Λ. Γίτσας – Πρόεδρος ΕΔΟΚ: 7,5 ευρώ/κιλό η τιμή παραγωγού για το πασχαλινό αρνί, στα 8 ευρώ/κιλό το κατσίκι

Απολογισμός 8ετούς δράσης της ΕΔΟΚ

Την εκτίμηση ότι κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο παραγωγός θα πληρωθεί κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και 8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό της οκταετούς δράσης της Οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΔΟΚ, η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής θα φτάσει τα 12-13 ευρώ ανά κιλό σε αρνί και κατσίκι, με τον κ. Γίτσα να απευθύνει έκκληση προς τους κτηνοτρόφους «ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Απολογισμός 8ετούς δράσης της ΕΔΟΚ

Στον απολογισμό όσων έχει επιτύχει μέσα σε οκτώ χρόνια από την αναγνώρισή της ως επίσημης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, αλλά και τη δημοσιοποίηση της συνεργασίας με το Υπαατ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε σήμερα η ΕΔΟΚ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος, Λευτέρης Γίτσας, στα γραφεία της Οργάνωσης.

«Το διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, με την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, φέρνει με τον πιο επείγοντα τρόπο στο προσκήνιο ένα ζήτημα που η ΕΔΟΚ επισημαίνει εδώ και πολύ καιρό: αυτό της ανάγκης διατροφικής ασφάλειας  της χώρας. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διασφάλιση της αυτάρκειας και και επισιτιστικής  ασφάλειας , είναι η τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής, συντεταγμένα και με στρατηγική. Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις μπορούν και πρέπει να συνδράμουν με κάθε τρόπο στη χάραξη και εφαρμογή αυτών των στρατηγικών και η ΕΔΟΚ    καταθέτει προτάσεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές, με απώτερο στόχο τη όσο μεγαλύτερη δυνατή διατροφική επάρκεια της χώρας και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας σε δύσκολους καιρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γίτσας.

Παρεμβάσεις της ΕΔΟΚ

 Σε μια ομολογουμένως δυναμική παρέμβαση συνοδεία πλούτου στοιχείων , ο κ. Γίτσας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ΕΔΟΚ, εν μέσω ενός συχνά πολωτικού και δυσμενούς κλίματος στον Τομέα του κρέατος αλλά και δύσκολων συγκυριών όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία. «Η ΕΔΟΚ είναι η μόνη οργάνωση που μπορεί να  διακρίνει και να κατονομάσει όλες  τις  ελλείψεις και παθογένειες, του τομέα, και να καταθέσει προτάσεις προς όφελος όλων των επαγγελματιών του κρέατος  αλλά και της  εθνικής οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ.

Μετά την πρώτη της αναγνώριση ως εθνική διεπαγγελματική οργάνωση, πριν από 8 χρόνια, η ΕΔΟΚ συνέχισε το έργο της απρόσκοπτα παρά την αποχώρηση ιδρυτικών μελών της (ΣΕΒΕΚ και ΠΟΚΚ), ενώ η σύνθεσή της ανανεώθηκε με την ένταξη στους κόλπους της, της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Ζώντων Ζώων, της Πανελλήνιας Ένωσης Δημοτικών Σφαγείων και μεγάλων ιδιωτικών σφαγείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών, Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος, της Ομάδας επαγγελματιών του Αγροδιατροφικού Τομέα και της Ένωσης Σχολών Αγροδιατροφικού Τομέα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκπροσωπείται το σύνολο των κλάδων  , από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

Η ΕΔΟΚ διοργάνωσε επίσης με πολύ μεγάλη επιτυχία το διεθνές συνέδριο της UECBV (Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος), με τη συμμετοχή 92 αποστολών από όλη την Ευρώπη, τα αποτελέσματα του κρίθηκαν πολύ χρήσιμα ,για την συμμετοχή της χώρας στο πανευρωπαϊκό αυτό οργανισμό. Δόθηκε η δυνατότητα γνωριμίας στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική αγορά.  

Το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της ΕΔΟΚ, Meet the Lamb, συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση της κατανάλωσης αίγιου και πρόβειου κρέατος σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, με αποτέλεσμα να γίνουν αποδεκτές και επόμενες προτάσεις της, όπως το Signed by Nature.

Το 2018 η ΕΔΟΚ εξασφάλισε εκ νέου την αντιπροσωπευτικότητά της και μάλιστα βάσει του νέου νόμου Βορίδη περί Δ.Ο. που κατέθεσε το 2020, κατέθεσε  νέο   φάκελο αντιπροσωπευτικότητας  , συμπεριλαμβανομένης έκθεσης ορκωτών λογιστών.

Με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης, ανατέθηκε σε ορκωτούς λογιστές η κατάρτιση ελέγχου, από το 2016,εως και το 2020,και εκδόθηκαν ανάλογα  πιστοποιητικά.   Πλέον η ΕΔΟΚ τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας και δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση ορκωτών λογιστών. Είναι Οργάνωση εποπτευόμενη από το ΥπΑΑΤ, υπόκειται κατά περίπτωση σε ελέγχους από την οικονομική υπηρεσία του Υπαατ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης και από την Ε.Ε. για την εκτέλεση των ευρωπαϊκών της προγραμμάτων.

