Αυτό το άρθρο είναι 5 μηνών

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Αποτυχία συναίνεσης για την ΚΑΠ μετά το 2027

29/10/2024
3' διάβασμα
symvoulio-ypourgon-georgias-apotychia-synainesis-gia-tin-kap-meta-to-2027-336352

Χωρίς να επιτευχθεί συναίνεση για το κείμενο συμπερασμάτων που αφορά το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2027 ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, αποτυγχάνοντας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να τεθεί αυστηρά μία κόκκινη γραμμή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΚΑΠ θα παραμείνει το κοινό ευρωπαϊκό ανεξάρτητο Ταμείο υπέρ της αγροτικής πολιτικής.

Κι όλα αυτά, στη σκιά της αποκάλυψης της εφημερίδας POLITICO, που διέρρευσε εσωτερικό κείμενο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών φέρεται να εξετάζουν πρόταση της Επιτροπής ώστε το νέο ΠΔΠ να περιλαμβάνει τη σύσταση ενός ενιαίου Ταμείου για κάθε κράτος-μέλος. Ένα Ταμείο, δηλαδή, στο οποίο θα συγχωνεύονται τα προγράμματα στο πλαίσιο της ΚΑΠ, της αλιείας, της Πολιτικής Συνοχής κ.ά.

Με τις συζητήσεις να οδηγούν σε αδιέξοδο από το βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα, με την προεδρία να γράφει και να ξαναγράφει το κείμενο των συμπερασμάτων, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των χωρών της Βαλτικής και, κυρίως, της Ρουμανίας. Η τελευταία, δε, όπως διαρρέεται, είχε πάλι αρνηθεί να συναινέσει κατά τη διάρκεια της βελγικής προεδρίας.

Εξωτερική σύγκλιση

Το σημείο που επέφερε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας ήταν όταν το κείμενο επέστρεψε στους υπουργούς με αναφορά στην εξωτερική σύγκλιση. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη εθνική θέση και τάσσεται κατά της εξωτερικής σύγκλισης. «Η συγκεκριμένη αναφορά δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας προβληματίζει. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα για εμάς», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη της χώρας μας στα Συμπεράσματα του Ιουνίου για το μέλλον της γεωργίας στην Ένωση ήταν στο σύνολο του κειμένου, ενώ για τη συγκεκριμένη παράγραφο υπεβλήθη σχετική δήλωση, με την οποία διαφοροποιείται η χώρα μας. 

«Η συγκεκριμένη αναφορά δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας προβληματίζει. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα για εμάς»Κώστας Τσιάρας, ΥπΑΑΤ

«Η απομόνωση της συγκεκριμένης παραγράφου και η ενσωμάτωσή της σε άλλο κείμενο αλλάζει τις ισορροπίες. Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να εγκριθούν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που μεταφέρουν ουσιαστικά και κρίσιμα μηνύματα για το μέλλον της ΚΑΠ. Και σαφώς αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες σε ένα κείμενο. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η εν λόγω προσθήκη δεν συνάδει με τις προσεγγίσεις του υπόλοιπου κειμένου και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το κείμενο», προσέθεσε ο υπουργός.

Η συμφωνία των 26

Τελικά, η ουγγρική προεδρία εξέδωσε ένα κείμενο με μία σειρά συμπερασμάτων που φέρουν την έγκριση ή τουλάχιστον τη μη αντίρρηση 26 κρατών-μελών.

Σε αυτό το κείμενο, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ΚΑΠ μετά το 2027 πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τον αγρότη, διατυπώνεται έκκληση για την προστασία της επισιτιστικής κυριαρχίας της ίδιας της Ευρώπης, τονίζεται ότι η ΚΑΠ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως μέσο κοινής πολιτικής στρατηγικής σημασίας και σημειώνεται η ανάγκη συνοχής και συνέργειας μεταξύ των διαφορετικών τομέων πολιτικής.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: