Συνολικά 9,2 εκατ. τα βιολογικά καλλιεργούμενα στρέμματα στην Ελλάδα
Συνολικά 9.248.520 στρέμματα καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους στη χώρα μας, ενώ περίπου 60.993 παραγωγοί είναι ενταγμένοι στη βιολογική γεωργία (σ.σ. στοιχεία για το 2022), παρουσιάζοντας μια ετήσια αύξηση της τάξης του 70% (σε σύγκριση με το 2021). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών του ΥΠΑΑΤ, η βιολογική γεωργία στη χώρα μας κερδίζει συνεχώς έδαφος με τον αριθμό των παραγωγών βιολογικών προϊόντων να εκτιμάται σε 80.000 με 85.000. Αντίστοιχα, ο αριθμός των βιολογικών κτηνοτρόφων έχει, επίσης, αυξηθεί σημαντικά, με τα καταμετρημένα ζώα να ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το 67,3% αφορά πρόβατα, το 19,6% αίγες, το 6,6% όρνιθες, το 6,4% αγελάδες και το 0,1% χοίρους. Ο εθνικός στόχος για τη βιολογική παραγωγή είναι να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε ποσοστό 20% τα επόμενα χρόνια, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι έως το 2030 το 25% της καλλιεργήσιμης γης σε όλες τις χώρες της ΕΕ να είναι με βιολογικές μεθόδους.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους αυτοδιαχειριζόμενους φορείς των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων.
Σήμερα, οι ρυθμοί αύξησης των αγροτικών εκτάσεων που ακολουθούν τις βιολογικές πρακτικές υπερβαίνουν το 70% σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη
Στις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις για τη σημασία της παραγωγής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, έκθεση βιολογικών προϊόντων και διανομή έτοιμων βιολογικών γευμάτων, διανομή προωθητικού υλικού και δείγματα βιολογικών προϊόντων. Το «παρών» στην εκδήλωση της Αθήνας έδωσαν οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος. Όπως τόνισε ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, από το 2014 έως το 2022, οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 9.248.520 στρέμματα. «Η βιολογική παραγωγή είναι το μέλλον της γεωργίας. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον τομέα και το αποδεικνύουμε με προγράμματα στήριξης και ενίσχυσης, όπως το ΠΑΑ, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα μας, ύψους 700 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, σε δηλώσεις του τόνισε: «Από την ΕΕ έχουμε μέχρι και το 2030 την άδεια το 25% της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής μας να γίνεται με μεθόδους που ακολουθούν τις βιολογικές πρακτικές. Σήμερα, έχουμε το 17,2%, με ρυθμούς αύξησης που υπερβαίνουν το 70% σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη. Αυτό δείχνει ότι ακολουθούμε τις επιταγές και τις στρατηγικές της ΕΕ, αλλά τόσο οι καλλιεργητές όσο και οι καταναλωτές έχουν μεγάλη αποδοχή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία».
Αυστηρό σύστημα ελέγχου
Η βιολογική γεωργία είναι μια γεωργική μέθοδος που αποσκοπεί στην παραγωγή τροφίμων με τη χρήση φυσικών ουσιών και διεργασιών. Αυτό σημαίνει ότι η βιολογική γεωργία έχει περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και, ταυτόχρονα, εξασφαλίζει ασφαλή και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα για τον καταναλωτή.
Όπως επισημαίνει το ΥΠΑΑΤ, για την αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων –που η παραγωγή τους στην ΕΕ βασίζεται σε κοινούς κανόνες παραγωγής, που με τη σειρά τους υπόκεινται σε κοινούς κοινοτικούς κανονισμούς– εφαρμόζεται ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου. Το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ παρέχει οπτική ταυτότητα στα βιολογικά προϊόντα που παράγονται και πωλούνται σε αυτήν, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους καταναλωτές να εντοπίζουν ευκολότερα τα βιολογικά προϊόντα και βοηθώντας τους γεωργούς να τα εμπορεύονται σε όλα τα κράτη-μέλη.
Σημειώνεται ότι το λογότυπο βιολογικής παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά από εξουσιοδοτημένη υπηρεσία ή φορέα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις στον τρόπο παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσής τους. Σε ό,τι αφορά την οργάνωση του συστήματος ελέγχου, στη χώρα μας αρμόδια αρχή είναι η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, που έχει τη διατήρηση και την επίβλεψη όλου του συστήματος ελέγχου.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει τον έλεγχο των οργανισμών ελέγχου και πιστοποίησης, των επιχειρηματιών και της αγοράς. Αντίστοιχα, οι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) σήμερα είναι 16 στον αριθμό και είναι αρμόδιοι για τους ελέγχους σε βιοκαλλιεργητές, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.λπ.
EU Organic Day
Η Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Organic Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου. Καθιερώθηκε ως μια γιορτή για τη βιολογική παραγωγή, μια βιώσιμη μορφή γεωργίας όπου η παραγωγή των τροφίμων γίνεται σε αρμονία με τη φύση, τη βιοποικιλότητα και την καλή μεταχείριση των ζώων. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, καθώς η 23η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η ημέρα δηλαδή που έχει ίση διάρκεια ημέρας-νύχτας σε κάθε σημείο της γήινης επιφάνειας, συμβολίζοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος, που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική παραγωγή. Η ετήσια διοργάνωση της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ αποτελεί μια ευκαιρία για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την προώθηση της βιολογικής παραγωγής, με απώτερο στόχο τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων.