Συστάσεις για άμεση αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι

Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για εχθρούς και ασθένειες σε επιτραπέζια σταφύλια όψιμης συγκομιδής στον Νομό Ηρακλείου εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, το δελτίο αφορά την ευδεμίδα, τη μύγα της Μεσογείου, το ωίδιο και το σύμπλοκο ίσκας.

Αναφορικά με την ευδεμίδα, διαπιστώθηκε πως οι πληθυσμοί του εντόμου ήταν πολύ υψηλοί και η πίεση προσβολών πολύ μεγάλη. Παρατηρήθηκε σημαντική δυσκολία στη διαχείριση των πληθυσμών και προσβλήθηκαν πολλά αμπέλια, με αποτέλεσμα η ποιότητα των σταφυλιών να υποβαθμιστεί περαιτέρω από δευτερογενείς σήψεις, εξαιτίας βροχοπτώσεων που προκλήθηκαν την περίοδο ωρίμανσης. Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει αύξηση της δραστηριότητας (4η πτήση) που μπορεί να πλήξει τα σταφύλια. Έτσι, προτείνεται προστασία των σταφυλιών από το έντομο, ενώ οι ημερομηνίες 17-18 Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτικές για την αντιμετώπιση.

Απειλή η μύγα της Μεσογείου

Δυναμικοί πληθυσμοί μύγας της Μεσογείου απειλούν τις αμπελοκαλλιέργειες, επειδή είχαν προσβάλει φρούτα-ξενιστές που άρχισαν να ωριμάζουν πριν από τα σταφύλια. Να αναφερθεί, βέβαια, πως αυτή την περίοδο είναι μέτριες οι συλλήψεις του εντόμου στο δίκτυο παγίδευσης εσπεριδοειδών.

Επίσης, να ληφθεί υπόψη πως η μύγα προσβάλλει καρπούς των φυτών-ξενιστών της πριν από την έναρξη της ωρίμανσης. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος προσβολής χονδροφάγων σταφυλιών είναι αυξημένος και χρειάζεται προσοχή, διότι τώρα δεν υπάρχουν πολλά φρούτα-ξενιστές. Για να μην προσβληθούν, προτείνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.

Περονόσπορος και ωίδιο

Για τον περονόσπορο, είναι η δεύτερη χρονιά που η παρουσία του στις αμπελουργικές περιοχές του νησιού ήταν περιορισμένη, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία, ακόμα και μετά την έκπτυξη της βλάστησης, δεν ευνόησε δυναμικές προσβολές. Ωστόσο, η εμφάνιση και εξέλιξη του μύκητα δεν είναι δεδομένη κάθε χρόνο στα κρητικά αμπέλια. Επομένως, προτείνεται να αποφεύγονται συστηματικές καταπολεμήσεις.

Το ωίδιο, σε αντίθεση με τον περονόσπορο, εκδηλώνεται κάθε χρόνο στην Κρήτη. Μάλιστα, φέτος η εμφάνισή του ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες. Συνέπειες λόγω των έντονων προσβολών από ωίδιο είναι η εξασθένηση της βλάστησης και η αρνητική επίδραση στη φυτοϋγεία του αμπελιού και στην επόμενη παραγωγή. Επομένως, στα αμπέλια με έντονες προσβολές ωιδίου συνιστάται αντιμετώπιση με βρέξιμο θείο μετά τον τρύγο.

Καλλιεργητικά μέτρα και επαλείψεις ή ψεκασμοί για το σύμπλοκο ίσκας

Κατά το καλοκαίρι και την τρέχουσα περίοδο, διακρίνονται πιο εύκολα τα προσβεβλημένα πρέμνα, παρουσιάζοντας συμπτώματα (παρατηρούνται κάθε χρόνο στα αμπέλια), όπως μεταχρωματισμός φύλλων (κεραμιδί χρώμα και εμφάνιση τριχρωμίας με καστανή, κίτρινη και πράσινη ζώνη – σύμπτωμα «τίγρης»), σταδιακή ή απότομη ξήρανση βλαστών και σταφυλιών και καστανός μεταχρωματισμός ξύλου σε τομή βραχίονα.

Προτείνεται να σημανθούν τα ύποπτα πρέμνα αυτή την περίοδο. Επίσης, η ασθένεια μπορεί να ελεγχθεί ικανοποιητικά αν πραγματοποιηθούν προληπτικές κινήσεις, όπως καλλιεργητικά μέτρα στα κλαδέματα και επαλείψεις ή ψεκασμοί αμέσως μετά το κλάδεμα και κυρίως στις μεγάλες κλαδοτομές.