Συνεργασία Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών με τον Δήμο Τυρνάβου

Σεμινάρια και δράσεις προβολής τοπικών προϊόντων

Επιμορφωτικά σεμινάρια στις δενδροκαλλιέργειες και στην αμπελοκαλλιέργεια και η υλοποίηση προγράμματος προβολής του τσίπουρου στην Αθήνα, περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε η δημοτική αρχή Τυρνάβου με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

Τα σεμινάρια (διήμερα σε θεωρητικό επίπεδο και εν συνεχεία πρακτικά στο χωράφι) θα γίνουν μέσα στον Μάρτιο, ενώ οι δράσεις για την προώθηση των τοπικών προϊόντων του δήμου, όπως π.χ. στο τσίπουρο, θα γίνουν ακολούθως στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου στην πρωτεύουσα. Εκεί θα τοποθετηθεί και ένας άμβυκας, στον οποίο θα γίνεται μία προσομοίωση των καζαναριών, ώστε να εντρυφήσουν στην όλη διαδικασία οι επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, Γ. Κόκουρα, «σε δεύτερο βαθμό θα επιδιωχθεί η απονομή πιστοποίησης σε όσους αμβυκούχους παρακολουθήσουν τα εξειδικευμένα, στοχευμένα σεμινάρια, απόσταξης των στέμφυλων». Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Νίκος Θυμάκης, δήλωσε πως «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας για την πρακτική γεωργική και περιβαλλοντική εκπαίδευση που είναι στους σκοπούς του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Κληροδότημα Ιφιγένειας Συγγρού), συγκροτεί εκπαίδευση ειδικού σκοπού (tailor made) σε περιοχές της υπαίθρου.

Ο Τύρναβος, δημοφιλής για το τσίπουρο, ήταν η πρώτη μας επιλογή γιατί είναι εξαιρετικά αγαπητό και ιδιαίτερο προϊόν σε όλους τους Έλληνες, καθώς και για τη δημιουργία ‘‘πράσινης ταυτότητας’’ (Green Branding) που αφορά χώρους πρασίνου σε σχέση με τα τοπικά προϊόντα και χλωρίδα».

Όσον αφορά τη συνεργασία του ΙΓΕ με άλλους φορείς, ο κ. Θυμάκης ανέφερε πως «έχουμε ήδη συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με άλλους φορείς των ΟΤΑ (π.χ. Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας για το ιστορικό Πάρκο Κιόσκι) και σύντομα προχωράμε και αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την πρόσκληση του Συλλόγου Γεωπόνων Μαγνησίας, σε συνάντηση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπάρχει έδαφος να προχωρήσουμε και σε συνεργασίες προς τα εκεί (σε προϊόντα ανθοκομίας, δενδροκομίας και αρωματικών φυτών), ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί προφορικό ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Το αγροτικό επιχειρείν είναι προτεραιότητα και οφείλουμε να πάμε την πρακτική εκπαίδευση δίπλα στον αγρότη».