Η ΕΔΟΚ πέτυχε να  αναγνωριστούν οι Δ.Ο. ως Δικαιούχοι προγραμμάτων  ΕΣΠΑ και ΓΕΓΕΤ δείχνοντας  τον δρόμο και στις υπόλοιπες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ενώ είναι η μοναδική Οργάνωση που κατάφερε να εξασφαλίσει ERASMUS για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου, χωρίς να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Σε εξέλιξη δε ,βρίσκεται η συνεννόηση με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την έκδοση ισόποσων εγγυητικών επιστολών υπέρ των Δ.Ο, ώστε να ανοίξει ο τραπεζικός δανεισμός για τις Οργανώσεις που εκτελούν εγκεκριμένα προγράμματα.  

Συνεργασία ΕΔΟΚ, ΥΠΑΑΤ και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων για τον Τομέα του κρέατος

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία ψηφιακής βάσης των δεδομένων της ΕΔΟΚ, που θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία των επαγγελματικών κλάδων του Τομέα του κρέατος. Η βάση δεδομένων αυτή θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του Τομέα αλλά και τους φορείς για τη χάραξη στρατηγικών, καθώς θα παρέχει πληροφορίες και δείκτες για ό,τι αφορά το κρέας.

 Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος έχει θέσει και διεκδικεί προτεραιότητες, δια των μελών της, με σημαντικότερη την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας, κάτι που απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις, τις οποίες επισημαίνει διαχρονικά η ΕΔΟΚ.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται:

  1. Δημιουργία υπό τον συντονισμό της ΕΔΟΚ και την συμμέτοχή όλων των εμπλεκομένων, εμπορικών προτύπων για όλα τα εγχώρια κρέατα, να αποκτήσουν δηλαδή ταυτότητα και πιστοποίηση και προβολή
  2. Αναβάθμιση της μεταποίησης, με ιδιωτική καθετοποίηση η συνεργατική η συμβολαική συνεργασία, που θα οδηγήσουν στην πώληση κρέατος από τους παραγωγούς, αντί ζώντων ζώων, για την αύξηση της  προστιθέμενης  αξίας.
  3. Πρόταση για μερική αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας με την δημιουργία vέου παραγωγικού κλάδου της κρεοπαραγωγούς αιγοπροβατοτροφίας. 
  4. Με την στήριξη και ανάπτυξη κρέατος Μαύρου Χοίρου και Νεροβούβαλου. Που θα  αποτελέσουν προσθήκη νέων προϊόντων στην φαρέτρα  της ελληνικής γαστρονομίας και  αξιοποίηση αυτών από τον τουριστικό γαστρονομικό χάρτη που βρίσκεται υπό κατάρτιση.
  5. Συνεργασία με κτηνιατρική Υπηρεσία και ΠΕΚΔΥ, για την επαναδιαμόρφωση κανονισμών ξεπερασμένων και αναποτελεσματικών πια, που εμποδίζουν και τιμωρούν κυριολεκτικά όλους  τους επαγγελματίες του κρέατος
  6. Κανονισμοί της υγείας των ζώων με πενιχρές αποζημιώσεις και τεράστια γραφειοκρατία μετά από κάθε  καταστροφή, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης, που είναι οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο, και πλήττει την πελατειακή σχέση μεταξύ των εμπλεκομένων.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Ειδική μνεία έγινε στη γενικότερη αξία του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, που πρέπει να διαδραματίσουν θεσμικό ρόλο, μέσα από την υποβολή προτάσεων, τη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές για τη διαμόρφωση κανονισμών και νομοθεσίας όπως επίσης και την εκτέλεση προγραμμάτων έρευνας και εφαρμογής, με στόχο την αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής.

Η ΕΔΟΚ σήμερα εκτελεί επτά εγκεκριμένα προγράμματα και συγκεκριμένα:

  1. Signed by Nature με σκοπό την ανάδειξη της βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας σε Ελλάδα, Σουηδία και Γερμανία
  2. Meet the Eu.Lamb που προωθεί το ελληνικό και κυπριακό κρέας αιγών και προβάτων στη Μέση Ανατολή
  3. ERASMUS που αφορά τη μεταφορά Τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών από την Γαλλία για εφαρμογή στην Ελλάδα.
  4. ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση Λειτουργιών της ΕΔΟΚ για την Υποστήριξη της Οργάνωσης της Αγοράς Κρέατος και ωρίμανσης Διεπαγγελματικών συμφωνιών.
  5. Π.Α.Α Μ 16  PRO – LAMB  με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της προβατοτροφίας μέσα από την παραγωγή και προώθηση του βαρύτερου σφάγιου.
  6. Π.Α.Α Μ 16   STAR(T) – beef  Στρατηγικές για την παραγωγή μοσχαριών κατάλληλων για πάχυνση σε εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  7. Π.Α.Α Μ 16 MEAT QUALITY Ανάδειξη της ποιότητας και διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του ελληνικού κρέατος με τεχνολογίες block-chain

Ταυτόχρονα, έχει καταθέσει ακόμη πέντε προτάσεις προγραμμάτων(διακρατικά ΗORIZON, ERASMUS και ΕΣΠΑ) και αναμένεται η έγκρισή τους, καθώς αφορούν καινοτόμες λύσεις για τη βιωσιμότητα και την αειφορία στην κτηνοτροφία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως επίσης και την προσαρμογή του Τομέα στην ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Χωράφι στο Πιάτο».

Στα σχέδια της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος βρίσκεται η κατάθεση και άλλων προτάσεων, που θα στηρίξουν τον Τομέα του κρέατος ,προβολής διακρατικά   προς Ε.Ε., προς το Ταμείο Ανάκαμψης,  το ΕΣΠΑ και  φυσικά  το  νέο Π.Α.Α.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