Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποφάσισε ο ΣΕΚ – Αναλυτικά το πλαίσιο διεκδικήσεων

Την συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, για τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία, αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, και καλεί τα μέλη του και τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας να τις στηρίξουν με βάση και το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΣΕΚ, που περιλαμβάνει μέτρα άμεσης προτεραιότητας και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 9/11, συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, τα οποία οδήγησαν τον κλάδο σε διαρκή συρρίκνωση και επισημάνθηκε πως εάν δεν παρθούν μέτρα άμεσα υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω εγκατάλειψης και αφανισμού της ζωικής παραγωγής.

Αναλυτικά, το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΣΕΚ περιλαμβάνει:

Μέτρα άμεσης προτεραιότητας

  • Απαιτείται γενναία ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών για την επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Με ευκολία οι εκάστοτε κυβερνήσεις «ρύθμιζαν» δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ και άφηναν την κτηνοτροφία να δοκιμάζεται σκληρά. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί και θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο γι’ αυτό, ότι κανένας στάβλος δεν θα περάσει στα χέρια των funds και των τραπεζιτών.
  • Παράλληλα είναι αναγκαία η εξασφάλιση ρευστότητας για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με χαμηλότοκα δάνεια, διαφορετικά είναι σχεδόν αδύνατη ακόμα και η πιο απλή οικονομική δραστηριότητα.
  • Χτύπημα των ελληνοποιήσεων με την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων της αγοράς, την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή και της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Μείωση των ιδιαίτερα υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και στις χονδροειδείς ζωοτροφές από 24% στο 13%, με προοπτική να πάει στο 8%. Απαλλαγή των παραγωγικών μας ακίνητων (στάβλοι,αποθήκες, χωράφια) από κάθε φόρο, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου.
  • Ανάμεσα στις βασικές παραμέτρους που συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι ο τομέας των βοσκοτόπων. Για να υπάρξει μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο θέμα αυτό προϋπόθεση αποτελεί η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και του κλάδου, το οποίο θα είχε ήδη επιλυθεί, εάν είχε υλοποιηθεί το Σχέδιο Δράσης που είχε υποβάλει ο ΣΕΚ στο ΥπΑΑΤ. Πέραν βέβαια των επιλέξιμων βοσκοτόπων που διασφαλίζουν τις επιδοτήσεις θα πρέπει να δοθούν στους κτηνοτρόφους και επιπλέον βοσκότοποι με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Οριστική επίλυση του ζητήματος αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Μακροπρόθεσμα μέτρα

Παράλληλα με παραπάνω μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα θα πρέπει να «τρέξει» με συνέπεια το αναγκαίο στρατηγικό πλάνο με βασικούς άξονες:

  • Τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής: Για να πετύχουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου θα πρέπει να μειώσουμε τα κόστη στους δύο βασικούς συντελεστές διαμόρφωσης δηλαδή τις ζωοτροφές και την ενέργεια. Για να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια της χώρας σε ζωοτροφές και ιδιαίτερα σε πρωτεϊνούχες θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νέα πρόταση του ΥπΑΑΤ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα ισχύσουν από το 2017, να ενεργοποιηθούν επενδυτικά σχέδια, στα πρότυπα των «Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης», προϋπολογισμού έως 100.000 ευρώ για κτηνοτρόφους που παράγουν οι ίδιοι ζωοτροφές καθώς και άλλα διαθέσιμα μέτρα.
    Για τη μείωση του κόστους ενέργειας είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα η παραγωγή ενέργειας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των στάβλων ή με μικρές ανεμογεννήτριες με σκοπό την αυτοκατανάλωση.
  • Εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίηση των φυλών των αγροτικών ζώων, ως βασικό εργαλείο αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Επισημαίνουμε τη στρατηγική σημασία των φυλών των αγροτικών ζώων για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας αλλά και την αδυναμία του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στη θέσπιση και εφαρμογή νέου σύγχρονου πλαισίου για τη Γενετική Βελτίωση ενώ τα υφιστάμενα προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης εφαρμόζονται σήμερα αποσπασματικά. Ο ΣΕΚ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για τη στήριξη της Γενετικής Βελτίωσης, την αξιοποίηση των ζωικών γενετικών πόρων της χώρας και την ενίσχυση των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης, έτσι ώστε και να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις ελληνικές φυλές αγροτικών ζώων που έχουν απομείνει και κινδυνεύουν με εξαφάνιση Έτσι θα οδηγηθούμε και σε αύξηση της παραγωγικότητας για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε κρέας και γάλα αλλά και για εξαγωγικό προσανατολισμό και φυσικά θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής
  • Επιστημονική στήριξη και εκπαίδευση των κτηνοτρόφων: Απαιτείται στελέχωση των υπηρεσιών με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό και τα τεχνικά μέσα, με την αξιοποίηση και των ιδιωτών στοχευμένα και βέβαια η επιμόρφωση των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των νέων στο επάγγελμα.
  • Ο κλάδος έχει ανάγκη από νέους στο επάγγελμα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ζωική παραγωγή και να απλουστευτούν οι διαδικασίες ένταξής τους σε προγράμματα.
    Ανάπτυξη έρευνας για το χτύπημα των ζωονόσων και σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων. Για παράδειγμα η παραγωγή του κατάλληλου εμβολίου, ενάντια στη μόλυνση από τον κολιβάκιλλο θα συντελέσει στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των αμνοεριφίων.
  • Ενίσχυση των επενδύσεων (σύγχρονες κτιριακές κατασκευές και υποδομές) με απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης των κτηνοτρόφων σε επενδυτικά προγράμματα (ΠΑΑ 2015-2020, επενδυτικός νόμος κ.α.).
  • Πιστοποίηση και προώθηση καινοτόμων ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων, γιατί έτσι θα αποκτήσουν προστιθέμενη αξία, εκμεταλλευόμενοι και τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως αυτά του ΕΣΠΑ. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ποιοτικών προϊόντων μας. Έχουμε ήδη σημειώσει θετικά αποτελέσματα (π.χ. φέτα, γιαούρτι) μπορούμε να διευρύνουμε και να αναπτύξουμε την εξαγωγική μας παρουσία.
  • Είναι απαραίτητο, ενόψει της συζήτησης που έχει ήδη ξεκινήσει για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020, να διασφαλίσουμε ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν.
  • Παράλληλα θα πρέπει οι Οργανώσεις Παραγωγών και ιδίως οι Συνεταιρισμοί να έχουν στρατηγικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του κλάδου, ώστε να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας με στόχο τις ανταγωνιστικές τιμές, τη μείωση του κόστους παραγωγής κ.α.