Σύμμαχος των παραγωγών στην Ελλάδα οι βιοδιεγέρτες

Αγρότες μοιράζονται στην «ΥΧ» την εμπειρία τους από τη χρήση των φυσικών σκευασμάτων στο χωράφι
29/05/2024
8' διάβασμα
symmachos-ton-paragogon-stin-ellada-oi-viodiegertes-322268

Σε βασικό σύμμαχο για την ενίσχυση της άμυνας της καλλιέργειας σε διάφορες μορφές καταπόνησης των φυτών ή αύξησης του ρυθμού πρόσληψης αναγκαίων θρεπτικών στοιχείων, επιτυγχάνοντας τη μεγιστοποίηση των στρεμματικών αποδόσεων, έχει μετατραπεί για τον Έλληνα παραγωγό η χρήση βιοδιεγερτών.

Η «ΥΧ» παρουσιάζει με… ονοματεπώνυμο ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα καλής χρήσης και θετικής επίδρασης των βιοδιεγερτών στη γεωργική παραγωγή.

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη

Γιάννης Κουκούτσης, Πλατύκαμπος Λάρισας

«Έχουν τη δυνατότητα να ξυπνάνε το φυτό»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και παραγωγός σκόρδου, Γιάννης Κουκούτσης, χρησιμοποιεί βιοδιογέρτες ανελλιπώς από το 2021, αφού τους θεωρεί χρήσιμους, ωφέλιμους και ανταποδοτικούς για την καλλιέργειά του. «Τα φυσικά βιολογικά σκευάσματα έχουν τη δυνατότητα να ξυπνάνε το φυτό, να του προσφέρουν τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται, ενώ στο τέλος της καλλιεργητικής διαδικασίας έχουμε ένα υγιές προϊόν, το οποίο φέρει καλύτερες αποδόσεις και περισσότερα κιλά.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ βιοδιογέρτες με τον ψεκασμό», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Πλατυκαμπιώτης παραγωγός.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «το θετικό για εμάς είναι ότι εταιρείες που τα εμπορεύονται έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι το αυξημένο κόστος προμήθειας. «Σήμερα, με το ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής, δεν ξέρω πόσοι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να κάνουν χρήση βιοδιογερτών. Σε όσους μπορούν, το συνιστώ ανεπιφύλακτα», ξεκαθαρίζει.

«Εταιρείες που εμπορεύονται τα φυσικά βιολογικά σκευάσματα έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Πλατυκαμπιώτης παραγωγός Γιάννης Κουκούτσης

Ανδρέας Γιούλης, Γιουλαίικα Αχαΐας

«Ένα εργαλείο στα χέρια του παραγωγού για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του φυτού»

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ», ο παραγωγός οινοποιήσιμου αμπελιού στα Γιουλαίικα της Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Γιούλης, τα τελευταία πέντε χρόνια χρησιμοποιεί βιοδιεργέρτες και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά για την καλλιέργειά του. «Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις συνεχείς μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, οι βιοδιεγέρτες βοηθούν το φυτό να ξεπεράσει το σοκ. Έχεις ένα εργαλείο στα χέρια σου για να ενισχύεις το ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ασθένειες. Όπως συμβαίνει και με τον άνθρωπο», μας εξηγεί ο κ. Γιούλης.

Και τονίζει: «Έχουμε δει και πειραματικά, στα αμπέλια μας, αυτήν τη συνεισφορά στο φυτό από τη χρήση των βιοδιεγερτών. Στον ίδιο αγρό σταματήσαμε σε ένα σημείο και ρίξαμε βιοδιεγέρτες και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η διαφορά στα αμπέλια ήταν μεγάλη».

Ο κ. Γιούλης προτείνει και σε άλλους παραγωγούς τη χρήση τους, υποστηρίζοντας πως, κατά 90%, τα σκευάσματα είναι άκρως αποτελεσματικά. «Δεν έχει να χάσει τίποτα ο παραγωγός. Είναι και οικονομικά και επιδοτούμενα και μαζί με το “φαγητό”, δηλαδή το λίπασμα και τα προστατευτικά, αποτελούν αναμφισβήτητα μια πρώτης τάξης επιλογή», υπογραμμίζει.

Κώστας Τσιάκας, Τύρναβος Λάρισας

«Οι βιοδιεγέρτες δίνουν καλύτερες αποδόσεις στις καλλιέργειες»

Ικανοποιημένος από τη χρήση βιοδιογερτών στα δέντρα εμφανίζεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και δενδροπαραγωγός Κώστας Τσιάκας.

