Tαμείο Μικροπιστώσεων: Έχει δρόμο ακόμα, με το νέο έτος οι εξελίξεις

Διαχειριστής η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, 21,5 εκατ. η δημόσια δαπάνη

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) που θα αναλάβει τη διαχείριση του υπό σύσταση Ταμείου Μικροπιστώσεων για δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ σε αγρότες και επιχειρήσεις.

Η πρόσκληση ήρθε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού ΑΑΤ, Σπ. Λιβανού, ότι υπάρχει η ανάγκη ενός πρόσθετου χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα ανταποκρίνεται στην αδυναμία των δανειοληπτών να παρέχουν ακόμα και μικρές εξασφαλίσεις προς τις τράπεζες.

Ποιες δράσεις αφορά η χρηματοδότηση

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, η χρηματοδότηση που θα παρέχει το νέο ταμείο θα αφορά τα εξής:

✱ Υπομέτρο 4.1: Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Δράση 4.1.4: Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων (ΧΕ)

✱ Υπομέτρο 4.2: Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση / εμπορία και / ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων. Δράση 4.2.4: Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι (γεωργικό προϊόν) μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων (ΧΕ).

Πρόκειται, εν πολλοίς, για τις δράσεις στις οποίες «ακουμπά» και το προϋπάρχον χρηματοδοτικό εργαλείο, το λεγόμενο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ).

Τα επόμενα βήματα

Επόμενο ορόσημο μέχρι να φτάσουμε στη λειτουργία του ταμείου και στην παροχή ρευστότητας είναι η πρόσκληση που θα απευθύνει η ΕΑΤ προς τα ενδιαφερόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη, κύκλοι τραπεζών έχουν εκφράσει στην «ΥΧ» την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο Ταμείο Μικροπιστώσεων, ωστόσο ουσιαστικές εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από τις αρχές του νέου έτους. Όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατο δημοσίευμα, το υπό σύσταση εργαλείο θα «προικοδοτηθεί» με 21,5 εκατ. ευρώ, μέσω κοινοτικών πόρων.

Πρόκειται για ένα κονδύλι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο αρχικό κεφάλαιο του ΤΕΑΑ, ωστόσο, όπως εξήγησαν γνώστες του θέματος, αναμένεται να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε πιο στοχευμένες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους δανειολήπτες, ώστε να κατευθυνθεί η χρηματοδότηση εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και εκεί που θα ωφεληθεί με ουσιαστικό τρόπο μια αγροτική εκμετάλλευση.