Το τάιμινγκ δεν βοήθησε τη συμβολαιακή στις Καρολίνες

των Μελίνας Ζιάγκου, Γιάννη Τσατσάκη

Με μηδενικά αποθέματα θα ξεκινήσει η επόμενη εμπορική χρονιά στο ρύζι, καθώς, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» πηγές της αγοράς, σχεδόν το 97% της φετινής εγχώριας παραγωγής των 220.000 τόνων είχε «φύγει» έως τις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Το πρόσημο που αφήνει η περυσινή σεζόν κρίνεται εν γένει θετικό, με τις τιμές για μεσόσπερμες ποικιλίες, όπως η Luna και το Ronaldo, να σκαρφαλώνουν μέχρι τα 34 λεπτά και τις Καρολίνες να «πιάνουν» μέχρι και 40 λεπτά/κιλό. Δεν άφησε το ίδιο ικανοποιημένους τους παραγωγούς η πορεία που διέγραψαν τα μακρύσπερμα Indica, τα οποία κινήθηκαν στα 30-31 λεπτά/κιλό.

Η σεζόν χαρακτηρίστηκε από τον αρχικό προβληματισμό για την καθυστερημένη εμφάνιση των Τούρκων εμπόρων οι οποίοι, πάντως, πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ ζωηρό ήταν και το ενδιαφέρον των Βουλγάρων, όπως λέει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Ευθύμης Φωτεινός.

Πιο γρήγορα φέτος οι πληρωμές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’, Αχιλλέα Καμπούρη, τον ρόλο της έπαιξε και η σπουδή των συνεταιρισμών να κινηθούν γρήγορα, απορροφώντας και αποθηκεύοντας σημαντικές ποσότητες, οι οποίες μάλιστα πληρώθηκαν τοις μετρητοίς. Αυτό, όπως υπογραμμίζει, είχε ως αποτέλεσμα «να περιοριστούν κατά πολύ φέτος τα φαινόμενα εξόφλησης των παραγωγών σε τρεις, τέσσερις, ακόμα και πέντε μήνες, κάτι που αποτελούσε… συνήθη πρακτική τα προηγούμενα χρόνια».

Η τιμή για τα Japonica, σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό, ξεκίνησε στα 26 λεπτά, για να ανέβει σταδιακά και να σταθεροποιηθεί στα 32-33 λεπτά για τα Ronaldo, με τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής να «φεύγει» στα 29-30 λεπτά το κιλό, ενώ μέχρι τα 34 λεπτά το κιλό έφτασε η Luna.

Τα Indica έφτασαν μέχρι τα 30-31 λεπτά το κιλό, καθώς τα στοκ που είχαν εξασφαλίσει οι έμποροι από τρίτες χώρες πριν από την επιβολή των ευρωπαϊκών δασμών σε Καμπότζη και Μιανμάρ δεν επέτρεψαν να αναζωπυρωθεί η ζήτηση για τα εγχώρια μακρύσπερμα. Όπως σημειώνει, δε, στην «ΥΧ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrino και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας, Αναστάσιος Πιστιόλας, σε αυτό συνέβαλαν και ορισμένα «παραθυράκια» που δίνουν τη δυνατότητα εισαγωγής ρυζιών που «είναι μεν μακρύσπερμα, αλλά στο… όριο μεταξύ μακρύσπερμου και μεσόσπερμου, άρα δεν υπόκεινται σε τάξεις. Συνεπώς, πάλι κυκλοφόρησαν ποσότητες από τις χώρες αυτές, ειδικά στον χώρο της μαζικής εστίασης».

Στα 5.000 τα στρέμματα με συμβάσεις

Kατώτερη του αναμενομένου ήταν, τελικά, η ανταπόκριση των παραγωγών στην πρόταση των βιομηχανιών για συμβασιοποιημένη καλλιέργεια Καρολίνας με κατώτατη τιμή 35 λεπτά/κιλό και σταθερή ροή παράδοσης του 10% της παραγωγής σε μηνιαία βάση. Τα στρέμματα που τελικά «δεσμεύτηκαν» συμβολαιακά, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, δεν ξεπέρασαν τα 5.000, όταν από την πλευρά των ορυζόμυλων γινόταν λόγος ακόμα και για 20.000 στρέμματα.

Η υστέρηση αυτή οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στο χρονικό σημείο που «έπεσε» η πρόταση στο τραπέζι (σ.σ. τον Απρίλιο, όταν δηλαδή είχαν ήδη προμηθευτεί σπόρο και είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους οι καλλιεργητές), ενώ από κάποιους συνεταιριστές εκφράστηκαν επιφυλάξεις ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ουσιαστικά θα έβαζε ταβάνι στην τιμή για μια ποικιλία που φέτος έφτασε να αγοράζεται ακόμα και με 40 λεπτά/κιλό.

«Η Καρολίνα είναι ένα πολύ καλό ρύζι που το απαξίωσαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι με τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων. Η πρόταση με την οποία ήρθαν φέτος δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτεινός, εξηγώντας ότι με τα 35 λεπτά/κιλό και πάλι υπολείπεται του Ronaldo, «καθώς η Καρολίνα είναι ένας δύσκολος τύπος ρυζιού, πιο ευάλωτος σε ασθένειες και ζιζάνια, με μεγαλύτερο κόστος και μικρότερες αποδόσεις. Θα ήταν καλύτερα αν προσέφεραν 38 λεπτά και το έπαιρναν όλο από την αρχή, ώστε να κερδίσει ο παραγωγός τη διαφορά από το κόστος ξήρανσης και αποθήκευσης», καταλήγει.

Αισιοδοξία για του χρόνου

Ο κ. Καμπούρης εκτιμά ότι του χρόνου, με την κατάλληλη προετοιμασία και τον έγκαιρο προγραματισμό, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ήταν η πρώτη χρονιά. Την επόμενη σεζόν πιστεύω ότι οι εκτάσεις θα είναι πολύ περισσότερες», σχολιάζει.

«Θεωρήθηκε από τους παραγωγούς ότι αργήσαμε», παραδέχεται ο κ. Πιστιόλας, προσθέτοντας ότι «η πρόταση συνέπεσε με την περίοδο που η τιμή των Japonica αυξανόταν, ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί είχαν ήδη επιλέξει σπόρο για τις φετινές σπορές». Εκτιμά, ωστόσο, ότι «υπάρχουν προοπτικές τα επόμενα χρόνια, εφόσον το οργανώσουμε καλύτερα», ενώ στέκεται και στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να «διεκδικήσουμε τον νομοθετικό καθορισμό των ποικιλιών σε κάθε τύπο ρυζιού, προκειμένου να μην αγοράζουν οι καταναλωτές «Καρολίνες» που, στην πραγματικότητα, είναι κάποια ποικιλία των Japonica».