Συνεργασία για την αξιοποίηση ξεχασμένων βοσκοτόπων στην Θεσσαλία

Ο Συνεταιρισμός «Ενιπέας» Φαρσάλων ενώνει δυνάμεις με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθηνών

Συνεργασία για την ένταξη εκτάσεων, κυρίως δημοτικών και δημόσιων, που είναι εγκαταλελειμμένες σε συστήματα διαχείρισης βόσκησης προς όφελος της κτηνοτροφίας στην περιοχή, συμφώνησαν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού επαρχίας Φαρσάλων «ο Ενιπέας», με τους καθηγητές-ερευνητές των εξειδικευμένων εργαστηρίων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Χατζηγεωργίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δήμητρα Γάκη. Στη συνάντηση των δύο πλευρών, που έγινε στην έδρα του Συνεταιρισμού, στο Ευύδριο Φαρσάλων, συμφωνήθηκε καταρχήν μία γενικότερη συνεργασία σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού (όσπρια, αρωματικά φυτά, κτηνοτροφία κ.λπ.). Στη συνεργασία αυτή θα συμμετέχουν επίσης πανεπιστήμια από τη Γαλλία και την Ελβετία. Στην παρούσα φάση, στόχος είναι η προώθηση της ένταξης εκτάσεων σε συστήματα διαχείρισης βόσκησης.

Διάθεση συνεργασίας

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΣ, Νίκο Γούσιο, «στην επόμενη συνάντηση θα καθοριστούν οι εκτάσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, μαζί με την κατάθεση των απαραίτητων χαρτογραφικών.

Ευελπιστούμε ότι περίπου 200 στρέμματα με βοσκοτόπια θα αξιοποιηθούν, ενώ οι κτηνοτρόφοι-μέλη του Συνεταιρισμού εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των καθηγητών, για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σχετικά με την αξιοποίηση της διαθέσιμης γης και ειδικότερα βοσκοτόπων και μεριάδων (λειμώνων), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει στη φαρέτρα του μία αντίστοιχη συνεργασία με την Terra Thessalia, στο κομμάτι της αγελαδοτροφίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πρόγραμμα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «ΥΧ» η καθηγήτρια Δήμητρα Γάκη, «τα οφέλη από την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων, δημόσιων-δημοτικών, ακόμη και ιδιωτικών, είναι πολλαπλά.

Καταρχήν περιβαλλοντικά, αφού αυτά τα βοσκοτόπια αφημένα στην τύχη τους, με άναρχη βλάστηση (αγκάθια κ.λπ.) αποτελούν εστία μόλυνσης και ασθενειών, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επίσης, η μετατροπή αυτών των εκτάσεων σε παραγωγικές, θα ωφελήσει και την παραγωγή».

Όπως επισημαίνει, «το σχέδιο είναι να προχωρήσουμε σε χορτονομή, σκαλίζοντας την έκταση και δημιουργώντας την απαραίτητη χλωρομάζα και ακολούθως να ρίξουμε ειδικούς σπόρους στο έδαφος, με στόχο να αυξήσουμε τη διαθέσιμη ελεύθερη ζωοτροφή, σε όγκο και ποιότητα. Στο σημείο αυτό, σημαντική θα είναι και η συνεργασία που θα αναπτύξουμε με τον λειβαδοπόνο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χατζηγεωργίου. Επίσης, θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιήσαμε σε Μουζάκι και Σοφάδες Καρδίτσας, όπως και στο Λιβάδι Ελασσόνας.

Το τρίτο όφελος είναι οικονομικό. Με αφορμή τις αυξημένες τιμές ζωοτροφών που κυριαρχούν φέτος στην αγορά, το οικονομικό όφελος των κτηνοτρόφων που θα βόσκουν τα ζώα τους σε αξιοποιήσιμα βοσκοτόπια θα είναι σημαντικό. Τα παραγόμενα προϊόντα θα αποκτήσουν προστιθέμενη αξία, αφού τα ζώα δεν θα τρέφονται με διοξίνες και θα ακολουθήσουν οι σχετικές αναλύσεις από πιστοποιημένα εργαστήρια».