Συνεχίζεται η επέλαση της ευλογιάς, πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την επόμενη μέρα

16/11/2024
4' διάβασμα
synechizetai-i-epelasi-tis-evlogias-polla-ta-anapantita-erotimata-gia-tin-epomeni-mera-338612

Η έξαρση του νοσήματος της ευλογιάς των προβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία παραμένει η «καρδιά» του προβλήματος για τη χώρα μας, συνεχίζει να είναι ακατανόητη τόσο για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όσο και για το ΥΠΑΑΤ. «Το νόσημα τόσα χρόνια ελεγχόταν και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους δείκτες, που μεταβλήθηκαν για να δούμε πού οφείλεται η έξαρση και η πορεία του, η οποία είναι αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτη», σχολιάζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς.

Μετρώντας τους παράγοντες τότε και τώρα, ο ίδιος σημειώνει πως έχουν να κάνουν με τους ίδιους κτηνοτρόφους και τις ίδιες οδηγίες, με τη διαφορά ότι ο πληθυσμός των κτηνοτρόφων είναι γερασμένος, δεν εισέρχονται νέοι στο επάγγελμα, ενώ, επιπλέον, ανακοινώθηκαν καλές αποζημιώσεις για τη θανάτωση των ζώων.

Ο κ. Φωτεινιάς αντιλαμβάνεται ότι η διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων και ο διαρκής περιορισμός που επιβάλλεται στους παραγωγούς, με αφετηρία τον Αύγουστο, είναι μια δύσκολη συνθήκη. Τόσο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν έναν μεγάλο όγκο υποχρεώσεων όσο και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης. «Απαγορεύεται η διακίνηση της χορτονομής και των ζωοτροφών, άρα δεν ξέρουν από πού να προμηθευτούν τροφές. Την ίδια στιγμή τα ζώα τους αδυνατίζουν, κυοφορούν και δε μπορούν να αντεπεξέλθουν», περιγράφει, σημειώνοντας πως αν δεν τα σιτίσουν σωστά, θα προκύψουν αποβολές.

Μέτρα βιοασφάλειας

Παρακολουθώντας την έκταση του νοσήματος, ο κ. Φωτεινιάς δίνει έμφαση και στην επόμενη μέρα μετά την ευλογιά, οπότε θα χρειαστεί επανεκκίνηση. «Θα προτείνουμε στο υπουργείο οι μονάδες που θα ανασυνταχθούν να τηρούν τα απαιτούμενα μέτρα βιοασφάλειας πριν την αγορά των ζώων, μια απόφαση που χρειάζεται να ληφθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου».

Ο ίδιος έγινε δέκτης διαμαρτυρίας –όπως και το ypaithros.gr– Καβαλιώτη κτηνοτρόφου, του οποίου θανατώθηκαν 1.000 ζώα μετά την εμφάνιση κρούσματος ευλογιάς, ο οποίος βρίσκεται σε απόγνωση, γιατί ως υπερχρεωμένος παραγωγός δεν μπορεί να λάβει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, που αποτελούν προϋπόθεση για τη λήψη αποζημίωσης. «Έγινε τροποποίηση στον νόμο που αναφέρει πως το ποσό της αποζημίωσης είναι ακατάσχετο, ωστόσο για να δοθεί η αποζημίωση χρειάζεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία προϋποθέτει τουλάχιστον ρύθμιση της οφειλής», τονίζει.

Εστιάζοντας στο μέτωπο των κρουσμάτων, ο ίδιος σημειώνει ότι, από την αρχή του νοσήματος, στην ΑΜ-Θ μετρούν πάνω από 150 εστίες και 32.000 θανατωμένα ζώα. Προς θανάτωση είναι άλλα 4.000 ζώα σε 22 εστίες, οι οποίες αν προστεθούν στις 150 φτάνουμε τις 172. Ο κ. Φωτεινιάς θυμίζει πως με την είσοδο του Οκτώβρη εκτοξεύτηκαν οι θανατώσεις και η πρόοδος του νοσήματος. Συνιστά στους κτηνοτρόφους για μία ακόμη φορά να τηρούν τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, αλλάζοντας ρούχα και παπούτσια, ώστε να μη γίνονται μηχανικοί μεταφορείς και να προστατέψουν τις μονάδες τους.


Νέα κρούσματα σε Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε εκτροφή στην περιοχή της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα περιορισμού της εκτροφής και έχουν οριστεί ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων από την εστία αντίστοιχα, όπως ορίζεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιείται επιδημιολογική διερεύνηση και ξεκινούν άμεσα οι επιτόπιες επισκέψεις επιτήρησης από κτηνιάτρους σε εκτροφές αιγοπροβάτων της ΠΕ Αιτωλ/νίας βάση ανάλυσης κινδύνου. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, εντοπίσθηκε και πέμπτο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στη Μαγνησία, αυτήν τη φορά στον Πτελεό του Δήμου Αλμυρού, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: