Τα ελληνικά προϊόντα που μάγεψαν τους κριτές στα «Όσκαρ γεύσης»

Πλούσια η... σοδειά της χώρας στην παγκόσμιας φήμης τυφλή γευσιγνωσία «Great Taste Awards 2016»

Τα ελληνικά προϊόντα που μάζεψαν τους κριτές στα «Όσκαρ γεύσης»

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η καρδιά της διεθνούς γαστρονομίας χτυπά στο Λονδίνο, στον διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό «Great Taste Awards», που βραβεύει τα καλύτερα προϊόντα του κόσμου. Φέτος, περισσότεροι από 400 εξειδικευμένοι δοκιμαστές, επί 49 ημέρες –από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου– δοκίμασαν πάνω από 10.000 προϊόντα από όλο τον κόσμο για να απονείμουν τα θεωρούμενα ως «Όσκαρ της γεύσης» στα καλύτερα από αυτά. Η παγκόσμιας φήμης τυφλή γευσιγνωσία «Great Taste Awards» επεφύλαξε φέτος μόνο σε 141 προϊόντα την ανώτερη διάκριση, αυτή του βραβείου των τριών αστεριών. Τα εννέα από αυτά είχαν τις ρίζες τους στην ελληνική γη και, μάλιστα, τα έξι από αυτά στην ελληνική… κυψέλη, αφού πρόκειται για προϊόντα της εγχώριας μελισσοκομίας.

Το –όχι άδικα– αποκαλούμενο χρυσάφι της ελληνικής γης, το μέλι, κατάφερε να γοητεύσει των ουρανίσκο των πιο απαιτητικών κριτών, των food writers του πλανήτη, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής μελισσοκομίας έχει τις προοπτικές να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Τα έξι ελληνικά προϊόντα μελιού, που έφυγαν με τρία χρυσά αστέρια στις βαλίτσες τους από τη Μεγάλη Βρετανία είναι: το μέλι «Vasilissa Organic Thyme Honey» της εταιρείας Stayia Farm, το ΠΟΠ μέλι «Melitheon Vanilia Special Reserve Fir Tree Honey» και το μέλι «Melitheon Mastic Honey» αμφότερα της εταιρείας Vasiliki Kritsidima & Co, το μέλι «Stories of Greek Origins Organic Thyme Honey» της Artion Greek Foods και το «Melefsis Bee Pollen» της επιχείρησης Melefsis. Τα άλλα τρία –πλην των μελιών– ελληνικά προϊόντα, που απέσπασαν από τρία χρυσά βραβεία, ανήκουν στην κατηγορία των βοτάνων. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το «Lemon Verbena» της εταιρείας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Aroma Farms από την Αρχαία Ολυμπία και τα προϊόντα «Anassa Organic Lemon Verbena» και «Anassa Organic Mountain Tea» και τα δύο της εταιρείας Anassa Organics, γνώριμα στο συγκεκριμένο κοινό, αφού έχουν αποσπάσει αντίστοιχες βραβεύσεις στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Διαβατήριο εξωστρέφειας

Τα εννέα ελληνικά προϊόντα, που συνολικά αρίστευσαν σε επίπεδο γεύσης, αποκτούν πλέον ένα πρόσθετο διαβατήριο εξωστρέφειας, καθώς μπορούν να φέρουν στην ετικέτα τους το χρυσόμαυρο σήμα της «Great Taste Awards». Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο και «βαρύ» τίτλο, αφού διαβεβαιώνει τον καταναλωτή ότι το προϊόν που αγοράζει είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης από τα χέρια ντόπιων παραγωγών ανά τον κόσμο.  Εκτός από τα 141 προϊόντα, που απέσπασαν τα τρία αστέρια του διαγωνισμού, 878 βραβεύθηκαν με δύο αστέρια και 2.520 απέσπασαν ένα αστέρι. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις δείχνουν ότι μόνο ένα στα τρία συμμετέχοντα προϊόντα κατάφερε να κερδίσει μια διάκριση, γεγονός που υπογραμμίζει ακόμη πιο έντονα την ελληνική επιτυχία. Η «σοδειά» των ελληνικών βραβείων στον φετινό διεθνή γαστρονομικό θεσμό «Great Taste Awards» μετρά 39 προϊόντα, που τιμήθηκαν με δύο χρυσά αστέρια, και 49 που κατάφεραν να φύγουν από τον διαγωνισμό με ένα αστέρι.

Διατρέχοντας κανείς τον μακροσκελή κατάλογο των βραβευθέντων προϊόντων, βλέπει μεταξύ εκείνων με τις «οσκαρικές» επιδόσεις αγαθά σχεδόν από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι την Εύβοια και τη Χαλκιδική, που καλύπτουν διάφορους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Ισχυρή παρουσία μεταξύ αυτών έχουν, εκτός από το μέλι, και τα αρωματικά φυτά και βότανα Ελλήνων παραγωγών, αλλά και προϊόντα της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία, για άλλη μια φορά, επιδεικνύει δυναμική διεθνούς επιπέδου. Σταθερή παρουσία μεταξύ των βραβευθέντων προϊόντων είχαν και στον φετινό διεθνή διαγωνισμό τα εγχώρια ελαιόλαδα και οι ελιές, καθώς και οι ελληνικές πίτες.

Τα ελληνικά προϊόντα που μάζεψαν τους κριτές στα «Όσκαρ γεύσης»
Εννέα ελληνικά προϊόντα, εκ των οποίων τα έξι μέλια, αναδείχθηκαν στα καλύτερα του κόσμου και βραβεύτηκαν με τρία χρυσά αστέρια, 39 προϊόντα απέσπασαν δύο αστέρια και 49 έφυγαν από το Λονδίνο με ένα

Διαγωνισμός σημείο αναφοράς για το γκουρμέ τρόφιμο

Ο διεθνούς φήμης διαγωνισμός γευσιγνωσίας «Great Taste Awards» διοργανώνεται από την «Guild of Fine Food» και αποτελεί σημείο αναφοράς για το γκουρμέ τρόφιμο. Έχει χαρακτηριστεί ως το «Όσκαρ της γεύσης» και θεωρείται η «επικούρεια εκδοχή του βραβείου Booker».

Ενδεικτικό της αναγνωρισιμότητας των βραβείων είναι ότι τον θεσμό υποστηρίζει η «Μέκκα» της γαστρονομίας, το λονδρέζικο Harrods. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν τη διάκριση στα «Great Taste Awards» ως το πρώτο βήμα για τη βρετανική παραγωγή.

Το 2016 περισσότεροι από 400 εξειδικευμένους δοκιμαστές, συμπεριλαμβανομένων των ειδικά εκπαιδευμένων food writers από όλο τον κόσμο, αξιολόγησαν τα προϊόντα μέσα από μια «τυφλή» διαδικασία γευσιγνωσίας, χωρίς καμία ένδειξη συσκευασίας ή λογοτύπου, αφού δεν κρίνεται το μάρκετινγκ, αλλά η γεύση και η ποιότητα. Η νίκη είναι σημαντική για τους ανά τον κόσμο παραγωγούς, καθώς διαφοροποιεί τα προϊόντα τους, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους, ενώ για τον καταναλωτή αποτελεί μια εγγυημένη και αξιόπιστη «σφραγίδα» ποιότητας.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του διεθνούς θεσμού, το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών για συμμετοχή στον διαγωνισμό βαίνει διογκούμενο τα τελευταία χρόνια, ενώ αυξανόμενη είναι και η… συγκομιδή βραβείων. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται με την ανάδειξη των μεγάλων νικητών (Golden Forks), που θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στο Λονδίνο στις 5 Σεπτεμβρίου.

  • Νατάσα Φραγκούλη