Τα εσπεριδοειδή στο επίκεντρο των γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Αχαΐας

Γεωργικές προειδοποιήσεις φυτοπροστασίας για τα εσπεριδοειδή στις περιοχές Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.

Μύγα της μεσογείου

Παρατηρείται αύξηση των πληθυσμών της μύγας της Mεσογείου στο δίκτυο παγίδευσης, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, το οποίο τονίζει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο προσβολών, καθώς το έντομο δραστηριοποιείται περισσότερο.

Προτείνει να γίνει άμεση καταπολέμηση στα όψιμα πορτοκάλια, γκρέιπ-φρουτ και όψιμα μανταρίνια. Επίσης, λόγω της έντονης δραστηριότητας των ωφέλιμων εντόμων αυτή την περίοδο, που είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στον έλεγχο των εχθρών της καλλιέργειας, προτείνονται δολωματικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Το δόλωμα ψεκάζεται στο εσωτερικό των δέντρων σε κλαδιά χωρίς καρπούς, στους κορμούς και σε φράκτες. Ο δολωματικός ψεκασμός να επαναλαμβάνεται κάθε 10-12 μέρες.

Φυλλοκνίστης

Το Περιφερειακό Κέντρο Αχαΐας προτείνει μέτρα και για τον φυλλοκνίστη, καθώς παρατηρήθηκαν οι πρώτες αραιές προσβολές στην τρυφερή βλάστηση. Το Κέντρο αναφέρει ότι επειδή το έντομο αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, απαιτούνται προσεκτικοί καλλιεργητικοί χειρισμοί που θα περιορίσουν το έντονο δεύτερο κύμα βλάστησης. Για τα δέντρα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία συστήνονται καλλιεργητικά μέτρα, όπως:

✱ Κατάλληλο κλάδεμα, ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των δέντρων και αφαίρεση λαίμαργων βλαστών.

✱ Προσεκτικές λιπάνσεις και αποφυγή όψιμων καλοκαιρινών αζωτούχων λιπάνσεων.

✱ Κανονικές αρδεύσεις.

Το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει να προστατευτούν μόνο φυτώρια και νεαρά δέντρα ηλικίας 1-3 ετών με ψεκασμούς κάλυψης σε διαστήματα ανάλογα με τη διάρκεια δράσης των σκευασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

Καστανόμαυρη ψώρα των εσπεριδοειδών

Το Περιφερειακό Κέντρο Αχαΐας δίνει συμβουλές φυτοπροστασίας και για την καστανόμαυρη ψώρα των εσπεριδοειδών, καθώς έχουν εμφανιστεί ανησυχητικά συμπτώματα σε οπωρώνες στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά. Το έντομο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα όπου προκαλεί το κιτρίνισμά τους, αλλά σε περιπτώσεις υψηλών πληθυσμών μπορεί να προσβάλει καρπούς, κλαδίσκους, βλαστούς και κορμούς.

Για την αντιμετώπισή του συνιστάται η διατήρηση των φυσικών εχθρών του στον οπωρώνα (αρπακτικά και παρασιτοειδή) και, σε περίπτωση που η προσβολή είναι μεγάλη, να γίνει επέμβαση με εκλεκτικά εντομοκτόνα, ώστε να μην εμποδίζεται η δράση των φυσικών εχθρών.

Όταν εμφανίζονται οι νεαρές προνύμφες, που συνήθως εμφανίζονται μέσα-τέλη Μαΐου, να γίνεται ψεκασμός των δέντρων με εγκεκριμένο για την καλλιέργεια και τον εχθρό εντομοκτόνο και να επαναλαμβάνεται εντός 20 ημερών.

Επίσης, συνιστάται ελαφριά κλάδευση των προσβεβλημένων κλάδων από το κοκκοειδές, αλλά και για τον καλό αερισμό και φωτισμό της κόμης τους, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση της πυκνότητας προσβολής. Εκτός από την πορτοκαλιά, μπορεί να προσβάλει το γκρέιπ-φρουτ, τη λεμονιά, τη μανταρινιά και τη νεραντζιά.