Τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για την παραγραφή ασφαλιστικών χρεών πριν το 2012

Τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει παραγραφή ορισμένων ασφαλιστικώνχρεών και διπλασιασμό των δόσεων για τη πάγια ρύθμιση βάζει αυτό το διάστημα το υπουργείο Εργασίας.

Η παραγραφή θα αφορά οφειλές ασφαλισμένων που δημιουργήθηκαν πέραν της δεκαετίας και, συγκεκριμένα, στο διάστημα 2006-2012, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι οφειλές κάποιων αγροτών για τους οποίους, εφόσον το εναπομείνον χρέος δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ, θα ανοίξει με τον τρόπο αυτό ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση.

Όπως ανέφεραν σε προηγούμενα σχετικά ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr, τα ασφαλιστικά χρέη μη μισθωτών και επιχειρήσεων που έχουν «γεννηθεί» πριν τη δεκαετία και μπορούν δυνητικά να παραγραφούν υπολογίζονται σε 200-250 εκατ. ευρώ και από αυτά ένα ποσοστό της τάξης 20%, δηλαδή περί τα 40-50 εκατ. ευρώ αφορούν αγρότες.

Το κρίσιμο ζήτημα εδώ βέβαια έχει να κάνει με τον ασφαλιστικό χρόνο καθώς, όπως είναι γνωστό για τους μη μισθωτούς, το διάστημα για το οποίο δεν έχουν καταβληθεί εισφορές δεν προσμετράται στα απαραίτητα για τη συνταξιοδότηση έτη ασφάλισης. Από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας έχουν διαμηνύσει ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές, ακόμα και αν αυτές έχουν παραγραφεί, και να συμπληρώσουν έτσι τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης.

Στην πράξη και βάσει των έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι το νέο πλαίσιο θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον για όσους έχουν συμπληρώσει τα 67 χρόνια και μετρούν τουλάχιστον μία 15ετία ασφάλισης και λιγότερο αυτούς που επιδιώκουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, στα 62 χρόνια, με 40 έτη. Κι αυτό γιατί, στη δεύτερη περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης που διαγράφεται.

Οι αγρότες πάντως και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν την προωθούμενη διάταξη μέσα στις επόμενες μέρες, οπότε και το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η δεύτερη παρέμβαση που θα φέρνει το σχέδιο νόμου θα έχει να κάνει με την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, από 12 που είναι σήμερα σε 24, εναρμονίζοντας ουσιαστικά το ΚΕΑΟ με αυτά που ισχύουν στην ΑΑΔΕ.