Αυτό το άρθρο είναι 89 μηνών

Σύντομα το Ελληνικό Σήμα για προϊόντα αγροδιατροφής

21/06/2017
4' διάβασμα
syntoma-to-elliniko-sima-gia-proionta-agrodiatrofis-88750

Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές μέσω του προγράμματος για την κατοχύρωση του διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος ποιότητας για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής, το λεγόμενο Ελληνικό Σήμα, που θα διευκολύνει την πρόσβαση αυτών των προϊόντων στις διεθνείς αγορές, και πρόκειται να μπει σύντομα σε εφαρμογή, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με θέμα «οι δρόμοι της εξόδου από την κρίση». Ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε, ακόμη, την πλήρη άρση των capital controls, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε σε σύντομο διάστημα να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. «Αυτή η περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα», ανέφερε.

Από την πλευρά της η ειδική γραμματέας του ΕΣΠΑ Ευ. Φωτονιάτα, ανήγγειλε μπόνους μέχρι και 15% στα ποσοστά ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρακτικά, όπως είπε, το ποσοστό ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών, μπορεί να ξεπεράσει και το 60%, καθώς οι εξαγωγικές επιδόσεις προσθέτουν 10% στα προβλεπόμενα ποσοστά ενίσχυσης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιπλέον 5%. Ο νέος κύκλος του προγράμματος θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, ενώ η υποβολή των προτάσεων θα γίνει σε δύο φάσεις, τον Σεπτέμβριο και στις αρχές του 2018. Ανήγγειλε, επίσης, την ενεργοποίηση νέας δράσης ειδικά για τις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα ενισχύει τη συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές, δράση η οποία, σύμφωνα με την ίδια, θα ενεργοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας παραμένει μεγάλος στόχος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λ. Λαμπριανίδης, δίνοντας έμφαση στη χαμηλή ροή κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη, τόσο από το κράτος όσο και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα στο σκέλος των επιχειρήσεων το ποσοστό ανέρχεται σε 0,32% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που στην ΕΕ φτάνει στο 1,33%. Αυτό, σημείωσε, έχει ως αντίκτυπο την παραγωγή προϊόντων χαμηλής ποιότητας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Στην υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων ως μια από τις αιτίες που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και  δεν ευνοούν την ανάπτυξή τους, εστίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Μ. Μασουράκης.

Μετά από ένα εξάμηνο αβεβαιότητας με έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά, η συμφωνία της 15ης Ιουνίου αποκατέστησε έναν βαθμό ηρεμίας, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος. «Έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό το κλίμα και να επιδιώξουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, έκανε λόγο η εμπορική ακόλουθος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Shou Ruojun. Όπως ανέφερε, το διμερές εμπόριο αντιστοιχεί μόλις στο 0,12% των διεθνών εμπορικών σχέσεων της Κίνας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: