Εντρυφώντας στην τεχνολογία τροφίμων σε πραγματικές συνθήκες

Ειρηναίος Γεωργίου

AΑπό την Κύπρο στην Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και από εκεί στη Θεσσαλονίκη και το Perrotis College, ο Ειρηναίος Γεωργίου έχει συλλέξει πληθώρα εκπαιδευτικών εμπειριών από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους παρά τη νεαρή του ηλικία. Σήμερα, ο 26χρονος σπουδάζει Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, όντας τελειόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος του Perrotis College. Στη σχολή λαμβάνει γνώσεις και εφόδια που, όπως λέει στην «ΥΧ», θα αποτελέσουν καταλύτη για την πραγματοποίηση των μελλοντικών του σχεδίων.

Ο Ειρηναίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, με την κλίση του προς τη μαγειρική ειδικότητα να καθορίζει τα πρώτα του βήματα. Σύντομα, όμως, επέλεξε τη λύση του εξωτερικού. «Γύρω στα 12 μου έτη ξεκίνησα να δουλεύω ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του πατέρα μου στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια μπήκα και στην κουζίνα. Οι λυκειακές σπουδές μου πραγματοποιήθηκαν στη σημερινή Γ’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού, στον κλάδο των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών. Εκεί ακολούθησα την ειδικότητα Μαγειρικής – Τραπεζοκομίας, καθότι από μικρός είχα αγαπήσει τη συγκεκριμένη ενασχόληση. Ακολούθως, αποφάσισα να συνεχίσω σε μια σχολή μαγειρικής, την οποία όμως επέλεξα να αφήσω μετά το πρώτο έτος, διότι το επίπεδό της δεν κάλυπτε τις φιλοδοξίες μου. Έκτοτε, έζησα για κάποια χρόνια στο εξωτερικό».

Ειρηναίος Γεωργίου

Ο 26χρονος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσει σεμινάρια επαγγελματικής τυροκομίας και ζυθοποίησης μπύρας.

Στο πλαίσιο των σεμιναριακών μαθημάτων ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με καθηγητές του Perrotis College, μια συνθήκη που έπαιξε ρόλο στη μετέπειτα πορεία του.

«Χάρη στην ενθάρρυνση των συγκεκριμένων ανθρώπων που γνώρισα τότε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ‘‘τρόφιμο’’ ήταν και παραμένει το στοιχείο μου, οδηγήθηκα στην απόφαση να ενταχθώ στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis.

Όχι όμως προτού βρεθώ για ένα έτος στην Αγγλία, όπου εργάστηκα ως ζαχαροπλάστης, προκειμένου να καλύψω τα δίδακτρα του πρώτου χρόνου φοίτησής μου. Όσο για τη δεύτερη χρονιά, τότε είχα πλέον εξασφαλίσει ολική υποτροφία, 70% από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και 30% από τη σχολή».

«Τεχνολογία εφαρμοσμένη στα τρόφιμα, η ειδοποιός διαφορά του Perrotis»

Τόσο η προσέγγιση των καθηγητών όσο και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η τεχνολογία τροφίμων ως αντικείμενο συνέβαλαν στην προσήλωση του Ειρηναίου στο πρόγραμμα σπουδών του Perrotis. «Η σειρά μαθημάτων και ο τρόπος με τον οποίο αυτά διδάσκονται στη σχολή συμβάλλουν ιδιαίτερα στο να εντάξουν τον σπουδαστή στο θέμα της βιομηχανίας. Και όλα αυτά, εφαρμοσμένα. Δηλαδή, δημιουργούμε νέα προϊόντα, τυρί, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ενώ από την άλλη διδασκόμαστε και νομοθεσίες. Συνεπώς, παίρνουμε μια πιο ευρεία γνώση πάνω στο τρόφιμο ως προς το πώς λειτουργεί στη βιομηχανία, χωρίς όμως να μένουμε απλά στη θεωρία. Για παράδειγμα, έχω κάποιους φίλους που φοιτούν στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ενός ελληνικού ΤΕΙ, το οποίο είναι μια σχολή που εκτιμώ ιδιαίτερα λόγω του υψηλού επιπέδου της. Δεν εφαρμόζουν, ωστόσο, όλα όσα διδάσκονται στην πράξη, πάνω στο τρόφιμο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το Perrotis ξεχωρίζει σε αυτό το κομμάτι».

Καθότι πλέον τελειόφοιτος, ο 26χρονος σπουδαστής καταστρώνει τα σχέδιά του για το μέλλον. Από αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει η επιλογή των μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό. «Αυτήν τη στιγμή, ψάχνομαι για υποτροφίες, ώστε να μπορώ να καλύψω οικονομικά τον μελλοντικό στόχο του μεταπτυχιακού που θέλω να ξεκινήσω σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Το πτυχίο από το Perrotis είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς λόγω του ότι προσφέρει δίπλωμα από αγγλικό πανεπιστήμιο θεωρώ ότι θα είναι μια καλή βοήθεια χάρη στην αναγνωσιμότητά του».

«Είναι ένα θέμα ο μισθός»

Όσο για τις ελληνικές προοπτικές; «Μπορεί ο μισθός για έναν νέο απόφοιτο να μην είναι ο ιδανικός, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, όπου θα ήθελα να δραστηριοποιηθώ κι εγώ επαγγελματικά. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές εταιρείες που θα μπορούσαν να απορροφήσουν εμένα ή κάποιο άλλο άτομο. Τα πράγματα πάνε σιγά σιγά προς το καλύτερο, ενώ από θέμα εμπειρίας και παραστάσεων σίγουρα υπάρχουν αξιόλογα άτομα και εταιρείες. Αν υπάρχει ένα αγκάθι, αυτό είναι ο μισθός. Έστω, όμως, και με τα σχετικά χαμηλά εισοδήματα, πιστεύω ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, τα χρήματα θα έρθουν μόνα τους».