ΤΕΕ: Τεχνική μελέτη για τη χωροθέτηση του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό

01/11/2024
2' διάβασμα
tee-techniki-meleti-gia-ti-chorothetisi-tou-aiolikou-parkou-ston-patraiko-336700

Επιστημονική τεκμηρίωση σε σχέση με την καταλληλόλητα ή μη της θέσης κατασκευής του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, καθώς και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του θα παρέχει το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ύστερα από πρόταση του προέδρου Βαγγέλη Καραχάλιου, η διοικούσα επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει σε έμπειρους και εξειδικευμένους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ την εκπόνηση τεχνικής έκθεσης, καλύπτοντας και το κόστος της.

Αντικείμενο της ομάδας εργασίας θα είναι η διαμόρφωση θέσεων του ΤΕΕ για την επιλογή της περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου, σχετικά με τη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) Δυτικής Ελλάδας, με την ονομασία «Πατραϊκός», η μελέτη και η αξιολόγηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑ-ΥΑΠ), με Αρχή Σχεδιασμού την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ AE). 

Επιστημονική προσέγγιση

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μια εμπεριστατωμένη επιστημονική προσέγγιση για το θέμα, που έχει προκαλέσει τη μαζική αντίδραση φορέων, σε σχέση με τα κριτήρια αξιολόγησης της συγκεκριμένης θέσης, τις επιπλοκές που μπορούν να ανακύψουν από το έργο και το αποτέλεσμα που αυτό θα έχει σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Επιπλέον, η επιστημονική αυτή εργασία θα μπορεί να αποτελέσει γνώμονα τεκμηρίωσης και σε επίπεδο πιθανών προσφυγών από φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση χωροθέτησης.

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας παρέχει το επιστημονικό του έργο και τον επιστημονικό του λόγο στους φορείς, τους συλλόγους και τους πολίτες, ώστε να έχουν στα χέρια τους τεκμηριωμένες απόψεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής, όπως εν προκειμένω το παράκτιο αιολικό πάρκο», σημειώνει ο κ. Καραχάλιος και προσθέτει: «Θεωρούμε βασική υποχρέωση του τεχνικού κόσμου να αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, έτσι ώστε αυτή να συμβάλει με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στην επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: