Συνθλίβουν τους νησιώτες κτηνοτρόφους οι ακριβές ζωοτροφές

Για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στα νησιά, λόγω του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών, η «ΥΧ» συνομίλησε με τον Βαγγέλη Παμπουρτζή, νέο αγρότη και προβατοτρόφο από τον Μόλυβο Λέσβου.

Ο ίδιος έχει ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ, ενώ έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε σταβλικές υποδομές και μηχανήματα, τα οποία έχει αποπληρώσει, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητα της μονάδας του την τρέχουσα περίοδο, όπως είπε.

«Εδώ και περίπου έναν χρόνο, οι κτηνοτροφικές μονάδες δεν είναι βιώσιμες, εξαιτίας της αύξησης στο κόστος παραγωγής και, κυρίως, λόγω των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών. Είναι απλά μαθηματικά. Έχω 300 πρόβατα. Χρειάζομαι πάνω από ενάμισι κιλό ζωοτροφή ανά ζώο την ημέρα, ενώ το ρεύμα που καίω συν το νερό για τα ζώα κοστίζει πάνω από 350 ευρώ ανά μήνα.

Φέτος, παίρνω το σαραντάκιλο σακί με μείγμα 16 ευρώ και 10 ευρώ τo τριφύλλι (μπάλα), τη στιγμή που την περασμένη σεζόν τα αγόραζα στα 14 και 7,5 ευρώ αντίστοιχα, τιμές που ήταν ήδη αυξημένες».

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «γάλα θα ξεκινήσω να δίνω τον Δεκέμβριο. Αν τα βάλετε όλα αυτά κάτω, θα δείτε ότι ακόμα και αν το γάλα πάει φέτος στο 1,20 ευρώ/κιλό, στην καλύτερη περίπτωση φθάνει για τις ανάγκες των ζώων, καθώς και για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις της εκμετάλλευσης για περίπου έξι μήνες.

Τα έξοδα, όμως, τρέχουν όλο τον χρόνο. Δεν γίνεται να μη μας μένει τίποτα στην τσέπη και να χρεωνόμαστε. Και να σκεφθείτε ότι έχουμε δικά μας βοσκοτόπια».

Σε ερώτησή μας αν ο συνεταιρισμός βοηθά στην εξασφάλιση φθηνότερων ζωοτροφών για τους παραγωγούς, ο ίδιος απαντά: «Οι συνεταιρισμοί προσπαθούν, αλλά οι έμποροι έχουν εναρμονίσει τις τιμές μεταξύ τους και δεν δίνουν περιθώρια. Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να παράγουμε περισσότερα προϊόντα, πέρα από το γάλα, για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας».