Tαμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης: «Παγίδες» στον δανεισμό φυσικών προσώπων, ενεργοποιείται το κεφάλαιο κίνησης

Στα 89 εκατομμύρια ευρώ έχουν φτάσει αισίως στο ΠΣΚΕ οι αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω του εργαλείου του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η «ΥΧ» συνομίλησε με αγρότες, εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου και μελετητές για το πώς εξελίσσεται το πολυσυζητημένο χρηματοδοτικό εργαλείο, που δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα και να προσφέρει επιπλέον ευελιξία στην υλοποίηση των επενδύσεων, με τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής να είναι ανάμεικτες.

Η νέα εξέλιξη είναι ότι η δυνατότητα για χρηματοδότηση κατ’ αποκλειστικότητα με κεφάλαιο κίνησης, που είχε παγώσει τους τελευταίους μήνες, πήρε την έγκριση της κεφαλαιακής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο ΠΣΚΕ έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

 

Ενεργή η πέμπτη επιλογή χρηματοδότησης

Ως γνωστόν, οι δικαιούχοι του χρηματοδοτικού εργαλείου μπορούσαν να επιλέξουν από τέσσερις διαφορετικές δυνατότητες χρηματοδότησης για την υλοποίηση της επένδυσής τους.

Αυτές είναι:

i) Eπενδυτικό δάνειο.

ii) Eπενδυτικό δάνειο με κεφάλαιο κίνησης.

iii) Mεγάλο επενδυτικό δάνειο.

iv) Mεγάλο επενδυτικό δάνειο με κεφάλαιο κίνησης.

Η επιλογή χορήγησης κατ’ αποκλειστικότητα κεφαλαίου κίνησης για ποσά έως 200.000 ευρώ ανέμενε την έγκριση της κεφαλαιακής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ώστε εν συνεχεία να ενημερωθούν οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτό αναμενόταν να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα αιτήματος στο ΠΣΚΕ. Έτσι, θα κλείσει μια εκκρεμότητα που παρέμενε ανοιχτή τους τελευταίους μήνες, με έντονο ενδιαφέρον τόσο από αγρότες και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, όσο και από τις ίδιες τις τράπεζες.

«Προσοχή στα παραστατικά και στη συνάφεια δανείου με επένδυση»

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συνολική εικόνα για το ύψος των κονδυλίων που έχουν εγκριθεί από το σύνολο των αιτημάτων, εκπρόσωποι τραπεζών που συνομίλησαν με την «ΥΧ» γνωστοποίησαν ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εγκρίσεις, αλλά και εκταμιεύσεις ποσών.

Μάλιστα, οι πρώτες εγκρίσεις ξεκίνησαν να δίνονται από ορισμένες τράπεζες μέσα στον Φεβρουάριο. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης, «εμείς προχωράμε κανονικά σε εγκρίσεις δανείων και εκταμιεύσεις. Μάλιστα, οι πρώτες εγκρίσεις που είχαμε δώσει ήταν τον Φεβρουάριο. Υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης, όσο και από επενδυτές εκτός σχεδίων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιος Λάππας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι στιγμής το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο έχει ωφελήσει τόσο τις μεγάλες επενδύσεις επιχειρήσεων και συλλογικών σχημάτων, όσο και τις επενδύσεις φυσικών προσώπων, όπως είναι οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης. «Επενδύσεις από επιχειρήσεις μεταποίησης ή συλλογικά σχήματα, δηλαδή Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί, μπορούν να ωφεληθούν από αυτό. Το εργαλείο του ΤΕΑΑ μπορεί να δώσει λύσεις, όπως στην περίπτωση που μια Ομάδα Παραγωγών επιθυμεί να προχωρήσει μία επένδυση και δεν υπάρχει η δυνατότητα αμοιβαιοποίησης των εγγυήσεων, δηλαδή δεν μπορούν όλα τα μέλη να συνεισφέρουν κατά τον ίδιο τρόπο στις εγγυήσεις.

Επιπλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα όρια που προβλέπονται στον Αναπτυξιακό και με προϋποθέσεις, διότι εμπλέκονται κανονισμοί de minimis. Να σημειωθεί ότι το εργαλείο δεν είναι κατάλληλο για επενδύσεις τύπου LEADER, καθώς εκεί δεν υπάρχει η δυνατότητα της εκχώρησης της ενίσχυσης. Πάντως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει μέλλον μπροστά του, αρκετά χρόνια για να τρέξει (λήγει στις 31/12/2023). Βεβαίως, το μειονέκτημά του είναι ότι είναι μόνο εγγυοδοτικό και όχι χρηματοδοτικό ή συνδυασμός των δύο», μας είπε το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Τραπεζικό στέλεχος που θέλησε διατηρήσει την ανωνυμία του προχώρησε σε μια «μίνι ακτινογραφία» του εργαλείου, όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής. Όπως μας είπε, υπάρχουν οι εξής επιμέρους κατηγορίες: «Υπάρχουν επενδυτές που έχουν λάβει πράγματι εγκρίσεις από τις τράπεζες. Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν όλα τα απαραίτητα παραστατικά και λοιπά έγγραφα και είναι στη διαδικασία συγκέντρωσής τους για να τα καταθέσουν στην τράπεζα και να εκταμιεύσουν το αιτούμενο κονδύλι. Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι είναι δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης, που διατηρούν εκκρεμότητες με το ΠΣΚΕ».

Ακόμα μία κατηγορία είναι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν αντιληφθεί τις προϋποθέσεις του προγράμματος και προσέρχονται στην τράπεζα ζητώντας χρηματοδότηση, όπως κεφάλαιο κίνησης, χωρίς συνοδευτικά παραστατικά (π.χ. τιμολόγιο δαπανών) ή χωρίς να προκύπτει ότι υπάρχει συνάφεια του αιτούμενου κεφαλαίου με συγκεκριμένη επένδυση που να αφορά τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξε και παρανόηση ως προς τη δυνατότητα χορήγησης χρηματοδότησης κατ’ αποκλειστικότητα με κεφάλαιο κίνησης κάτι που, όπως αναφέρθηκε, δεν ήταν δυνατό μέχρι σήμερα.

Επένδυση 250.000 ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία

Πάντως, το επενδυτικό εργαλείο έχει αρχίσει να αξιοποιείται, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», υπάρχουν εγκρίσεις για σημαντικά ποσά, που ξεκινούν από τα 250.000 και φτάνουν έως και το 1 εκατ. ευρώ. Μία από τις πρόσφατες εγκρίσεις χρηματοδότησης δόθηκε για τη Δράση 4.2.4, με δικαιούχο γαλακτοκομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος, όπως στην περίπτωση παραγωγού από την Τρίπολη με εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο στα Σχέδια Βελτίωσης, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας. Ο ίδιος κατέθεσε αίτημα για δανειοδότηση ώστε να κατασκευάσει συσκευαστήριο. «Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου μου ήταν αρχικά 300.000 ευρώ και τελικά εγκρίθηκε και διαμορφώθηκε στα 260.000 ευρώ. Εξ όσων πληροφορήθηκα, ήμουν από τους πρώτους που κατέθεσα αίτημα μόλις ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Εγγυήσεων. Αρχικά ενημερώθηκα ότι το δάνειό μου προεγκρίθηκε, πρόσφατα όμως μου είπαν ότι το δάνειο απορρίφθηκε χωρίς να μου δώσουν κάποια αιτιολόγηση. Αναρωτιέμαι, τελικά, τι επενδύσεις θέλει το ΥΠΑΑΤ και πώς θα υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας χωρίς να έχουμε και κάποια εναλλακτική λύση», μας είπε.