Ταμείο Εγγυήσεων: Εβδομήντα δάνεια 4,5 εκατ. ευρώ έχουν εγκρίνει οι τράπεζες στην Ελλάδα

Τον μέχρι σήμερα απολογισμό του χρηματοδοτικού εργαλείου του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) πραγματοποίησε στο fi – compass της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Προϊστάμενος Μονάδας Αξιολόγησης και Θεσμικής Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ, Κώστας Αποστολόπουλος. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 26/10 στη συμβουλευτική πλατφόρμα της ΕΕ, το στέλεχος του ΥΠΑΑΤ αναφέρθηκε στις προκλήσεις του σχεδιασμού και της εφαρμογής ενός τέτοιου εργαλείου για πρώτη φορά στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, ενώ έδωσε στοιχεία για τη χρηματοδότηση που έχει μέχρι σήμερα δοθεί σε αγρότες και επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου.

Τεράστιο το ενδιαφέρον για δανειοδότηση, αργή η εκκίνηση

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αποστολόπουλος «Από την πρώτη εβδομάδα λειτουργία του εργαλείου άρχισε να αναπτύσσεται πολύ ισχυρό ενδιαφέρον. Αυτή την περίοδο έχουμε πάνω από 1.200 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για πολύ, πολύ μεγάλη ζήτηση και οι τράπεζες, από την άλλη μεριά, έχουν ξεκινήσει να αξιολογούν τις αιτήσεις και να εγκρίνουν νέα δάνεια. Βάσει επίσημων στοιχείων του Ταμείου, οι συμμετέχουσες τράπεζες έχουν εγκρίνει πάνω από 70 δάνεια, με το ύψος της χρηματοδότησης να πλησιάζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ».

Στη συνέχεια ο ίδιος δεν απέφυγε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν δυσκολίες στην αξιοποίηση του ΤΕΑΑ ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος: «Δεδομένου του χρόνου που απαιτήθηκε για την ανάπτυξη των προϊόντων των τραπεζών καθώς και για να επικοινωνήσουν αυτά τα προϊόντα στα δίκτυά τους, αλλά και λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν την πανδημία και τον τρόπο που επηρέασε τις αποφάσεις των δανειοδοτών, είμαστε αισιόδοξοι για την πρόοδο του εργαλείου. Βεβαίως υπάρχουν και θα υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση του εργαλείου, αλλά το πιο σημαντικό είναι η στήριξη που προσφέρει σε βάθος χρόνου. Ξεκινήσαμε το εργαλείο πριν από εννιά μήνες και έχουμε ήδη ολοκληρώσει επενδύσεις που βοηθούν τους παραγωγούς και τους μεταποιητές να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους και να καταστούν πιο βιώσιμοι».