Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Ίδιο καθεστώς ενισχύσεων έως το 2022 ζήτησαν οι χώρες

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Ίδιο καθεστώς ενισχύσεων έως το 2022 ζήτησαν οι χώρες

Η παράταση της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ έως το 2022 ήταν το αίτημα μεγάλου αριθμού υπουργών Γεωργίας στο πρόσφατα Συμβούλιο υπουργών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (18/11).

Οι υπουργοί ζήτησαν να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) με ισχύ έως το τέλος του 2022. Ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν μάλιστα να συμπεριληφθεί στα παραπάνω και το «πακέτο» της υφιστάμενης εθνικής στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κείμενα των νομοθετικών προτάσεων της ΚΑΠ υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών καθώς και εισαγωγή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Διάσταση απόψεων υπήρξε μεταξύ των αντιπροσωπειών των Κρατών – Μελών στο ζήτημα της καθιέρωσης υποχρεωτικού ενιαίου ποσοστού επί των συνολικών κονδυλίων της ΚΑΠ, πρόταση στην οποία η Ελλάδα αντιτίθεται. Ο υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης ανέδειξε το ζήτημα των σοβαρών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Εκτενές ρεπορτάζ και ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ με τις παρεμβάσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη στο πρόσφατο Συμβούλιο