Συνεχίζει να φεύγει σε υψηλές τιμές το λίγο, πλέον, καλαμπόκι

Πράξεις στα 28 λεπτά/κιλό, άδειες οι αποθήκες των περισσότερων παραγωγών

Των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιάννη Τσατσάκη

Σε τιμές από 25 έως και 28 λεπτά/κιλό στον παραγωγό πωλείται αυτή την περίοδο το καλαμπόκι, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» αγρότες και έμποροι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλειονότητα των αποθηκών έχουν αδειάσει και όσοι κρατάνε ακόμα σημαντικές ποσότητες είναι λίγοι. Βασική αιτία που οδήγησε ακόμα και παραγωγούς που μπορούσαν να κρατήσουν προϊόν να το πουλήσουν είναι ότι οι τιμές που επικρατούν τους τελευταίους μήνες θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από το Αμύνταιο της Φλώρινας, Γιώργος Ευθυμιάδης, που καλλιεργεί 120 στρέμματα με καλαμπόκι, «πολλοί, μεταξύ αυτών κι εγώ, πούλησαν στα αλώνια με 25 λεπτά. Συναλλάσσομαι με μεγάλη επιχείρηση στον αγροτικό τομέα και προτίμησα να πάρω εφόδια, δίνοντας το καλαμπόκι μου. Γνωρίζω περιπτώσεις αγροτών από την περιοχή που, ενώ έχουν αποθήκες, προτίμησαν να το δώσουν. Αν όχι όλο, μεγάλο μέρος αυτού».

Σύμφωνα με τον γεωπόνο της Pioneer Hi-Bred Hellas από τη Λάρισα, Αλέξανδρο Παπανικολάου, «ό,τι καλαμπόκι υπάρχει αυτή την περίοδο το έχουν κυρίως οι έμποροι. Οι λίγοι αγρότες που κράτησαν προϊόν στις αποθήκες θα κινηθούν πάλι από τον Μάρτιο, με την προσδοκία ότι η τιμή θα αυξηθεί στα 30 λεπτά».

Ο ίδιος μας είπε ότι η εξέλιξη των πράξεων επηρεάστηκε και από τη σχέση των γεωργών με τους κτηνοτρόφους, καθώς οι τελευταίοι πιέζονται πολύ τους τελευταίους μήνες και δεν έχουν ρευστότητα: «Καλλιεργώ και ο ίδιος καλαμπόκι. Φέτος, ο κτηνοτρόφος με τον οποίο συνεργάζομαι πρότεινε να μου δώσει τρίμηνη επιταγή, ενώ πέρσι εξόφλησε στον μήνα. Επομένως, πολλοί παραγωγοί προτίμησαν να δώσουν το προϊόν τους στα 25 λεπτά και να πληρωθούν άμεσα παρά να πάρουν επιταγή με τιμή, για παράδειγμα, στα 27 λεπτά και να ρισκάρουν να πληρωθούν μετά από κάποιους μήνες».

Συντηρείται η δυναμική

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της ADAMA Ηellas, Σάββας Ενεπέκογλου, «υπάρχει μια σταθερότητα στην τάση τιμής στα σιτηρά. Όσο γίνεται λόγος για τιμές παραγωγού στο σκληρό και σε άλλα προϊόντα, όπως το καλαμπόκι, στα 30 λεπτά, αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική των υφιστάμενων τιμών».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και πρόεδρος της «Αγρομηχανικής» στον Βόλο, Θανάσης Κούντριας, σημείωσε: «Θεωρώ ότι δύσκολα οι μεγάλοι και οργανωμένοι παραγωγοί αραβοσίτου θα αλλάξουν καλλιέργεια. Ωστόσο, είναι πιθανή μια μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από μερίδα γεωργών. Μια τέτοια εξέλιξη είναι λογικό να συντελέσει και στη διατήρηση της τιμής παραγωγού σε υψηλά επίπεδα, εφόσον θα αναμένεται μείωση στις διαθέσιμες ποσότητες του προϊόντος».

RABOBANK
Αύξηση 25% στη ζήτηση την ερχόμενη δεκαετία

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, τα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού ενισχύθηκαν το 2021 κατά 23% σε ετήσια βάση ενώ, σύμφωνα με τoν FAO, η μέση τιμή για το σύνολο της περασμένης χρονιάς ήταν αυξημένη κατά 44,1% σε σύγκριση με το 2020.

Οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκουν στηρίγματα όσο συντηρούνται οι ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα του προϊόντος, οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με τα προσκόμματα στις διεθνείς μεταφορές, αλλά και με τις σοδειές κομβικών χωρών.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αργεντινής, δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα καλαμποκιού παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, η παραγωγή της οποίας εκφράζονται φόβοι ότι θα πληγεί από το πρόσφατο κύμα καύσωνα και ξηρασίας.

Μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, είχε σπαρθεί κάτι παραπάνω από το 77% των 73 εκατ. στρεμμάτων που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα καταλάβει η καλλιέργεια τη φετινή σεζόν, ωστόσο μόλις το 40% των σπαρμένων εκτάσεων ήταν σε καλή κατάσταση, έναντι 58% μία εβδομάδα πριν.

Η Βραζιλία στην κορυφή

Στο μεταξύ, η Rabobank διαβλέπει αύξηση 25% στη ζήτηση για καλαμπόκι μέσα στην επόμενη δεκαετία και ανάλογη κινητικότητα και στις εξαγωγές. Σύμφωνα με την τράπεζα, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα επωφεληθούν από την τάση αυτή, καθώς και οι τέσσερις έχουν προοπτική να αυξήσουν τα στρέμματα και την παραγωγή τους, ωστόσο η Βραζιλία συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αναρριχηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια στην πρώτη θέση, τόσο σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, όσο και τις εξαγωγές.