Μια πρακτική λύση για την ορθολογική διαχείριση της βαμβακοκαλλιέργειας
Η ισορροπία της βλαστικής και αναπαραγωγικής ανάπτυξης είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά και για την ποιότητα του προϊόντος. Συνεπώς, ο παραγωγός θα πρέπει να φροντίσει την καλλιέργεια λαμβάνοντας υπόψη αυτήν τη διάσταση. Η υπερβολική βλαστική ανάπτυξη μπορεί να προκύψει από υπερβολική εδαφική υγρασία, ως συνέπεια υπερβολικής άρδευσης ή βροχής μετά από προγραμματισμένη άρδευση.
Η υπερβολική βλάστηση μπορεί να προκύψει, επίσης, από υπερβολική αζωτούχο λίπανση, κυρίως όταν συνδυάζεται με υπερβολική εδαφική υγρασία. Στην περίπτωση αυτή, η υπερβολική βλαστική ανάπτυξη γίνεται σε βάρος της καρποφορίας (πτώση χτενιών, λουλουδιών και μικρών καρυδιών), ενώ οδηγεί στην οψιμότητα της καλλιέργειας, θέτοντας την παραγωγή και την ποιότητα σε ρίσκο από πρώιμες βροχές λίγο πριν από τη συγκομιδή. Συγχρόνως, δημιουργεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για εντομολογικές προσβολές και ασθένειες. Η συνοπτική επίδραση της υπερβολικής ανάπτυξης φαίνεται στο σχετικό σχήμα.
Ξηρό περιβάλλον
Η υπερβολική βλαστική ανάπτυξη του βαμβακιού είναι σύνηθες φαινόμενο. Αυτό σχετίζεται με την ιδιαίτερη σχέση του με το νερό και τη συμπεριφορά κάτω από ορισμένες συνθήκες να αναπτύσσεται ως θάμνος. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, απαιτείται η παρέμβαση με ρυθμιστές ανάπτυξης (pix), που προκαλούν την ανάσχεση της βλάστησης. Έτσι, μειώνεται ο ανταγωνισμός στα προϊόντα φωτοσύνθεσης για τα καρποφόρα όργανα.
Η δόση και η επανάληψη της παρέμβασης εξαρτάται κάθε φορά από την κατάσταση της καλλιέργειας. Σε περίπτωση επανάληψης της παρέμβασης με την ίδια ή με μεγαλύτερη δόση, πρέπει να μεσολαβήσουν κάποιες ημέρες (12-15 ημέρες περίπου). Αποφεύγουμε την παρέμβαση με pix όταν αναμένεται μια βροχή και όταν η καλλιέργεια υποφέρει από έλλειψη νερού, από τροφοπενίες ή από εντομολογικές προσβολές.
Η χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης δεν είναι κανόνας, αλλά μια αναγκαιότητα για να ελέγχουμε τη σωστή ισορροπία της βλαστικής και αναπαραγωγικής ανάπτυξης. Πολλές φορές, μπορούμε να την αποφύγουμε με σωστή διαχείριση της άρδευσης και της αζωτούχου λίπανσης.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε σε περίπτωση βροχοπτώσεων που ενισχύουν τη βλαστική ανάπτυξη σε βάρος της καρποφορίας. Για να αποφύγει ο παραγωγός τις πρόσθετες ενέργειες που αυξάνουν το κόστος, θα πρέπει να στραφεί στη χρήση της νέας τεχνολογίας.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει πολύ καλά τη χημική και μηχανική σύσταση εδάφους, του PH εδάφους και το ύψος του υδροφόρου ορίζοντα, για να προβεί στις σωστές ενέργειες που έχουν χαμηλότερο κόστος και καλύτερο αποτέλεσμα στην παραγωγή και στην ποιότητα. Κλείνοντας, ήθελα να επισημάνω ότι παρατηρείται γενικά μια σπατάλη στην άρδευση, στη λίπανση και στη φυτοπροστασία που αυξάνει το κόστος χωρίς αποτέλεσμα.