«Τα παράγωγα εκχυλίσματος φυκιών, τους βιοδιογέρτες, τους χρησιμοποιώ εδώ και μία δεκαετία περίπου σε όλες μου τις καλλιέργειες –κυρίως στα αχλάδια και στο ροδάκινο– και έχουν ευεργετική επίδραση, κυρίως στην ανθοφορία».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τους χρησιμοποιεί στον ψεκασμό κι έτσι έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα και αρκετά οφέλη. «Συμβάλλουν στην ομοιομορφία του δέντρου, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερα περάσματα της συγκομιστικής μηχανής, ενώ και οι αποδόσεις είναι καλύτερες, με βελτίωση της παραγωγής», επισημαίνει.

Κώστας Βέρρας, Άραξος Αχαΐας

«Μείωση του στρες των φυτών λόγω του καιρού μέσω των βιοδιεγερτών»

Θετική είναι και η εμπειρία από την, εδώ και χρόνια, χρήση βιοδιεγερτών του καλλιεργητή 100 στρεμμάτων φράουλας στην περιοχή του Άραξου Αχαΐας, Κώστα Βέρρα.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», η βοήθειά τους είναι σημαντική στη βελτίωση τόσο των φυσιολογικών λειτουργιών των φυτών όσο και της παραγωγής.

«Η φράουλα είναι μια απαιτητική καλλιέργεια και για να αποδώσει τα μέγιστα, εκτός από τις βασικές ανάγκες του φυτού σε λίπανση, άρδευση και φως, χρειάζεται και τους βιοδιεγέρτες.
Η χρήση τους συνιστάται από τη διαδικασία της φύτευσης, προκειμένου να τονωθεί το ριζικό σύστημα του φυτού και αργότερα, όταν γίνει η εγκατάσταση της καλλιέργειας, με ενδιάμεσα ποτίσματα ή ραντίσματα στο πρόγραμμα λίπανσης. Με τον τρόπο αυτόν, το φυτό κρατιέται σε εγρήγορση. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια καλλιέργεια που ξεκινά τον Οκτώβρη και τελειώνει την άνοιξη», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Βέρρας.

Και προσθέτει: «Φέτος, η χρονιά ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Το φυτό χρειάζεται κάποιες ώρες κρύου τον Γενάρη και τον Φλεβάρη για να “σπάει” ο λήθαργος και να φέρει άνθη και την άνοιξη να έχει “όρεξη”. Φέτος, όμως, δεν “έσπασε”
ο λήθαργος και το φυτό είχε περίεργη συμπεριφορά, με κενά στην παραγωγική διαδικασία. Φαίνεται, λοιπόν, πως σε αυτό το στρες που βίωσε το φυτό ευνοήθηκε από τη χρήση βιοδιεγερτών συμπληρωματικά».

«Με διαφυλικούς ψεκασμούς βιοδιεγερτών βοηθάω σημαντικά τα φυτά μου, ώστε να ξεπεράσουν προβλήματα που παρουσιάζουν και να συνεχίσουν την ομαλή τους ανάπτυξη», σημειώνει ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας

Κώστας Γεωργίου, Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας

«Σημαντικός ο ρόλος τους στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών»

Ουσιαστική χαρακτηρίζει την εφαρμογή των βιοδιεγερτών ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Ο ίδιος χρησιμοποιεί αυτό το σκεύασμα σε μεγάλες καλλιέργειες, καλαμποκιού και κρεμμυδιών. «Συνήθως, στο καλαμπόκι χρησιμοποιώ βιοδιεγέρτες σε κοκκώδη μορφή, διότι θέλω στο αρχικό στάδιο των φυτών να ξεπερνούν το αρχικό στρες, ώστε να έχουν μία ομαλή ανάπτυξη. Φυσικά, δεν έρχονται να αντικαταστήσουν τη βασική λίπανση, αλλά ανάλογα με την περίπτωση επικουρικά μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο σχεδόν στο σύνολο των καλλιεργειών. Καλλιεργώ, επίσης, και υπαίθρια κρεμμύδια», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τα φυτά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τόσο οι αποδόσεις όσο και η ποιότητα να είναι αισθητά υποβαθμισμένα. Με διαφυλικούς ψεκασμούς βιοδιεγερτών τα βοηθάω σημαντικά, ώστε να ξεπεράσουν προβλήματα που παρουσιάζουν και να συνεχίσουν την ομαλή τους ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο θέμα του κόστους αγοράς των σκευασμάτων βιοδιεγερτών, υποστηρίζει ότι «δεν αποτελούν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τον παραγωγό, όμως μπορούν να προσδώσουν σημαντικά οφέλη για τον χρήστη, εφόσον κάνει σωστή εφαρμογή, τη στιγμή που το φυτό το έχει ανάγκη. Σε συζητήσεις με άλλους συναδέλφους μου από την ευρύτερη περιοχή, με ενημερώνουν ότι κάνουν χρήση των βιοδιεγερτών στο βαμβάκι, όπως επίσης και στην πατάτα, με θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή τους, σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του φυτού».

ΓΡΑΦΕΙ: