Συναντήσεις ελληνικών ναυτιλιακών με γερμανικές με πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Ογδόντα στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων του κλάδου της ναυτιλίας πραγματοποίησε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στη διάρκεια επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώθηκε στις 25 – 27 Σεπτεμβρίου στον Πειραιά.

Η αποστολή είχε θέμα τις σύγχρονες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συνολικά 14 γερμανικές εταιρίες και εκπρόσωποι από το τμήμα Ναυτιλιακής Οικονομίας του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας (BMWi), τον Σύνδεσμο Ναυπηγικής και Ναυτιλιακής Τεχνολογίας (VSM), καθώς και τη Γερμανική Πρωτοβουλία για τις Ναυτιλιακές Εξαγωγές (GeMaX), συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή, υποδηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον της γερμανικής αγοράς για το ναυτιλιακό τομέα στην Ελλάδα. 

Μέρος της επιχειρηματικής αποστολής αποτέλεσε και η ημερίδα της ίδια θεματικής, που φιλοξενήθηκε χθες, 26 Σεπτεμβρίου στους χώρους του ΕΒΕΠ με τη συμμετοχή εκπροσώπων υπουργείων, φορέων και επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Τις εργασίες της ημερίδας, άνοιξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ι. Πλακιωτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε το ΕΒΕΠ για την πρωτοβουλία του να τιμήσει τα 100 χρόνια προσφοράς του Λιμενικού Σώματος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 25-09-2019. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον οργανισμό ΙΜΟ, όπου τονίστηκε η σημασία της χρήσης του νέου «πράσινου καυσίμου» και τόνισε τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών Ελλάδας – Γερμανίας, από τις οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έχουμε να κερδίσουμε και οι δύο πλευρές».

Στον χαιρετισμό του, ο γενικός διευθυντής και μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δρ. -Μηχ. Α. Κελέμης, τόνισε τη σημαντικότητα του ναυτιλιακού τομέα για την ελληνική οικονομία και τη σταθερή δυναμική που παρουσιάζει. Ο κ. Κελέμης αναφέρθηκε στις δράσεις και τα εργαλεία με τα οποία το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο υποστηρίζει τον κλάδο, όπως είναι οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εκθέσεις του Εκθεσιακού Οργανισμού του Αμβούργου, η SMM και η Marine Interiors στην Ευρώπη και την Ασία, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και οι επιχειρηματικές αποστολές από Ελλάδα προς Γερμανία και αντίστροφα, αλλά και οι αποστολές που υλοποιεί το επιμελητήριο σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας το παγκόσμιο δίκτυο των 140 διμερών γερμανικών επιμελητηρίων στο οποίο ανήκει.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις νέες προηγμένες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τονίζοντας ότι αυτές θα μεταμορφώσουν στο μέλλον τον σχεδιασμό και την κατασκευή των πλοίων, την ασφάλειά τους, τις εμπορικές και τις επιχειρησιακές επιδόσεις τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης στην ημερίδα, η εκπρόσωπος του τμήματος Ναυτιλιακής Οικονομίας του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Αριάν Κίσοου και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ‘Αγγελος Κότιος.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι 14 γερμανικές εταιρίες παρουσίασαν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες τους και τις δυνατότητες εφαρμογής. Επίσης, έμπειροι εισηγητές ανέλυσαν το θεσμικό πλαίσιο, τις προοπτικές χρήσης νέων τεχνολογιών, τις δυνατότητες χρηματοδότησης των νέων τεχνολογιών και συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας.

Σήμερα, τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής επισκέφθηκαν τα ναυπηγεία Περάματος και Σαλαμίνος της Spanopoulos Group, ενώ η Theodoropoulos Group πραγματοποίησε μία ξενάγηση, εστιάζοντας στην ιστορία του λιμένος Πειραιώς και Σαλαμίνος, προσφέροντας στα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ναυτιλιακό τομέα στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