν μαζική.

Πολλά τρακτέρ και δυναμικός παλμός κατεγράφησαν στο συλλαλητήριο της Αγιάς, με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζο Μαρούδα, να σημειώνει ότι «το υπουργείο μπορεί να ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς ύψους 300 ευρώ, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, αλλά αυτή η ενίσχυση δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος που υπολογίζεται στα 400 ευρώ το στρέμμα». Παράλληλα, έκανε κάλεσμα προς όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας να δώσουν δυναμικό «παρών» την Κυριακή στη Νίκαια, όπου στη σύσκεψη της πανελλαδικής των μπλόκων θα ληφθούν οι αποφάσεις για μπλόκα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, Γιάννης Ζαχαράκης, ανέφερε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται, αφού υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης από φέτος έως το 2027, που μεταφράζεται σε χάσιμο για την περιοχή μέσα σε αυτό το διάστημα 3,5 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, η ξέφρενη άνοδος του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης στους εμπόρους με το παράδοξο να καταλήγουν υψηλές στον καταναλωτή, καθώς και η δυσκολία εξεύρεσης ξένων αγορών μετά το κλείσιμο παραδοσιακά μεγάλων, όπως π.χ. της Ρωσίας».

Στο συλλαλητήριο στην Αγιά έδωσαν το «παρών» καστανοπαραγωγοί, κερασοπαραγωγοί και ροδακινοπαραγωγοί, καθώς όλοι τους ξεκίνησαν επαφές και κινητοποιήσεις στα τέλη Αυγούστου, βλέποντας τότε τη χρονιά να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και οι βουλευτές του νομού, από τη ΝΔ ο Χρήστος Κέλλας, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης και η Άννα Βαγενά, από το ΠΑΣΟΚ η Ευαγγελία Λιακούλη και από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, και ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Απ. Μπίλλης. Υπενθυμίζεται ότι το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα: «Άμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει στο ΥΠΑΑΤ. Μείωση του κόστους παραγωγής.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν, ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/KWh. Επιδότηση των μέσων, των εφοδίων και των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση έως το 2027. Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα στα οποία θα δοθεί κάλυψη χαμένου εισοδήματος».