Με σύμμαχο την τεχνολογία προχωράνε οι παραγωγοί στην Τριφυλία

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη μία προσπάθεια στην Τριφυλία να βρεθεί λύση στο μείζον πρόβλημα της εξοικονόμησης του νερού άρδευσης. Η επιλογή της περιοχής έγινε με δεδομένο το μέγεθος της καλλιέργειας κηπευτικών, που κατά συνέπεια σημαίνει μεγάλης έκτασης άρδευση, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί, που υπολογίζονται στους 4.000, χρεώνονται με 7,5 ευρώ για μία ώρα άρδευσης, δηλαδή 15 λεπτά το κυβικό μέτρο.

Όπως μας δήλωσε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «ο τίτλος του έργου είναι “Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για τον ακριβή και δυναμικό προγραμματισμό της άρδευσης και την επιτήρηση καλλιεργειών”.

Το πρόγραμμα βασίζεται στη χρήση drones που διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό για την άμεση μέτρηση της θερμοκρασίας του φυλλώματος, με χωρική ακρίβεια που μπορεί να προσαρμοστεί δυναμικά στην πυκνότητα της καλλιέργειας. Η θερμοκρασία του φυλλώματος χρησιμοποιείται μαζί με μικροκλιματικές μετρήσεις και γεωχωρικά δεδομένα».

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην Τριφυλία σε τρεις καλλιέργειες που είχαν πατάτες, ντομάτες και καρπούζι και συμμετείχαν, εκτός από την τοπική ΔΑΟΚ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στην υλοποίηση του προγράμματος GreenWaterDrone, επεσήμανε ότι οι παραγωγοί πρέπει να επωφεληθούν από το καινοτόμο σύστημα δυναμικής παρακολούθησης και ειδοποίησης προγραμματισμού άρδευσης, καθώς και εποπτείας καλλιεργειών, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της αποδοτικής άρδευσης και κυρίως τα προβλήματα που δημιουργεί η υπεράντληση των υδάτινων πόρων.

Σε μία εποχή που το νερό άρδευσης αποτελεί πρόβλημα τόσο στο πλαίσιο των ποσοτήτων του όσο και της τιμής του, είναι σαφές ότι η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί μονόδρομο για τους παραγωγούς, ώστε να πετύχουν εξοικονόμηση νερού και άρα μείωση του συνολικού κόστους καλλιέργειας.